Οι βαριές κατηγορίες που συνοδεύουν τα δίσεκτα έτη είναι πολλές. Έχουν συνδεθεί με την γκαντεμιά, τη γρουσουζιά και τις ατυχίες. Δεν είναι να παραξενεύεται κανείς, λοιπόν, που πολλά ζευγάρια αποφεύγουν να παντρευτούν σε ένα έτος με 366 μέρες, κάτι που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, με την προσθήκη μίας ημέρας στον Φεβρουάριο.

Destination wedding σε δίσεκτο έτος!

Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν ότι το ηλιακό έτος δεν ταίριαζε με το ημερολογιακό έτος που έφτιαξαν οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι δεισιδαιμονίες συνδέθηκαν με το δίσεκτο έτος αργότερα. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο δεύτερος μήνας του χρόνου ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς, οπότε η αύξηση των ημερών του σήμαινε σίγουρη κακοτυχία. Αργότερα, οι βασιλείς συνήθιζαν να παντρεύονται κατά τα δίσεκτα έτη και η φήμη της γρουσουζιάς ήταν ένας τρόπος να περιορίσουν τους γάμους των κοινών θνητών την ίδια χρονιά με αυτούς. 

Γάμοι παντός καιρού και πάσης χρονιάς!

Στη Σκωτία, πάλι, ένα νόμος του 1288 επέτρεπε στις ανύπαντρες γυναίκες να κάνουν πρόταση γάμου στους καλούς τους στις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που εκείνοι αρνούνταν, θα έπρεπε να πληρώσουν ως πρόστιμο ένα φιλί, ένα μεταξωτό φόρεμα ή ένα ζευγάρι γάντια. Το ίδιο περίπου γινόταν και στην Ιρλανδία. Αυτήν την επιπρόσθετη ημέρα του χρόνου, οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να προτείνουν εκείνες στους άντρες να τις παντρευτούν.

Στοπ καρέ από την ταινία «Η πρόταση».

Στην Ελλάδα, οι γιαγιάδες μας πίστευαν ότι ένας γάμος που γίνεται πάνω σε δίσεκτο έτος δεν θα στεριώσει. Ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχουν νέες γυναίκες που φοβούνται την πιθανή αποτυχία ενός «δίσεκτου» γάμου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε κάποια στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πρόληψη. Ακόμα και η Εκκλησία στέκεται στην αντιπέρα όχθη. Εκτός από τις περιόδους νηστείας, οποιαδήποτε άλλη μέρα θεωρείται κατάλληλη για γάμο.

Εμείς λέμε παντρευτείτε άφοβα και το 2020.

Το πότε θα γίνει ο γάμος σας, είναι ξεκάθαρα μία επιλογή που θα γίνει από εσάς. Αν πιστεύετε ότι η κακοτυχία είναι συνυφασμένη με τις ημέρες του χρόνου κι αυτό σας αγχώνει, μην κάνετε τον γάμο σας δίσεκτη χρονιά. Σκεφτείτε, όμως, ότι οι αμερικανικές εκλογές και οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα σε δίσεκτα έτη…

Διαβάστε επίσης…