Κάθε συνάντηση μαζί της με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Αυτή η γυναίκα έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Να κάνει μία ολόκληρη χώρα να πιστέψει στη δύναμη των ευχών, στις νεράιδες και στα παιδιά- νικητές. Το Yes I Do Catwalk by ghd πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά για τους σκοπούς του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος και ως ομάδα δεν μπορούμε παρά να είμαστε συγκινημένοι μπροστά στο έργο τους.

Photo: Αλέξανδρος Μακρής

Σάντρα, πώς έφτασες στη σημερινή σου θέση στο Make-A-Wish Ελλάδος; Ποια μαγική δύναμη σε έφερε εκεί;
Τον Αύγουστο του 2013 μπήκε στη ζωή μου η Ελευθερία, τότε συνάδελφός μου σε έναν όμιλο επιχειρηματικής πληροφόρησης και την ίδια στιγμή μαμά που έβλεπε το παιδί της, τον Γιώργο, να παλεύει με ένα θεριό που άλλαζε μορφές και δεν το έπιανε το τόξο κανενός γιατρού. Λίγους μήνες μετά, άκουσα ότι το Make-A-Wish έψαχνε νέο γενικό διευθυντή. Μπήκα στο γραφείο του οργανισμού φορώντας το τζόκερ του Γιώργου, από τη μέρα της ευχής του, το οποίο μου είχε χαρίσει για γούρι η μητέρα του.

Πόση δύναμη μπορεί να πάρει ένα παιδάκι μετά την πραγματοποίηση της ευχής του και πώς μπορεί να επηρεαστεί η υγεία του θετικά;
Η δύναμη που αντλεί ένα παιδί 3-18 ετών, το οποίο αγωνίζεται ενάντια σε μια απειλητική ασθένεια, όταν εκπληρώνεται η ευχή του είναι μεγάλη. Η ενίσχυση της ψυχολογίας του ξεκινά, βέβαια, από την ώρα που επικοινωνεί μαζί μας, όταν καλείται να σκεφτεί τη μία και μοναδική ευχή που επιθυμεί η καρδιά του. Μέχρι και την εκπλήρωση, προσπαθούμε να είμαστε παρόντες στη δύσκολη καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, σε έναν επίδοξο Power Ranger που την επομένη έχει χημειοθεραπεία θα πάμε με μια μοδίστρα να πάρουμε μέτρα για τη στολή του.

Φαντάζομαι ότι είναι αδύνατο να επιλέξεις ανάμεσα στις χιλιάδες πραγματοποιήσεις ευχών, αλλά σίγουρα υπάρχει κάποια που πάντα θα τη θυμάσαι με δάκρυα στα μάτια.
Έχουμε εκπληρώσει περισσότερες από 2.400 ευχές, τις μισές από αυτές τα τελευταία 6 χρόνια. Τι να πρωτοαναφέρω! Θυμάμαι έντονα την πρώτη αγκαλιά που έλαβα από παιδί, από τον Στέλιο, ακριβώς μετά την εκπλήρωση της ευχής του. Όλες, όμως, τις θυμάμαι με δάκρυα στα μάτια γιατί κρύβουν μέσα τους μια ιδιαίτερη ιστορία. Η αγκαλιά αυτών των παιδιών δεν μπορεί να περιγραφεί. Έχει τόση ευγνωμοσύνη, τόση επίγνωση, τόση συναίσθηση του ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο…

Πώς θα περιέγραφες τη δουλειά σου σε ένα μικρό παιδάκι που θα σε ρωτούσε «τι δουλειά κάνεις»;
Μάλλον θα του έλεγα ότι δουλεύω μαζί με πολλούς καλούς ανθρώπους και πως ψάχνουμε βαθιά στην καρδιά κάποιων παιδιών που περνούν δύσκολα, καθώς μένουν για πολύ καιρό μέσα στα νοσοκομεία, για να ανακαλύψουμε το όνειρό τους και να το κάνουμε πραγματικότητα. Στη συνέχεια, θα μιλούσα για νεράιδες, ξωτικά και τον κόσμο των ευχών όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα γιατί κάποιοι πιστεύουν πολύ σε αυτά.

Γνωρίζοντας καλύτερα τον οργανισμό, βλέπω ότι πολύ σημαντικό μέρος της δύναμής σας είναι οι εθελοντές. Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στο Make-A-Wish Ελλάδος;
Δεν θα υπήρχαμε χωρίς τους εθελοντές. Για να ενταχθεί κάποιος στην ομάδα, αρκεί να καλέσει το γραφείο της Αθήνας στο τηλέφωνο 2109637660 ή της Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310523978 και να δηλώσει το ενδιαφέρον του.

Πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να προσφέρει;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βάλει κάποιος περισσότερο τη φιλανθρωπία στη ζωή του. Σε ένα παιδικό πάρτι, θα μπορούσαν να προσφερθούν δώρα που έχουν αγοραστεί από κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό. Το ηλεκτρονικό κατάστημα στο www.makeawish.gr κάνει μπομπονιέρες και προσκλητήρια γάμου και βάπτισης, ενώ κάποιος μπορεί να κάνει δωρεά αξίας 2€ –και να αποκτήσει ένα Αστέρι Ευχής– στέλνοντας με SMS τη λέξη WISH στο 19808. Επίσης, μπορεί κάποιος να οργανώσει μια δράση για εμάς, να προτρέψει φίλους και συγγενείς να κάνουν δωρεές αντί για δώρα σε έναν γάμο ή μια βάπτιση και, βέβαια, να υιοθετήσει ολόκληρη ή μέρος μιας ευχής. Οι δε εταιρείες μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας και να τους παρουσιάσουμε μια πληθώρα προγραμμάτων που έχουμε και που προσφέρονται για συνέργειες με απώτερο στόχο τη στήριξη του έργου μας.

Ποιο μήνυμα θες να στείλεις στις οικογένειες των παιδιών ευχής;
Ότι δεν είναι μόνοι. Υπάρχουν άνθρωποι με δυνάμεις νεράιδων και ξωτικών που τους αγαπούν, τους σκέφτονται και θα σταθούν δίπλα στα παιδιά τους χωρίς αίσθημα οίκτου ή πανικού στα μάτια, αλλά με τη λάμψη της ελπίδας που τους αξίζει. Σε αυτά τα παιδιά οφείλουμε όλοι άπειρο σεβασμό και θαυμασμό.

Σε τι λες πάντα Yes I Do;
Στην εκπλήρωση μιας ευχής!

Αν είχες τη δύναμη να πραγματοποιήσεις μία και μόνο ευχή ποια θα ήταν αυτή;
Να πάψει να υπάρχει το Make-A-Wish… Να μην έχει λόγο παρουσίας. Να μη νοσούν παιδιά.

Διαβάστε επίσης…

Αναστασία Μανιά: Μία real-life νεράιδα του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος)

Yes I Do Catwalk by ghd | Όλες οι εξελίξεις

Make-A-Wish Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος & Yes I Do