Από τη Γωγώ Καρκάνη.

Πώς παντρεύονται τα ζευγάρια στην εποχή της πανδημίας; Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς, Covid-safe γαμήλιες δεξιώσεις; Και πώς επηρεάζει η προγαμιαία συγκατοίκηση τον γάμο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις σε αριθμούς.

23.278 θρησκευτικοί και 23.859 πολιτικοί γάμοι έγιναν στην Ελλάδα μέσα στο 2019, με τις δύο κατηγορίες να κονταροχτυπιούνται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
15% των γάμων που επρόκειτο να γίνουν μέσα στο 2020 αναβλήθηκε για επόμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία του The Knot.
24,4% ήταν η αύξηση των συμφώνων συμβίωσης στην Ελλάδα το 2019 σε σχέση με το 2018 (7.924 και 6.369 αντίστοιχα).
71% των αντρών γονατίζει για να κάνει πρόταση γάμου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κοσμηματοποιίας Vashi για το 2017. Ο ρομαντισμός καλά κρατεί.
Μεταξύ 28 και 32 ετών είναι η ιδανική ηλικία για να παντρευτεί κάποιος, ανεξαρτήτως φύλου. Ή τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του 2015 από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα (αν και κανόνας απόλυτος προφανώς δεν υπάρχει).
10% των ζευγαριών παντρεύεται τον Αύγουστο, ο οποίος αναδεικνύεται στον δημοφιλέστερο μήνα για γάμο, βάσει του 2021 WeddingWire Newlywed Report.
82% των γάμων του 2020 ενσωμάτωσε υγειονομικά μέτρα για την προστασία των καλεσμένων από τoν COVID-19, όπως διαπίστωσε το Knot.
93% των γυναικών λέει «yes, I do» στην πρώτη πρόταση γάμου. Καλά νέα για τους συντρόφους που διστάζουν να κάνουν την κίνηση.
67% των γάμων που έγιναν μέσα στο 2020, ωστόσο, δεν ανέβαλε τη δεξίωση για αργότερα αλλά την έκανε, έστω και με λιγότερους καλεσμένους.
43% των ζευγαριών πρόσθεσε στον γάμο της πανδημίας τη δυνατότητα του live/virtual streaming (2021 WeddingWire Newlywed Report). Νέοι καιροί, νέες τεχνολογίες.
16% ήταν η αύξηση που παρουσίασαν οι υπαίθριες γαμήλιες δεξιώσεις μέσα στο 2020 (το 60% των δεξιώσεων έγινε σε εξωτερικό χώρο το 2020, έναντι 43% το 2019).
92% των γυναικών επισκέφτηκε τουλάχιστον ένα φυσικό κατάστημα προτού καταλήξει στο νυφικό, αν και, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, το 45% άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έκανε την έρευνα αγοράς, διεξάγοντάς τη σε μεγάλο ποσοστό διαδικτυακά.
85% των γυναικών επιμένει στο παραδοσιακό λευκό χρώμα για το νυφικό φόρεμα, ποσοστό, ωστόσο, που έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν (96%).

Φωτογραφία Jeremy Wong Weddings/ Unsplash

Μετά τον γάμο

1,31 φορές υψηλότερο κίνδυνο διαζυγίου διατρέχουν οι γυναίκες που πριν από τον γάμο έχουν συγκατοικήσει με τον σύζυγό τους. Σε αυτό το παράξενο εύρημα κατέληξε έρευνα του 2019 (Rosenfeld & Roesler), αλλά και πάλι δεν πτοούμαστε.
Μία φορά την εβδομάδα είναι η ιδανική συχνότητα να κάνει σεξ ένα παντρεμένο ζευγάρι, σύμφωνα με έρευνες. Όχι ότι βλάπτει όταν συμβαίνει συχνότερα, απλά στην τελευταία περίπτωση δεν αυξάνεται περαιτέρω η ικανοποίηση που αναφέρουν οι σύζυγοι από την ερωτική ζωή τους.
2,5 φορές πιο πιθανό είναι να επιβιώσει πέντε χρόνια έπειτα από μια επέμβαση καρδιάς ένας παντρεμένος από έναν single. Όσο πιο ευτυχισμένος ο γάμος, τόσο πιο ωφέλιμος για την καρδιά μιας γυναίκας – για τους άντρες είναι ωφέλιμος ανεξάρτητα από την ποιότητά του.
73,9/100 είναι το επίπεδο ικανοποίησης από τον γάμο τους, όπως αναφέρουν νιόπαντρα ζευγάρια (παντρεμένα για λιγότερο από έναν χρόνο). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ζευγάρια που μετρούν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες γάμου ανέρχεται στο 79,8/100. Φαίνεται πως ο καλός γάμος παλιώνει σαν το καλό κρασί.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που

κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

paraksenes_statistikes.jpg

Must Read:

Wedding (viral) news: Φωτογράφος έσβησε τις φωτογραφίες την ημέρα του γάμου γιατί το ζευγάρι δεν του έδωσε φαγητό!

Διαφορετικοί γάμοι που εμπνέουν: «Αντί για τραπέζι κάναμε pool party σε ιδιωτικό σπίτι, μόνο με πολύ καλούς φίλους»

TikTok Viral: Ζωγραφίζει στιγμιότυπα από γάμους και το Internet τη λατρεύει!

Most Popular:

Cover story: Tαξιδέψτε στο πιο cozy και μαγικό σκηνικό μέσα από το νέο φθινοπωρινό τεύχος του Yes I Do

Διαβάστε το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο τεύχος του Yes I Do

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!