Έθιμα βαθιά ριζωμένα στον χρόνο, που επιβιώνουν -καθόλου τυχαία- μέχρι σήμερα, «παντρεύονται» με τη φρέσκια και ανανεωμένη αισθητική των σύγχρονων μελλονύμφων. Ταξιδεύουμε στην Κρήτη και ανακαλύπτουμε τα 10 πιο δημοφιλή γαμήλια έθιμα!

yes-i-do-yes-we-do-local-cretan-edition.jpg

Γεύση: Ρακί, ανθότυρο, θυμαρίσιο μέλι και αντικριστό

Μυρωδιά: Εσπεριδοειδή και δίκταμο

Σκηνικό: Απέραντο γαλάζιο, υπεραιωνόβιοι ελαιώνες και κατάφυτοι κάμποι, ξωκλήσια και κάστρα σκαρφαλωμένα στα βουνά ή σκορπισμένα σε ακτές.

Feeling: Ατέρμονο κέφι, απερίγραπτη χαρά και ενέργεια

1. Γαμοκούλουρο: Περίτεχνα φτιαγμένο και στολισμένο επτάζυμο ψωμί που ζύμωναν ειδικά για τον γάμο. Σε κάποια μέρη της Κρήτης συναντάται κεντημένο με σύμβολα ευγονίας, όπως το σταφύλι, το ρόδι ή το κουκουνάρι, ενώ σε άλλα μέρη το βρίσκουμε με τα αρχικά των ονομάτων του ζεύγους. Παραδοσιακά, ζυμώνεται από τη μέλλουσα νύφη και δίνεται ως δώρο στους κουμπάρους. Σήμερα, κοσμεί το γαμήλιο τραπέζι και έχει τον ρόλο του… ορεκτικού!

yes-i-do-local-cretan-edition-2.jpg

2. Λευκό σαρίκι: Το κατεξοχήν κρητικό «αξεσουάρ», αλλά σε λευκό χρώμα, που φορούν οι άντρες την ημέρα του γάμου στο κεφάλι ή τον λαιμό ως ένδειξη χαράς!

3. Γαμοπίλαφο: Παραδοσιακά, το κυρίως πιάτο κάθε γάμου. Πρόκειται για σιγοβρασμένο κρέας, στον ζωμό του οποίου βράζει το ρύζι. Το πιλάφι δεν είναι καθόλου τυχαία επιλογή, καθώς συμβολίζει το «ρίζωμα» και τη γονιμότητα των newlyweds.

Disclaimer: Στις μέρες μας το γαμοπίλαφο δεν είναι το κυρίως πιάτο. Φιλική Yes I Do συμβουλή… Κρατήστε χώρο για το ψητό, το «οφτό», που έρχεται!

yes-i-do-cretan-wedding-5.jpg

4. Bachelorette (the Cretan edition): Την Παρασκευή πριν από τον γάμο μαζεύονταν οι φίλες της νύφης στο σπίτι και ετοίμαζαν την προίκα της. Σήμερα, μετά την προίκα, ακολουθεί night out bachelorette! (Ιδανικά, μην το διοργανώσετε την παραμονή του γάμου!)

5. Γλέντι: Μιλώντας για τραπεζώματα… Το γλέντι στη Μεγαλόνησο ξεκινά μία (πολλές φορές και δύο) εβδομάδα πριν από τον γάμο! Γιατί μια φορά παντρεύεται κανείς…

6. Ξεροτήγανα: Προσφέρονται σε όσους συμμετέχουν στις γαμήλιες προετοιμασίες. Πρόκειται για χειροποίητο φύλλο από γλυκιά ζύμη, που τυλίγεται σε ρολό (συνήθως), και τηγανίζεται ώσπου να γίνει λαχταριστά τραγανή. Σερβίρεται με επικάλυψη μελιού και τριμμένου καρυδιού, και γίνεται δικαίως το centerpiece του candy bar!  

yes-i-do-cretan-wedding-kserotigana.jpg

7. Προκαταλήψεις: Τα δίσεκτα έτη και ο μήνας Μάιος είναι «κόκκινο πανί» για τους λάτρεις της παράδοσης στην Κρήτη. Επίσης, δύο γάμοι στην ίδια εκκλησία την ίδια μέρα ή δύο γάμοι στο ίδιο σπίτι τον ίδιο χρόνο είναι γρουσουζιά για τον έναν από τους δύο, που, σύμφωνα με την παράδοση, δε θα στεριώσει!

8. Μπαλωθιές: Οι μπαλωθιές είναι συνυφασμένες με την κρητική «ταυτότητα», συνδέονται με την τιμή και την αξιοπρέπεια, είναι οι θεμέλιες αξίες της κρητικής κουλτούρας και παράδοσης. Αρχικά οι «πυροβολισμοί» στο κενό σήμαιναν πόλεμο. Αργότερα συνδέθηκαν με τη φύση του Κρητικού και συνοδεύουν από τότε κάθε μεγάλη χαρά και λύπη του! Έθιμο που αγαπάμε να μισούμε…

yes-i-do-cretan-wedding.jpg

9. Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα… Ή μήπως «όι»;

Η κρητική παράδοση θέλει τη γυναίκα να μπαίνει πρώτη στο νέο σπιτικό! Η νύφη σχηματίζει έναν σταυρό στην είσοδο του σπιτιού, ενώ η μητέρα του γαμπρού την ταΐζει μέλι και καρύδια για μια γλυκιά και καλότυχη ζωή.

10. Ψίκι: Η συνοδεία της νύφης, που την ακολουθεί από το πατρικό της μέχρι την εκκλησία, δεν αποτελείται μόνο από συγγενικά της πρόσωπα, αλλά και από τους φίλους του γαμπρού, με την απαραίτητη μουσική υπόκρουση της κρητικής λύρας.

yes-i-do-cretan-wedding2.png

Yes I Do Tip: Άτυπος, άγραφος, αλλά απαράβατος κανόνας του κρητικού γάμου… ο χορός! Αν βρεθείτε σε κρητικό γλέντι, ετοιμαστείτε για χορό μέχρι τελικής πτώσεως και αποβάλλετε κάθε σκέψη για ισορροπημένη διατροφή!

yes-i-do-kritikos-gamos.jpg

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

yes-i-do-yes_we_do_lokal_kritikos_gamos.jpg

Διαβάστε επίσης… 

Why Greece?! Τι είναι αυτό που κατατάσσει τα ελληνικά νησιά στους κορυφαία wedding destinations του κόσμου; 

Τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις προτού παντρευτείς 

Το savoir vivre των καλεσμένων σε θρησκευτικό γάμο