Από τη Γωγώ Καρκάνη

Ακόμα και αν η αναζήτηση της γαμήλιας τούρτας βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου, από τη στιγμή που θα αρχίσεις την έρευνα στην αγορά και τα social media μπορεί να πελαγώσεις από το πλήθος των επιλογών. Τα παρακάτω tips θα σε κατευθύνουν σε μια επιλογή υψηλής ποιότητας και αισθητικής, η οποία ταυτόχρονα θα ταιριάζει στο concept του γάμου σου.

Photo by David Holifield on Unsplash

1. Η επιλογή ζαχαροπλαστείου είναι το Α και το Ω

Τα social media και οι συστάσεις φίλων θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τη λίστα με τους υποψήφιους επαγγελματίες σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά η γευστική δοκιμή είναι αυτή που θα σε κάνει να αποφανθείς: «Εδώ είμαστε!». Αν μια γευστική δοκιμή δεν σε ικανοποιήσει, δεν σε δεσμεύει να συνεργαστείς με τον συγκεκριμένο επαγγελματία.

2. Το κόστος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

Όπως είναι η διακόσμηση, οι πρώτες ύλες, το μέγεθος της μερίδας και, πιθανόν, τα μεταφορικά. Για παράδειγμα, μια περίτεχνη διακόσμηση ανεβάζει το κόστος σε σχέση με ένα naked cake, όπως ονομάζονται οι minimal τούρτες που αποτελούν δυνατή τάση τα τελευταία χρόνια.

3. Το στιλ του γάμου μετράει

Αν γνωρίζεις το concept της τελετής αλλά δεν έχεις καταλήξει στο σχέδιο της τούρτας, ένας καλός επαγγελματίας θα σε κατευθύνει με τις προτάσεις του. Για να τον βοηθήσεις, με τη σειρά σου, μπορείς να του δείξεις ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της διακόσμησης ή του χρωματικού θέματος, π.χ. τα προσκλητήρια ή τις μπομπονιέρες. Μπορείς ακόμα να του στείλεις κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες από γαμήλιες τούρτες που ξεχώρισες στο διαδίκτυο. Να έχεις κατά νου ότι κάποιοι επαγγελματίες μεγαλουργούν στο rustic στιλ, άλλοι στο ρομαντικό ή στο πιο minimal, γι’ αυτό προτού επισκεφτείς ένα ζαχαροπλαστείο, κάνε μια βόλτα από το λογαριασμό του στο Instagram για να πάρεις μια πρώτη γεύση από την αισθητική του.

4. Πρώτα καταλήγεις στον αριθμό των καλεσμένων, μετά παραγγέλνεις την τούρτα

Δεν έχει νόημα το αντίστροφο. Υπολόγισε, χονδρικά, γύρω στα τρία επίπεδα τούρτας για 50-100 καλεσμένους.

5. Η ζαχαρόπαστα είναι φανταστική για σύνθετες διακοσμήσεις

Στα χέρια ενός καλού επαγγελματία, η συγκεκριμένη επικάλυψη μετατρέπει τη γαμήλια τούρτα σε βρώσιμο γλυπτό. Δημιουργεί, επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα αντίθεση ανάμεσα στις υφές των υλικών, καθώς είναι πιο τραγανή και σφιχτή από τη γέμιση. Από την άλλη, συνήθως ανεβάζει το κόστος, καθώς έχει μεγαλύτερο βάρος και μπορεί να συνοδεύεται από το κόστος των «εργατικών» αν περιλαμβάνει χειροποίητα σχέδια με πολλές λεπτομέρειες. Άλλες, πιο ανάλαφρες επικαλύψεις που συνηθίζονται στις γαμήλιες τούρτες, είναι η σαντιγί, η σοκολατένια γκανάς και η βουτυρόκρεμα. Εναλλακτικά, μπορείς να ενδώσεις στη λιγότερο κοινή, ρομαντική και ελαφριά μαρέγκα.

6. Η εποχή του γάμου παίζει ρόλο στην επιλογή της τούρτας

Σε έναν καλοκαιρινό γάμο, π.χ., είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε επικάλυψη από ζαχαρόπαστα, πιο ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες από άλλες επιλογές.

7. Υψηλή αισθητική δεν σημαίνει αυτομάτως και γεύση

Γι’ αυτό, ακόμα και αν ερωτευτείς με την πρώτη ματιά ένα σχέδιο που είδες στο Instagram, μη σπεύσεις να το παραγγείλεις χωρίς γευστική δοκιμή γιατί μπορεί να μην αποδειχθεί τίποτα παραπάνω από εντυπωσιακός «αφρός».

8. Η γέμιση επίσης μετράει (και πολύ μάλιστα)

Σε συνέχεια του προηγούμενου tip, διάλεξε με προσοχή τη γέμιση. Πέρα από το κλασικό δίπτυχο μους σοκολάτα-κρέμα βανίλια, που συνήθως καλύπτει όλες τις γευστικές προτιμήσεις, μπορείς π.χ. να δοκιμάσεις το πιο ανάλαφρο και πολύ εντυπωσιακό red velvet, τη λαχταριστή πραλίνα ή την κρέμα μπανάνα – οι δύο τελευταίες λατρεμένες εξίσου από μικρούς και από μεγάλους.

9. Οι φυσικές διακοσμήσεις επίσης δείχνουν υπέροχες

Πέρα από τα κλασικά toppers, όπως η μινιατούρα του γαμπρού και της νύφης και τα άνθη από ζαχαρόπαστα, μπορείς να εξετάσεις και πιο φυσικά διακοσμητικά στοιχεία όπως φρέσκα φρούτα ή λουλούδια.

10. Παντεσπάνι δεν είναι μόνο ένα

Πέρα από το «κλασικό» παντεσπάνι, τσέκαρε επιλογές όπως το chiffon cake, πιο ψηλό και ανάλαφρο, ή το fruit cake, που περιέχει φρουί γλασέ και ξηρούς καρπούς.

+1. Και η παράδοση της γαμήλιας τούρτας χρειάζεται οργάνωση

Συζήτησε με τους επαγγελματίες ποια είναι η διαδικασία παράδοσης, το πιθανό κόστος (ιδιαίτερα αν χρειάζεται ψυγείο), αλλά και αν θα χρειαστεί να προστεθούν κάποιες ευαίσθητες διακοσμητικές λεπτομέρειες επιτόπου, στον χώρο της δεξίωσης.

Must Read:

The Art of the Wedding Cake: Το απόλυτο αφιέρωμα στη γαμήλια τούρτα

Οι πιο ακριβές τούρτες όλων των εποχών που κόπηκαν ποτέ σε γάμους διάσημων!

Ξέρεις τι είναι το chiffon cake; Διάβασε το ευρετήριο της γαμήλιας τούρτας που ετοιμάσαμε και μάθε τα πάντα για το wedding cake!

Most Popular:

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά: «Γενικά, δεν το σκάω. Σε αντίθεση με πολλούς άντρες που έχω γνωρίσει».

Τελικά, υπάρχει συνταγή για έναν ευτυχισμένο γάμο;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.