Πότε πρέπει να είναι ένα σακάκι κουμπωμένο και πότε όχι; Ποιος είναι ο «χρυσός» κανόνας της γραβάτας; Ποια είναι η διαφορά του bespoke από το made to measure κουστούμι; Μπήκαμε στο εργαστήριο του οίκου Sartor, εδώ που όλα τα κουστούμια ράβονται στο χέρι, με εξαιρετικής ποιότητας υφάσματα και έμφαση στη λεπτομέρεια,  και μάθαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ανδρικό κουστούμι.

Πόσο καιρό πριν τον γάμο πρέπει να γίνει η παραγγελία του κουστουμιού;

Υπάρχουν πολλές επιλογές στον τρόπο κατασκευής ενός κοστουμιού. Αν μιλάμε για την πιο δημοφιλή, τη sur mesure, τότε χρειαζόμαστε ένα minimum χρονικό περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων, ενώ το διάστημα μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες της κατασκευής. Από την άλλη, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής έτοιμου κουστουμιού από τη συλλογή μας, όπου υπάρχει διαφοροποίηση και σε κόστος και σε χρόνο παραλαβής. Από την πλευρά μας, συνιστούμε στους γαμπρούς να ξεκινούν την έρευνα αγοράς κοστουμιού δύο με τρείς μήνες νωρίτερα ώστε να υπάρχει περιθώριο χρόνου χωρίς πίεση και να ευχαριστηθούν τη διαδικασία.

 

Υπάρχει μόδα στο γαμπριάτικο κουστούμι;

Υπάρχουν κλασικές διαχρονικές αξίες όπως το μαύρο σμόκιν, ωστόσο οι τάσεις σε χρώματα και σχέδια που επικρατούν κάθε σεζόν επηρεάζουν τόσο τις προτάσεις των δημιουργών  όσο και την τελική επιλογή από τους γαμπρούς. Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε ότι σε ένα γαμπριάτικο κοστούμι ισχύουν οι ίδιες παράμετροι που ισχύουν και στις υπόλοιπες κατηγορίες κοστουμιών.

Ποια είναι η διαφορά του bespoke από το made to measure;

Το Bespoke κοστούμι  «στήνεται» εξ’ αρχής στο σώμα και στις προτιμήσεις εκείνου που θα το φορέσει χωρίς περιορισμούς σε πατρόν, σχεδιασμό και fitting. Η διαδικασία παραγωγής γίνεται εξολοκλήρου στο χέρι και απαιτεί περισσότερο από έναν μήνα και δύο – τρείς πρόβες για την ολοκλήρωσή του. Αντίθετα, το made to measure κοστούμι στηρίζεται σε ένα αρχικό πατρόν το οποίο προσαρμόζεται στη σωματοδομή κάθε άνδρα. Αντίστοιχα, ο χρόνος κατασκευής και ο αριθμός προβών μειώνεται.

Ποιες είναι οι δικές σας φετινές προτάσεις  για γαμπριάτικο κουστούμι;

Η φετινή συλλογή μας είναι εμπνευσμένη από τις Κυκλάδες, γι’ αυτό οι προτάσεις μας βασίζονται στη χρωματική παλέτα του μπλε και του λευκού, τα δροσερά υφάσματα και τη slim fit γραμμή!

Τελικά πότε πρέπει να είναι κουμπωμένο και πότε όχι ένα σακάκι;

Αυτό εξαρτάται από την περίσταση,  το είδος του κοστουμιού και τις συνθήκες.

Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε πως αν φοράμε μονόπετο σακάκι με δυο κουμπιά, τότε κουμπώνουμε μόνο το πρώτο κουμπί όταν στεκόμαστε όρθιοι ενώ αντίθετα το σταυρωτό σακάκι πρέπει να είναι σχεδόν πάντα κουμπωμένο. Στο σακάκι με ένα κουμπί υπάρχει ελευθερία επιλογής αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αφήνουμε ανοιχτό το σακάκι μας όταν καθόμαστε.

Ποιοι είναι οι 5 κανόνες της γραβάτας;

Υπάρχουν τόσοι ‘’κανόνες’’ και tips για τις γραβάτες που θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες. Δεν θα σταθούμε σε πέντε κανόνες αλλά σ’ έναν και… χρυσό που ακούει στο όνομα ‘’αναλογίες’’! Κρίνεται απαραίτητο η γραβάτα ν΄ ακολουθεί τις αναλογίες του κουστουμιού καθώς και του ανθρώπου που θα το φορέσει. Για παράδειγμα, δεν γίνεται ένα μεγαλόσωμος άντρας να φορέσει μία λεπτή γραβάτα και κοστούμι με πολύ λεπτό πέτο διότι θα υπάρχει ανομοιομορφία στο τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, ο συνδυασμός γραβάτας και poschette στο ίδιο χρώμα δημιουργούν αμηχανία οπότε καλό θα ήταν να τολμούμε αντιθέσεις.

Οι κάλτσες πρέπει να είναι ίδιο χρώμα με…

Οι κάλτσες είναι ένα αξεσουάρ με το οποίο κατά καιρούς έχουμε δει τους πιο εκκεντρικούς συνδυασμούς,  χωρίς συγκεκριμένη λογική αλλά με την πρόθεση να ξεφύγουν από τα «πρωτόκολλα ντυσίματος». Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες δεν τολμούν τέτοιους συνδυασμούς. Αντιθέτως επιλέγουν την πεπατημένη (μπλε – μαύρο). Εμείς θέλουμε να το παμε ένα βήμα παραπάνω και να πούμε «καθόλου κάλτσα» (μία τάση που αρχίζει και επικρατεί και στην Ιταλία). Και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, μιας και οι περισσότεροι γάμοι γίνονται το καλοκαίρι.

Μαντηλάκι, γραβάτα, παπιγιόν: All time classic ή κάπως ξεπερασμένα;

Καθόλου ξεπερασμένα! Τα αξεσουάρ αποτελούν το Α και το Ω για μία άψογη εμφάνιση καθώς την ολοκληρώνουν και την αναβαθμίζουν. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, η λεπτομέρεια κάνει τόσο τη διαφορά όσο και την εντύπωση. Χωρίς αξεσουάρ, η εμφάνιση μας φαίνεται πρόχειρη και ημιτελής.

Γιατί θα προτρέπατε έναν γαμπρό να ράψει το κουστούμι του γάμου του;

Για τον ίδιο λόγο που η νύφη αγοράζει ένα νυφικό και όχι ένα απλό φόρεμα. Ο γάμος είναι μία μοναδική στιγμή για τη ζωή ενός ζευγαριού και ως μοναδική στιγμή θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Όπως ξεχωρίζουμε τη νύφη από το σύνολο των καλεσμένων το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και με τον γαμπρό!

Διαβάστε ακόμα…

Οι φυλές των γαμπρών.

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν.

Συνέντευξη με τον πατέρα Γρηγόριο Νανακούδη.

.