Αδιάκοπα ταξίδια, σκληρή δουλειά, πολλοί και καλοί φίλοι και ένα μόνιμο αίσθημα σιγουριάς πως «όλα θα πάνε καλά». Ο Αντώνης Γεραντώνης μοιράζεται μαζί μας σκέψεις για τον εκδημοκρατισμό της σαμπάνιας, τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στον κόσμο της φυσαλίδας και τα δικά του αγαπημένα #moetmoments. Για το τέλος αφήνει τη μία και μόνη προϋπόθεση για να απολαύσουμε σωστά ένα ποτήρι του πιο διάσημου γαλλικού ποτού. Η ερώτησή του «έχεις πιει ποτέ μόνη σου ένα ποτήρι σαμπάνια; Ένα κρασί ή ουίσκι, ίσως. Σαμπάνια όμως ποτέ», θα λέγαμε ότι είναι ρητορική και απαντά στο ένα και μοναδικό request που έχει η Moët & Chandon: την καλή παρέα.

Φωτογραφία | G Wedd Fotografia by George Bouzakis

O πιο ιστορικός οίκος σαμπάνιας στον κόσμο είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένος με το Yes I Do Catwalk, καθώς η “σχέση” αυτή μετράει χρόνια. Πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε τη ζωή και τις ευτυχισμένες στιγμές έπειτα από τη δύσκολη διετία που περάσαμε;

Ακριβώς όπως το είπες. Άρρηκτα συνδεδεμένος με το Yes I Do Catwalk. Στα δύο αυτά δύσκολα χρόνια στερηθήκαμε πολλά. Την ελευθερία μας, τους φίλους, τους συγγενείς, τις ευτυχισμένες στιγμές μας. Από την πιο μικρή στιγμή χαλάρωσης έως την πιο σημαντική της ζωής μας.

Η σαμπάνια όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με έναν πολύ εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής. Βέβαια, θα έλεγε κανείς πως αποτελεί μια affordable πολυτέλεια που μπορεί να δώσει μια μοναδική νότα κομψότητας και ευτυχίας. Είναι άραγε ένα παρεξηγημένο ποτό;

Θα απαντήσω χρησιμοποιώντας την τελευταία σου φράση. Είναι ακριβώς αυτό, παρεξηγημένο ποτό… Ίσως όντως να είναι λανθασμένα συνδεδεμένη μόνο με τον εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής. Βέβαια, δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει κάποιος στην καθημερινότητά του, αλλά, από την άλλη, θα χρησιμοποιήσω επίσης τη φράση σου ότι είναι μια προσιτή πολυτέλεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την κομψότητα, προσθέτοντας το πιο σημαντικό συστατικό, τη στιγμή και την επιλογή καλής παρέας. Δεν θα έβαζα φραγμούς σε καμία περίσταση ή ώρα. Σίγουρα βλέπουμε συχνά σαμπάνια σε πάρτι ή γάμους, αλλά δεν είναι μόνο εκεί. Τα τελευταία χρόνια έχει εκδημοκρατιστεί η σαμπάνια. Υπάρχουν αρκετές στιγμές μέσα στη μέρα που μπορεί κάποιος να την απολαύσει. Σε αυτό έχουν βοηθήσει πολύ και τα νέα λανσαρίσματα, οι συσκευασίες, μα περισσότερο οι ίδιοι οι καταναλωτές, κυρίως οι νέοι, που έχουν αντιληφθεί διαφορετικά την έννοια της απόλαυσης.

Οι Γάλλοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν τη σαμπάνια τους ≪συστηματικά≫ θα έλεγε κανείς, δεν είναι για εκείνους μια επιλογή που αναγκαστικά συνδέεται με ένα luxury party. Σε ποιους κανόνες υπόκειται η σαμπάνια;

Η σαμπάνια δεν υπόκειται σε κανέναν κανόνα ούτε έχει σύνορα. Χρειάζεται σωστή αποθήκευση, σερβίρισμα, και, όπως είπα και πριν… σωστή παρέα.

Στην Ελλάδα, η Moet & Chandon είναι η Νo1 αγαπημένη επιλογή. Ποια είναι όμως η δική σας αγαπημένη Moet & Chandon και γιατί;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Είναι όλες. Γιατί είναι και όλες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Μιας και δεν μου αρέσουν τα πολύ γλυκά ποτά, θα μπορούσα να σου πω μια Moet & Chandon Rose. Όμως και πάλι θα πω ότι έγκειται στη στιγμή και στην παρέα. Πιο φωτεινό παράδειγμα είναι η Moet & Chandon Ice Imperial. Γνωρίζεις ότι η Ελλάδα είναι στις 5 μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο σε Moet Ice; Και μην πάει ο νους σου ότι συμβαίνει λόγω τουρισμού. Ίσως ο τουρισμός παίζει τον ρόλο του, αλλά αξίζει να αναφέρω ότι κι άλλες χώρες έχουν τουρισμό, ωστόσο, το πιο σημαντικό εδώ είναι ότι η κατανάλωση έρχεται από την εγχώρια αγορά.

Βάλτε μας στον κόσμο της φυσαλίδας… Πώς αλλάζει ένα δείπνο όταν στα ποτήρια μας “κολυμπούν” φυσαλίδες;

Το καλύτερο ποτό του κόσμου να έχεις στο τραπέζι σου, αν η παρέα δεν είναι η ανάλογη, απλά θα ξεχάσεις ό,τι έχεις πιει, φάει… Ένα δείπνο βέβαια μπορεί να αλλάξει εντελώς με τη σωστή ή λάθος επιλογή σαμπάνιας.

Πόσο επηρεάστηκε η κατανάλωση σαμπάνιας από την πανδημία και ποιες νέες ευκαιρίες ή συγκυρίες προέκυψαν τώρα που οδεύουμε επιτέλους προς το τέλος της;

Ήταν ένα σοκ για όλους, κοινωνικά σε πρώτη φάση. Ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες έως ότου αρχικά συνειδητοποιήσουμε τι μας συμβαίνει και δευτερευόντως μέχρι να σταθεροποιηθεί η ψυχολογία μας, έστω και σε χαμηλά επίπεδα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω –χωρίς ανοιχτούς τους χώρους εστίασης, με απαγόρευση κυκλοφορίας–, ο κόσμος είχε ανάγκη να περάσει καλά, ακόμα και στο σπίτι. Παρατηρήσαμε λοιπόν εξαιρετική ζήτηση σαμπάνιας, είτε σε σουπερμάρκετ είτε σε κάβες. Χρησιμοποιήσαμε δε διάφορες τεχνικές για να είμαστε ελκυστικοί στους καταναλωτές. Και δεν αναφέρομαι σε εκπτώσεις, αλλά καθαρά σε ενέργειες που θα αποτυπώσουν τη ≪στιγμή≫ με εκείνους που μπορούμε και θέλουμε να είμαστε μαζί. Για παράδειγμα, προσωποποίηση φιαλών, συσκευασίες με ποτήρια και πολλά ακόμα.

Υπάρχουν κάποια σημαντικά tips που πρέπει πάντα να γνωρίζουμε για να απολαύσουμε τη σαμπάνια μας;

Καλή παρέα, καλή παρέα, καλή παρέα. Και θα σου πω γιατί επιμένω σε αυτό, έχεις πιει ποτέ μόνη σου ένα ποτήρι σαμπάνια; Ένα κρασί ή ουίσκι, ίσως. Σαμπάνια όμως ποτέ.

Τελικά, πρώτα διαλέγουμε την κατάλληλη σαμπάνια και μετά το φαγητό μας ή ανάποδα;

Συνήθως, είτε σε εστιατόριο ή στο σπίτι, επιλέγουμε τι θα πιούμε χωρίς να ξέρουμε τι θα φάμε. Επίτρεψέ μου να πω ότι εδώ έγκειται και όλη η διαφορά. Αφού έχουμε επιλέξει τι θα φάμε, θα πρέπει να μας κατευθύνει το εστιατόριο για τη σωστή επιλογή σαμπάνιας. Αντιστοίχως και όταν έχουμε ένα τραπέζι στο σπίτι, πρώτα επιλέγουμε τι θα μαγειρέψουμε και στη συνέχεια γίνεται η επιλογή της κατάλληλης σαμπάνιας.

Ποια είναι η πιο ανατρεπτική στιγμή της ζωής σας που ήπιατε μία Moet & Chandon;

Για να μην παρεξηγηθώ, λόγω της φύσης της δουλειάς μου, είναι πολλές. Μπορώ να επιλέξω δύο; Και, εντελώς τυχαία, ήμασταν μαζί και στις δύο! Η μία ήταν στο Roland Garros, την απόλυτη επιτομή της πολυτέλειας. Και η δεύτερη σε μια παρθένα παραλία στη Ρήνεια, όπου τρώγαμε με τα χέρια ό,τι μας προσέφερε η μητέρα φύση. Με την καλύτερη παρέα όμως.

Start the day with a smile, and end it with champagne. Αλήθεια, εσάς τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένο;

Να μπορώ να συναντώ τους ανθρώπους που επιλέγω. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται.

Σε τι λέτε πάντα «yes, I do»;

Μα, φυσικά, στο Yes I Do Catwalk! Make it pop, like champagne!

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS

Η εμβληματική Moët & Chandon σκόρπισε χρυσές φυσαλίδες στο Yes I Do catwalk by System Professional

Δεν λείπει από καμία γιορτή και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτήν εδώ!