Από τον Παναγιώτη Κούστα

To λεύκωμα «Loving: A Photographic History of Men in Love, 1850-1950» των Hugh Nini και Neal Treadwell, κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου και βρίσκεται ήδη στις λίστες με τα best sellers του Amazon. Η εκπληκτικής ευαισθησίας οπτική του αφήγηση, αρθρώνεται μέσα από μια συλλογή εκατοντάδων λήψεων, πορτρέτων και ομαδικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους πλαίσια, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Μέσα από τα συγκινητικά και τρυφερά του καρέ, γινόμαστε μάρτυρες ενός αιώνα στην ιστορία της ρομαντικής αγάπης ανάμεσα σε άντρες.

Από τις πιο σαφείς φωτογραφίες του λευκώματος, με τη λήψη να έχει γίνει στις ΗΠΑ του 1900, μια εποχή που τα πάντα ήταν πολύ διαφορετικά για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τραβηγμένες όταν οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών ήταν συχνά παράνομες ανά τον κόσμο, οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν σταδιακά μέσα από υπαίθριες αγορές, οικογενειακά αρχεία, παλιές βαλίτσες, κουτιά παπουτσιών, έρευνα στο διαδίκτυο και δημοπρασίες. Κι έτσι, η συλλογή έφτασε να περιλαμβάνει εικόνες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία μέχρι την Κροατία και… την Ελλάδα. Είναι, όμως, όλοι οι απεικονιζόμενοι πραγματικά ζευγάρια, θα αναρρωτηθεί κανείς, ή έχουμε να κάνουμε σε κάποιες περιπτώσεις με σύγχυση της ομοκοινωνικότητας με την ομοφυλοφιλία; Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι «πρωταγωνιστές» της συλλογής τους ταυτοποιήθηκαν ως εραστές από το βλέμμα τους που μαρτυρά ερωτευμένους ανθρώπους -και είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ή να κρυφθεί-, τη «μετάφραση» της γλώσσας του σώματός τους και τις αφιερώσεις που είχαν οι φωτογραφίες γραμμένες πάνω τους, συχνά κωδικοποιημένες.

Έγχρωμο ζευγάρι, σε μια φωτογραφία αγνώστου τόπου από το 1951.Άντρες από την εργατική τάξη των ΗΠΑ, βρίσκουν τη θέση τους στο πολυτελές λεύκωμα (άγνωστη ημερομηνία).Καλοντυμένο ζευγάρι σε επαγγελματική φωτογραφία (ΗΠΑ, περίπου 1880). Ζευγάρι μέσης ηλικίας. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε σε άγνωστη ημερμηνία (ΗΠΑ).Ομοκοινωνικότητα ή ερωτική επιθυμία; Καουμπόικος χορός (ΗΠΑ, 1910).Σκηνή που αναπαριστά έναν γάμο ανάμεσα σε άντρες, σε καρτ ποστάλ από τις ΗΠΑ του 1900. 

Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος, άγνωστα σε εμάς ζευγάρια αφηγούνται για πρώτη φορά τη δική τους ιστορία αγάπης και διεκδικούν το δικό τους αποτύπωμα σε μια «πολιτισμική ιστορία του ρομάντζου» που πρέπει να ξαναγραφτεί. Κι όλα αυτά σε μια παγκόσμια συγκυρία που η χαρά και η ελπίδα, ακόμα και η ίδια η έννοια της ανθρώπινης σύνδεσης, λόγω της πανδημίας, τίθενται εν αμφιβόλω. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η οικουμενική αλήθεια που μας μεταφέρουν με έναν τρόπο σαρωτικό, λειτουργεί και ως σανίδα σωτηρίας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς να χάσουμε την πίστη μας στην υπόσχεση της ευτυχίας που φέρνει ο έρωτας.

Όλα τα δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στη Nini-Treadwell Collection.

Must Read:

Παραμύθι με 2 πριγκίπισσες: Same-sex γάμος σε μεσαιωνικό κάστρο της Γαλλίας

Pride Month | Same-sex wedding: Από τους ανώνυμους συζύγους της αρχαίας Μεσοποταμίας μέχρι τον γάμο του Marc Jacobs με τον Char Defrancesco

Pride Month | 10 φωτογραφίες same-sex γάμων που θα σας κάνουν να πιστέψετε στην αληθινή αγάπη!

Most Popular:

News Update | Γάμος με 9, 50 ή 100 άτομα; Τι ισχύει, πλέον, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Πώς θα πεις σε κάποιον που έχεις ήδη καλέσει στον γάμο σου ότι, τελικά, έμεινε εκτός λίστας;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.