Από τη Γωγώ Καρκάνη

Πώς επιλέγουν τα περισσότερα ζευγάρια να παντρευτούν; Ποιος πληρώνει τη νύφη (και τον γαμπρό); Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να βρει το νυφικό των ονείρων της; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις σε αριθμούς.

24.418 ήταν οι θρησκευτικοί γάμοι το 2018, ξεπερνώντας, για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια, τους πολιτικούς (23.010), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

29,4% ήταν η αύξηση των συμφώνων συμβίωσης το 2018 σε σχέση με το 2017 (6.369 και 4.921 αντίστοιχα).

1.570.422 ήταν τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά και 913.279 χωρίς παιδιά, σε σύνολο 3.021.425, στην Ελλάδα κατά την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ το 2011.

Τα 33 χρόνια είναι ο μέσος όρος ηλικίας των ζευγαριών που παντρεύονται, βάσει αμερικανικών στοιχείων.

Το 72% των ζευγαριών που παντρεύονται έχουν ζήσει μαζί, ενώ το 55% έχει δοκιμαστεί σε σχέση μεγαλύτερη των δύο χρόνων.

Το 75% των αντρών γονατίζει για να κάνει πρόταση γάμου, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση.

Το 64% των ανθρώπων κοινοποιεί την επισημοποίηση της σχέσης του μέσα σε λίγες ώρες στα social media.

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο δημοφιλής ημέρα του χρόνου για αρραβώνα.

Το 76% των γυναικών αγοράζει νυφικό από κατάστημα και όχι online, ενώ το 51% μάλιστα το εντοπίζει στο πρώτο κατάστημα που επισκέπτεται, όπως αποκαλύπτει έρευνα του The Knot.

Ο ενθουσιασμός είναι το συναίσθημα που επικρατεί πριν από την αναζήτηση νυφικού (σε ποσοστό 55%), αλλά ακολουθεί το άγχος (48%) που ευτυχώς υποχωρεί μετά την αγορά, σύμφωνα με το The Knot.

54% είναι το ποσοστό στο οποίο οργανώνει έναν γάμο η νύφη και ακολουθεί ο γαμπρός με ποσοστό 25%, βάσει αμερικανικών στοιχείων.

45% είναι το ποσοστό που ένα ζευγάρι καλύπτει το κόστος του γάμου του, με τους γονείς τους να συμπληρώνουν το υπόλοιπο 46% και άλλους συγγενείς και φίλους το 9%, σύμφωνα με την αμερικανική δημοσκόπηση 2019 Newlywed Report.

Το 92% των ζευγαριών, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, τηρεί το γαμήλιο έθιμο του πρώτου χορού, δημοφιλέστερο όλων.

19 Οκτωβρίου ήταν η δημοφιλέστερη ημερομηνία γάμου για το 2019 στις ΗΠΑ.

Μετά τον γάμο

9 οινοπνευματώδη ποτά τον μήνα καταναλώνει μια παντρεμένη γυναίκα, ενώ η διαζευγμένη περιορίζεται στα 6,5 τον μήνα. Στους άντρες, ωστόσο, οι διαζευγμένοι καταφεύγουν συχνότερα στο αλκοόλ από τους παντρεμένους (22 και 19 αντίστοιχα). Τα συμπεράσματα δικά σας.

2,5 φορές πιο πιθανό είναι να επιβιώσει πέντε χρόνια έπειτα από μια επέμβαση καρδιάς ένας παντρεμένος από έναν single. Όσο πιο ευτυχισμένος ο γάμος, τόσο πιο ωφέλιμος για την καρδιά μιας γυναίκας ‒ για τους άντρες είναι ωφέλιμος ανεξάρτητα από την ποιότητά του.

Το 95% των παντρεμένων 30-54 ετών στη Γαλλία εργάζεται, ποσοστό που στους singles πέφτει στο 77% για τους άντρες και το 78% για τις γυναίκες. Ο γάμος κάνει καλό και στην επαγγελματική ζωή;

73,9/100 είναι το επίπεδο ικανοποίησης από τον γάμο τους, όπως αναφέρουν νιόπαντρα ζευγάρια (παντρεμένα για λιγότερο από έναν χρόνο). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ζευγάρια που μετρούν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες γάμου ανέρχεται στο 79,8/100. Φαίνεται πως ο καλός γάμος παλιώνει σαν το καλό κρασί.

Διαβάστε επίσης…

Κλασικό Μπλε της Pantone: Το χρώμα της χρονιάς δίνει έμπνευση για τους γάμους του καλοκαιριού

Bridezilla: H Νύφη-Δυνάστης και πώς θα τη βοηθήσετε να χαλαρώσει

Τα 7 wedding trends που πρέπει να εξαφανιστούν το 2020!