Tα βιβλία της γίνονται best sellers μέσα σε λίγες ημέρες από την κυκλοφορία τους. Οι αναγνώστριες την αγαπούν γιατί έχει έναν μοναδικό τρόπο να παντρεύει ιστορικά γεγονότα με συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης, ενώ η ίδια, τη στιγμή που γράφει ένα βιβλίο, ήδη ταξιδεύει στις σελίδες του επόμενου και, όταν τη συναντάς, αισθάνεσαι πως ό,τι της πεις μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή για ένα ακόμα best seller. Αυτήν τη φορά, με το βιβλίο «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μας ταξιδεύει στα Μάταλα και σε μια χίπικη ιστορία που σε συνεπαίρνει από το πρώτο λεπτό. Η Πηνελόπη Κουρτζή μάς δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη γύρω από τους γάμους –έχει τελέσει ήδη 19 στα βιβλία της–, τον έρωτα ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους και τις… μυθιστορηματικές νύφες της Covid-19 εποχής.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ G WEDD FOTOGRAFIA BY GEORGE BOUZAKIS

Στο νέο σου βιβλίο «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» τελούνται τρεις γάμοι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, που όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Την απρόσμενη αγάπη. Ως συγγραφέας, νιώθεις ότι «κλείνεις ένα κεφάλαιο» όταν παντρεύονται δύο ήρωές σου;

Λοιπόν, ναι! Δεν θα αρνηθώ πως είμαι κατά φύση ρομαντική και έχω ανάγκη για τους ήρωές μου, τις περισσότερες φορές, αυτού του είδους το «happy end»! Είτε αλληγορικά είτε πραγματικά! Πόσο μάλλον όταν το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», που συνοδεύεται από τα «στέφανα στο κεφάλι», έρχεται απρόσμενα και με επεισοδιακό τρόπο. Στο «Κορίτσι με το σαλιγκάρι», και οι τρεις γάμοι που εκτυλίσσονται έχουν κάποια ιδιαιτερότητα! Την ιδιαιτερότητα του πρώτου δεν θα σας την πω, καθώς δεν θέλω ακόμη να κάνω spoiler! Ο επόμενος είναι ο πρώτος γάμος που τελέστηκε στα Μάταλα μεταξύ δύο χίπηδων, σε ένα απίστευτα ρομαντικό σκηνικό και με μία συγκλονιστική αποτύπωση σε μια ταινία μικρού μήκους, βασισμένη στο βιβλίο, που γυρίστηκε το καλοκαίρι στα Μάταλα. Και ο τρίτος είναι ένα μείγμα παραδοσιακού και χίπικου γάμου που συνδέει τις δύο νοοτροπίες και μας ταξιδεύει.

«Η μεγαλύτερη ελευθερία που μπορεί να έχει μία καρδιά είναι να ανήκει» αναφέρεις σε μια σελίδα του βιβλίου σου. Τελικά, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ζουν «μαζί»;

Δεν ξέρω να σου πω για τους ανθρώπους, ίσως και να επιλέγουν το αντίθετο κάποιες φορές… Οι καρδιές όμως ναι, το έχουν ανάγκη και αυτό το οποίο πρεσβεύει η πρωταγωνίστριά μου, η Υπατία ή «Πάτυ», όπως έγινε γνωστή στα Μάταλα της Κρήτης, θεωρώ πως ισχύει. Μπορεί ο άνθρωπος να πάρει την απόφαση να μησυμβιώσει με κάποιον άλλο, γιατί η απόφαση είναι μια διαδικασία καθόλου πρωτόγονη, αλλά εμπεριέχει πολλά στάδια, η καρδιά όμως δεν γνωρίζει από αποφάσεις, έχει μία και μόνο επιλογή. Να φτάσει στη στιγμή που θα θελήσει να ανήκει. Η καρδιά ζει πάντα με άλλους, αν το σκεφτείτε, άλλοτε με τους λάθος και άλλοτε με τους σωστούς. Η καρδιά μας δεν είναι ποτέ μόνη της. Είναι ένα «σπίτι» στο οποίο πάντα υπάρχει πληρότητα.

Μπορούν δύο άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι να ερωτευθούν και να έχουν τελικά έναν ισορροπημένο γάμο;

Κατά την άποψή μου και την εμπειρία μου, αδιαμφισβήτητα, ναι! Το έχω ζήσει, το έχω δει να συμβαίνει, το έχω δει να εξελίσσει τους εμπλεκόμενους αντί να τους βάζει τροχοπέδη. Το κλισέ «τα ετερώνυμα έλκονται» είναι φυσικά βγαλμένο από τη ζωή! Ο γάμος, όπως το νιώθω εγώ, είναι σαν ένας τρίτος άνθρωπος με υπόσταση, ένας οργανισμός, κράμα των δύο ανθρώπων που τον δημιουργούν, και πρέπει και τα δύο μέλη να τον αγαπήσουν για να υπάρχει ισορροπία. Στην ουσία, θεωρώ πως η επιτυχία ενός γάμου έγκειται στο να αγαπήσεις το κοινό δημιούργημά σου με κάποιον άλλο άνθρωπο, αυτή την εστία που καλείται «γάμος», «συμβίωση» ή όπως αλλιώς θέλουμε να την αποκαλέσουμε.

Ο γάμος είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα ή ένα θρίλερ ανατροπών;

Ο γάμος είναι ένα ερωτικό και ρομαντικό βιβλίο αγωνίας και ταυτόχρονα ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης και αυτοσυγκράτησης απέναντι σε βίαια ένστικτα που αναδύονται κατά την καθημερινότητα. Αν έκανα ποτέ promotion το βιβλίο του γάμου, θα πήγαινε κάπως έτσι: «Welcome to the dangerous zone of your journey. Please remain positive and enjoy your flight. Alcohol, guns and spoilers are not permitted during the flight. There is no crew, so you have to find your own way to pamper yourself and each other. This is a kids-friendly flight, so feel free to “aboard” them anytime you like. The weather is reported to be fickle during the flight, but destination is expected to be sunny and warm».

Υπάρχει άραγε συνταγή για έναν γάμο που θα ζήλευαν και οι πιο ρομαντικοί ήρωες των κλασικών μυθιστορημάτων;

Να πω αυτό που ακολούθησα εγώ στη ζωή μου; Παντρέψου πάνω στο αποκορύφωμα του έρωτα, για να το ζήσεις όπως το έχεις διαβάσει, όπως το έχεις δει σε ταινίες ή όπως το έχεις ακούσει σε τραγούδια. Δεν ξέρω, αλήθεια, κάτι πέρα από αυτό να σας πω…

Φαίνεται, πάντως, ότι τιμάς δεόντως τον θεσμό του γάμου, καθώς στα 5 βιβλία σου που έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός έχουν τελεστεί, αν δεν κάνω λάθος, συνολικά 19 γάμοι. Τι σημαίνει για εσένα «γάμος», πώς ήταν ο πιο τέλειος γάμος που έχεις πάει ποτέ;

Όντως, έχουν τελεστεί 19 γάμοι και κάποιοι από αυτούς έχουν γυριστεί και σε βίντεο. Άρα, αυτό με κάνει να πρέπει να παραδεχτώ πως απολαμβάνω να παντρεύω ζευγάρια στα βιβλία μου, ασχέτως τι έχει γίνει πριν ή τι θα γίνει μετά! Γενικά, μάλλον είμαι «wedding starter» στις ιστορίες μου αλλά ταυτόχρονα και «wedding crasher»… Για μένα, «γάμος» σημαίνει αυτό που είπα πριν. Ένα δημιούργημα δύο ανθρώπων που αγαπήθηκαν πολύ, έχει υπόσταση, παρελθόν, παρόν και μέλλον και, ό,τι και να συμβεί, πάντα θα αποτελεί έναν κοινό τόπο μεταξύ δύο καρδιών. Ο γάμος, με την ευρεία έννοια και όχι την τυπική της τελετής, είναι ψυχολογικός προορισμός και τόπος. Δεν είναι χρόνος και η χρονική διάρκεια δεν έχει σημασία. Ο πιο τέλειος γάμος που έχω πάει, το έχω ξαναπεί σε συνέντευξη και εξακολουθεί να ισχύει, είναι της Μυρτώς μου στις Σπέτσες, μία ζαχαρόφουσκα, όπως μου αρέσει να αποκαλώ τον συγκεκριμένο γάμο. Και το #BithasFamilyFestival που τον ακολούθησε, ε, κάπου θα το βρείτε στις σελίδες του νέου μου βιβλίου, γιατί το σκηνικό του αποτέλεσε έμπνευση!

«Ο γάμος είναι ένα ερωτικό και ρομαντικό βιβλίο αγωνίας και ταυτόχρονα ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης και αυτοσυγκράτησης απέναντι σε βίαια ένστικτα που αναδύονται κατά την καθημερινότητα».

Στα βιβλία σου κεντρικό ρόλο έχουν συνήθως οι γυναίκες, που, άλλοτε πιο γλυκές και άλλοτε πολύ πιο δυναμικές, φαίνεται πως βοηθούν την πλοκή να πάει μπροστά. Πιστεύεις ότι και σε μια σχέση η γυναίκα είναι εκείνη που δίνει τον ρυθμό;

Ναι, όσο το σκέφτομαι, μάλλον θα έλεγα ναι. Στη φύση της γυναίκας είναι το αυθόρμητο, το νάζι, η πολυπλοκότητα και η υπερανάλυση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις και έτσι η γυναίκα μπορεί να επιταχύνει, να επιβραδύνει ή να αλλάξει τον ρυθμό. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση πως ο άντρας θα αφεθεί, κάτι που φαίνεται πως συμβαίνει όλο και περισσότερο στην εποχή μας (και αντανακλάται και στις σχέσεις των αντρών με τα παιδιά τους), και θα χορέψει στον ίδιο ρυθμό. It takes two to tango και, ως χορεύτρια αργεντίνικου tango, σας το λέω με βεβαιότητα! Ένα θέμα που ένιωσα ότι ακουμπάς με έναν νοσταλγικό τρόπο στο τελευταίο σου βιβλίο είναι η ελευθερία της ζωής των χίπις, η bohemian νοοτροπία τους και η ζωή πέρα από τα «πρέπει».

Τι πιστεύεις για τα «πρέπει» που θέτουμε εμείς, αλλά και οι οικογένειές μας συνήθως, στις σχέσεις και τους γάμους του σήμερα;

Χαριτολογώντας, ένα από τα quotes που συνοδεύουν το βιβλίο είναι το εξής: «Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Οι χίπις». Αν κατάλαβα κάτι μέσα από τις αληθινές ιστορίες των χίπις και τις ανατροπές στην εξέλιξη της κάθε ιστορίας τους ξεχωριστά, ήταν πως η «ελευθερία» που πρέσβευαν ήταν ουσιαστικά αυτό που αναζητούμε όλοι. Η bohemian νοοτροπία, η χίπικη ή όπως αλλιώς θέλουμε να την πούμε, είναι κατά βάση η επιστροφή στις απλές αξίες που εξυπηρετούν το ευ ζην μας σε συνδυασμό με μικρές ουτοπίες που ονειρευόμαστε για να συνεχίσουμε. Είναι η απλότητα και η αθωότητα, που τελικά αυτές είναι και η παράδοσή μας, έτσι δεν είναι; Τι πιο παραδοσιακό από το «αγνό»; Και τι πιο ελεύθερο από το «πρέπει» που ορίζει η καρδιά μας; Ποια συμβουλή δίνει μια συγγραφέας σε μια νύφη του 2021 που, ας μη γελιόμαστε, η προετοιμασία του γάμου της μοιάζει με μυθιστορηματική περιπέτεια! Να είναι ψύχραιμη, να διαβάζει πολλά memes που θα την κάνουν να γελά, να βρίσκει τις λύσεις που ψάχνει στο «Yes I do», να το απολαύσει μέσα από τη μοναδικότητα των συνθηκών αυτών και κατόπιν να με βρει στο Instagram @penelope_kourtzi για να κάνουμε την ιστορία της βιβλίο!

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

Must Read:

Yes I Do αποκλειστικό: Private ξενάγηση στο Nasioutzik Mansion

Το τελευταίο show του Jean-Paul Gaultier – Τα 10 εικονικά νυφικά της 50ετούς καριέρας του

Manfred Thierry Mugler: Η απόκοσμη σαγήνη της υψηλής ραπτικής και των νυφικών φορεμάτων του Γάλλου σχεδιαστή

Most Popular:

News Update | Γάμος με 9, 50 ή 100 άτομα; Τι ισχύει, πλέον, σε κάθε περιοχή της χώρας

Οδηγός προετοιμασίας γάμου για εργαζόμενες γυναίκες. Πώς θα τα καταφέρετε;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας: Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ!