Εξαιρετική ποιότητα, φρεσκάδα, σεβασμός στην τοπική κουλτούρα… Αυτά είναι τα τρία στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται κάθε συνταγή που φέρει την υπογραφή του exo catering. Το 2006 η οικογένεια πίσω από το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Μεσκλιές, με την πολυετή πείρα στον χώρο των εκδηλώσεων, αποφάσισε να επεκταθεί στις υπηρεσίες catering, με οδηγό την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά των Κυκλάδων και στόχο την ανάδειξή τους ως κορυφαίο γαμήλιο προορισμό. Έτσι, εκτός από το πανέμορφο νησί της Τήνου που αποτελεί την έδρα της επιχείρησης, ο Γιώργος Αμοιραλής και η ομάδα του δραστηριοποιούνται στη Σύρο, τη Μύκονο, την Άνδρο και την Πάρο, δημιουργώντας wedding menus που χαρίζουν μία ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία στους weds-to-be και τους καλεσμένους τους.
Κύριε Αμοιραλή, ποιο ήταν το όραμα της οικογένειάς σας όταν πριν από 19 χρόνια αποφασίσατε να επεκτείνετε τις δραστηριότητες του ζαχαροπλαστείου Μεσκλιές στον χώρο των υπηρεσιών catering;
Το όραμα της οικογένειάς μας ήταν εξαρχής να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του ζαχαροπλαστείου Μεσκλιές σε διάφορους τομείς της γαστρονομίας, προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες της εποχής. Με την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκομίσαμε από την επιχείρηση του πατέρα μου, αποφασίσαμε να εισάγουμε τις υπηρεσίες catering, με τις οποίες δραστηριοποιούμαστε εδώ και 19 χρόνια. Το όραμα αυτό μας έχει καθοδηγήσει στην ανάπτυξή μας και στη συνέχιση της οικογενειακής μας κληρονομιάς.
Από πού αντλείτε έμπνευση για τις γευστικές δημιουργίες του exo catering;
Η Τήνος, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, καθώς και η Ελλάδα γενικότερα, διαθέτει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά. Οι γεύσεις και τα αρώματα που μας περιβάλλουν είναι εξαιρετικής ποιότητας, ακριβώς όπως και η καθημερινότητά μας εδώ στο νησί. Οι γευστικές μας δημιουργίες αντλούν έμπνευση από τις συνεργασίες, την επικοινωνία, τις αναμνήσεις που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και από τις γευστικές και αρωματικές εμπειρίες μας από ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ποιες είναι οι βασικές αρχές της εταιρείας που απογειώνουν κάθε συνταγή που φέρει την υπογραφή της;
Στην εταιρεία μας, οι βασικές αρχές που απογειώνουν κάθε συνταγή είναι η ποιότητα, η φρεσκάδα και ο σεβασμός για την τοπική κουλτούρα. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε κάθε πρώτη ύλη, και ειδικά στις τοπικές, οι οποίες απαιτούν ξεχωριστή και προσεκτική αντιμετώπιση. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μας επιτρέπει να αποκτούμε υλικά εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία, όταν μαγειρεύονται με την κατάλληλη φροντίδα και δεξιοτεχνία, προσφέρουν μία ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία στους πελάτες μας. Η φιλοσοφία μας είναι ότι κάθε πιάτο είναι μια ιστορία που αφηγείται την παράδοση του τόπου μας και του πολιτισμού του. Με αυτόν τον τρόπο, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε την τοπική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας να εκτιμούν τη γνησιότητα και την ποιότητα των γευμάτων τους.
Ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα signature πιάτα σας, εκείνα που δεν λείπουν από κανένα wedding menu;
Σύμφωνα με τις προτιμήσεις των πελατών μας, είναι τα ριζότα, το κριθαρότο θαλασσινών, όλα τα θαλασσινά και τα ψάρια, κρέατα σε διάφορες κοπές και το χοιρινό με το πετιμέζι που τόσα χρόνια δεν έχει λείψει από κανέναν γάμο.
Αν αυτή τη στιγμή που μιλάμε σας ζητούσαμε να συμπεριλάβετε μια νέα συνταγή σε ένα γαμήλιο menu, ποια 3 συστατικά δεν θα παραλείπατε;
Η επιλογή τριών βασικών συστατικών για μια γαμήλια συνταγή είναι πράγματι μια πρόκληση, καθώς εξαρτάται από την εποχή και τον προορισμό του γάμου. Ωστόσο, θα επέλεγα φρέσκα μυρωδικά, φροντίδα στην πρώτη ύλη και αγάπη, καθώς πιστεύω ότι καθένα από αυτά προσφέρει μία μοναδική διάσταση στο κάθε πιάτο.
Ποια food trends θα κυριαρχήσουν στους γάμους του 2025;
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα food trends που αναδεικνύεται τελευταία στους γάμους και θα κυριαρχήσει και το 2025 είναι το concept της απλότητας (simplicity). Οι σύγχρονοι πελάτες, αναζητώντας αυθεντικότητα και γνήσιες γεύσεις, επιλέγουν πιάτα που εστιάζουν στα φυσικά αρώματα και στην ποιότητα των πρώτων υλών, αποφεύγοντας τις περίπλοκες παρασκευές και τις μεθόδους που αποσπούν την προσοχή από την πραγματική γεύση. Αυτό το trend αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη στροφή προς μία πιο βιώσιμη και υγιεινή διατροφή, όπου οι «καθαροί» και φρέσκοι γευστικοί συνδυασμοί κλέβουν την παράσταση.
Στην επιλογή των μενού για γάμους, οι πελάτες επιθυμούν να ενσωματώσουν εποχιακά υλικά, που συμβάλλουν στη δημιουργία γευμάτων που είναι όχι μόνο νόστιμα αλλά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα. Επιπλέον, στις μικρότερες εκδηλώσεις, η επιθυμία για μία πιο προσωπική και μοναδική εμπειρία οδηγεί τα ζευγάρια να επιλέγουν πιάτα που αναδεικνύουν τις γαστρονομικές παραδόσεις του νησιού μας, δημιουργώντας έτσι μια πολύτιμη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των καλεσμένων και του τόπου μας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιες είναι οι 3 top συμβουλές σας προς τους weds-to-be πριν επιλέξουν το catering του γάμου τους και πόσο καιρό πριν από τη μεγάλη ημέρα πρέπει να το κάνουν;
Η επιλογή του catering είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρει ένα μελλόνυμφο ζευγάρι. Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρότεινα:
- Επιλέξτε επαγγελματίες που εμπνέουν εμπιστοσύνη: Είναι κρίσιμο να συνεργάζεστε με επαγγελματίες που έχουν αξιόπιστη φήμη και μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υψηλής ποιότητας τελικό αποτέλεσμα.
- Βασιστείτε στην εμπειρία του επαγγελματία: Κάθε επαγγελματίας catering φέρνει τη δική του εμπειρία και γνώση. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί στην καθοδήγηση που μπορεί να σας προσφέρει.
- Σκεφτείτε το γευστικό προφίλ των καλεσμένων σας: Κατά την επιλογή του μενού, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς θα καλύψετε γευστικά τις προτιμήσεις του μεγαλύτερου ποσοστού των καλεσμένων σας. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση διατροφικών συνηθειών, αλλεργιών, κλπ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιο είναι το πιο περίεργο food request που είχατε να φέρετε εις πέρας μέχρι σήμερα και γιατί;
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και γεμάτες προκλήσεις περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, είναι όταν πελάτες ζήτησαν πιάτα παραδοσιακής κουζίνας από τις χώρες καταγωγής τους. Πιάτα που απαιτούσαν ειδικά υλικά ή μοναδικούς τρόπους παρασκευής, μάς προκάλεσαν να συνεργαστούμε στενά με προμηθευτές για να εξασφαλίσουμε την αυθεντικότητα και την ποιότητα. Αυτές οι περίεργες γαστρονομικές απαιτήσεις αναδεικνύουν την επιθυμία τους να γιορτάσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και τη σημασία που δίνουν σε συγκεκριμένες γεύσεις και αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία.
Πώς εναρμονίζεστε με τις διάφορες διατροφικές τάσεις, όπως, για παράδειγμα, οι vegan και vegetarian επιλογές που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια στα wedding menus; Θα μας δώσετε μερικά παραδείγματα;
Έχουμε μελετήσει προσεκτικά τις διατροφικές τάσεις και ανάγκες της εποχής και προσπαθούμε να έχουμε φρέσκες ιδέες αλλά και παραδοσιακές συνταγές στις επιλογές τους. Για παράδειγμα, προσφέρουμε πιάτα όπως γεμιστές πιπεριές με κινόα ή ντολμαδάκι παραδοσιακό, καβουρντισμένα λαχανικά με μπαχαρικά ή καραμελωμένα λαχανικά στην λαδόκολλα, ριζότο με μανιτάρια και βότανα ή γεμιστές ντομάτες. Γεύσεις γνωστές, χωρίς τις ζωικές πρώτες ύλες που δεν επιλέγουν να καταναλώνουν.
Συμπληρώστε τη φράση…
Το ορεκτικό που δεν λείπει από κανένα wedding menu… τα εξαιρετικά τοπικά τυριά.
Το γλυκό που δεν λείπει από κανένα candy bar… φρέσκο παγωτό από φρέσκο γάλα της Τήνου.
Ένα γαμήλιο buffet menu πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον… 16 με 18 επιλογές.
Buffet ή σερβιριστό menu; Τι είναι ιδανικότερο για έναν micro wedding; Σερβιριστό για μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
…και για έναν beach wedding; Street food με live cooking δημιουργίες.
Το τέλειο welcome drink για έναν καλοκαιρινό γάμο… Spritz Aperol με μαστίχα & pink grapefruit.
Το τέλειο welcome drink για έναν χειμωνιάτικο γάμο… Glühwein.
Το τέλειο late night wedding snack… wrappita σουβλάκι ή κρητικό γαμοπίλαφο!!!