Υπάρχει μια κατηγορία νυφών, γαμπρών, ζευγαριών, που όταν ξεκινούν να ετοιμάζουν τον γάμο τους καλούν όλον τον κόσμο και όλον τον ντουνιά. Κάτι που, ενίοτε, δεν σταματάει μόνο στην απλή μορφή μιας «προφορικής υπόσχεσης καλέσματος», όταν ληφθεί η απόφαση του γάμου, πάνω στο τσακίρ κέφι, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και με τη μαζική αποστολή προσκλητηρίων. Επίσης, ενδέχεται να καλέσουν κάποιο άτομο που, μέχρι την ημερομηνία του γάμου, κάτι άλλαξε και θέλουν να το ξε-καλέσουν.

Photo by Oliver Pan on Unsplash

Μιλάμε, λοιπόν, για δύο μεγάλες κατηγορίες ακύρωσης καλέσματος. Στην πρώτη, έχεις να κάνεις «απλώς» με μια μείωση καλεσμένων, επειδή αποφάσισες ότι δεν θέλεις να ανοίξεις τον γάμο σου σε τόσο πολύ κόσμο, π.χ. επειδή η εκκλησία ή το δημαρχείο ή το κτήμα δεν χωρούν όλους τους καλεσμένους σου, επειδή άλλαξες venue ή για κάποιον άλλο λόγο. Στη δεύτερη, δεν θέλεις να δεις στον γάμο σου ένα συγκεκριμένο άτομο ή κάποια λίγα άτομα που έχεις ήδη καλέσει αλλά τελικά άλλαξες γνώμη για δαύτα.

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, κάθε σενάριο ξεχωριστά.

Μαζική ακύρωση καλέσματος

Αν για φι, χι, ψι ή ωμέγα λόγους πρέπει να ξεκαλέσεις αρκετό κόσμο, παίρνεις το κάθε άτομο ξεχωριστά τηλέφωνο και το ενημερώνεις ότι ο γάμος, τελικά, θα γίνει σε κλειστό κύκλο. Για να τους χρυσώσεις το κουφέτο τούς ενημερώνεις, βέβαια, ότι στο μέλλον θα κάνεις και μια ανοιχτή τελετή-event για να μπορείς να έχεις όλους όσους αγαπάς. Την οποία, αν δεν θέλεις να την κάνεις, την παραπέμπεις στις ελληνικές καλένδες.

Niche ακύρωση καλέσματος

Αν θέλεις να ξεκαλέσεις ένα συγκεκριμένο και μόνο άτομο (ή δυο-τρία, που κάτι έκαναν και ξενέρωσες), δεν έχεις παρά, κατά την ταπεινή γνώμη της Κλειώς, να το πάρεις κι αυτό τηλέφωνο και να εξηγηθείς στα ίσια μαζί του, χωρίς επιθετικότητα. Απλώς πρέπει να του εξηγήσεις το τι άλλαξε και γιατί πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα για όλους να μην παρευρεθεί στον γάμο σου. Οι καλοί λογαριασμοί, ακόμα και όταν δεν κάνουν τους καλούς φίλους, κάνουν τους καλούς ανθρώπους.

Κεντρική φωτογραφία: ArthurHidden/Freepik

Από την Κλειώ Ευθυμίου

RELATED POSTS