Αν σας ζητούσαν να επιλέξετε ανάμεσα σε έναν άψογο επαγγελματία φωτογράφο και έναν φίλο σας, σε ποιον από τους δύο θα αναθέτατε τη φωτογράφιση του γάμου σας; Μοιάζει προφανής, κι όμως είναι δύσκολη η απάντηση, γιατί ειδικά τη μέρα του γάμου του, νιώθει κανείς την ανάγκη να βρίσκεται μόνο ανάμεσα σε φίλους. Από την άλλη, οι φωτογραφίες ενός γάμου είναι το πιο ζωντανό ενθύμιο, επομένως πρέπει να είναι καλές. Το ιδανικό θα ήταν ένας άνθρωπος που συνδυάζει και τα δύο. Εμείς τον βρήκαμε, και βάζουμε στοίχημα, πως μόλις διαβάσετε τη συνέντευξη που μας έδωσε, δε θα θέλετε μόνο να φωτογραφίσει τον γάμο σας αλλά και να γίνει φίλος σας… Γιατί πίσω από κάθε του απάντηση και πίσω από κάθε του «κλικ», βρίσκεται ένας πολύ ζεστός, ενδιαφέρον και αξιόλογος άνθρωπος. Κυρίες και κύριοι, ο «Professional Moment Freezer – Always Moving», Νίκος Καρανικόλας.
Ποιος φωτογράφος αποτέλεσε πρότυπο για σένα και ποια είναι η αγαπημένη σου φωτογραφία;
Έχω την χαρά οι φωτογράφοι-πρότυπα για εμένα να είναι φίλοι μου, αλλά αν θέλουμε να αναφέρουμε ένα όνομα που κάποια στιγμή θα ήθελα η ματιά μου να πλησιάσει τη δική του, είναι ο Constantine Manos μέσα από το λεύκωμα American Color 2, το οποίο έχω την τιμή να έχω υπογεγραμμένο από τον ίδιο.
Από τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει εσύ, ποια είναι η αγαπημένη σου και γιατί;
Εύκολη ερώτηση. 1ο Spetses Mini Marathon, Οκτώβριος 2011, φωτογραφίζοντας τον παιδικό μου φίλο και Παραολυμπιονίκη Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, την ώρα που έχει τερματίσει τον αγώνα 25 χιλιομέτρων υπό βροχή, και κάτι παιδάκια κοιτάνε με απορία το χειρήλατο αμαξίδιό του. Ίσως να μην είναι η καλύτερή μου φωτογραφία, αλλά είναι το “κλικ” που μου άλλαξε τη ζωή.
Από το θεατρικό σανίδι στα μεγαλύτερα αθλητικά στάδια του κόσμου και τώρα στην εκκλησία. Μίλησέ μας λίγο γι αυτή τη διαδρομή…
Ίσως να είναι και αντίστροφη η διαδρομή, μιας και το πρώτο επάγγελμα που έλεγα μικρός ότι θα γίνω όταν μεγαλώσω ήταν παπάς..! Είμαι από τους τυχερούς που δεν έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα, αλλά έχω εντάξει τα χόμπι μου μέσα στο επάγγελμα. Πρώην κολυμβητής ο ίδιος, αλλά και να θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις από την παιδική ηλικία, δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ με αυτά τα είδη φωτογραφίας. Οι γάμοι προέκυψαν από την επιμονή (και υπομονή) των φίλων μου, που δεν θέλουν τίποτε παραπάνω από έναν άνθρωπο που θα είναι η ματιά τους στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή της ζωής τους.
Τόσο στο θέατρο όσο και στους αθλητικούς αγώνες, η δυσκολία στο έργο του φωτογράφου έγκειται στο ότι πρέπει να πιάσει το «εδώ και τώρα», μια στιγμή καθοριστική που κρίνει το αποτέλεσμα. Στη φωτογραφική κάλυψη ενός γάμου ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;
Να μην μοιάζουν οι φωτογραφίες σου με άλλες φωτογραφίες γάμου. Ενώ το τελετουργικό είναι το ίδιο, θα πρέπει το μυαλό σου και τα μάτια σου να είναι ανοιχτά ώστε να βλέπεις εικόνες που δεν βλέπουν οι άλλοι και μετά να ακούς τη γνωστή φράση «μα πότε έγινε αυτό και δεν το πήρα χαμπάρι;»
Έχοντας διαγράψει ήδη τόσα χρόνια επιτυχημένης πορείας, φωτογραφίζοντας ανθρώπους που «ξεχνούν» την ύπαρξη του φωτογραφικού φακού (ηθοποιοί, αθλητές), πιστεύεις πως μπορείς να καταφέρεις να κάνεις ένα ζευγάρι να σε «ξεχάσει» την ώρα του γάμου του;
Μέχρι στιγμής το έχω καταφέρει. Μόνο έτσι μπορώ να δουλέψω. Δεν είμαι ο φωτογράφος – τελετάρχης που θα επεμβαίνει στο μυστήριο ή στη ροή μιας πρόβας. Χάνεις τον αυθορμητισμό έτσι. Δεν είναι σωστό. Ο γάμος δε γίνεται για τους φωτογράφους και τις κάμερες.
Ένας γάμος είναι πιο κοντά ως concept σε μια θεατρική παράσταση ή σε έναν αγώνα δρόμου; Αντίστοιχα, δύο άνθρωποι την ώρα του γάμου τους είναι περισσότερο «ηθοποιοί» ή «αθλητές»;
«Are we human or are we dancer?» Τίποτε από τα δυο. Η φωτογραφία γάμου είναι από τα δυσκολότερα είδη φωτογραφίας γιατί συνδυάζει μόδα, αρχιτεκτονική, φωτο-ρεπορτάζ, τοπίο, και φυσικά πορτραίτο. Για αυτό είναι λίγοι οι καλοί φωτογράφοι γάμου.
Πότε κατά τη γνώμη σου η τελετή ενός γάμου είναι πετυχημένη και πότε όχι;
Η τελετή γάμου είναι επιτυχημένη, όταν κοιτάς τις φωτογραφίες και βλέπεις μόνο χαμογελαστά πρόσωπα (ενίοτε και δακρυσμένα ματάκια).
Τι συμβουλή θα έδινες στα μελλόνυμφα ζευγάρια σε σχέση με την επιλογή φωτογράφου;
Να επιλέγουν τον φωτογράφο από τις λήψεις του κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Πριν και μετά όλοι μπορούν να βγάλουν καλές φωτογραφίες (τις «στημένες» όπως λέμε) και με την επεξεργασία να γίνουν εντυπωσιακές. Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου όμως, είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που ο φωτογράφος καλείται να αντιμετωπίσει και πρέπει να προσαρμοστεί ταχύτατα στα νέα δεδομένα.
Σε τι λες πάντα yes I do και no I don’t;
Λέω πάντα yes I do σε πρόταση για δείπνο ή σε ταξίδια και no I don’t σε κάθε είδους ουσίες.
Ευχαριστούμε θερμά την Έλενα και τον Σπύρο, την Ειρήνη και τον Σταύρο, την Σοφία και τον Γιάννη, την Λαμπρινή και τον Βασιλάκη, που τόσο γενναιόδωρα μας παραχώρησαν φωτογραφίες των γάμων τους, και τους ευχόμαστε από καρδιάς Βίον ανθόσπαρτον!
*O Νικόλας θα είναι ο μοναδικός Έλληνας φωτογράφος που θα μας εκπροσωπήσει στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Site: www.locotoro.net
Facebook: Nikos Karanikolas Locotoro Design & Photography
Από την Εύα Ανυφαντή