Από τον Παναγιώτη Κούστα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, όπως είναι αυτή τη στιγμή δημοσιευμένος στον επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο covid19.gov.gr, η τέλεση θρησκευτικών γάμων έχει ανασταλεί, με αυτή την απόφαση να αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ με το γενικό lockdown που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, υποβλήθηκε σε συνεχείς επαναξιολογήσεις και με τη σημερινή του μορφή έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου.

Photo by Victoria Priessnitz on Unsplash

Ποια είναι η πορεία της πανδημίας αυτή τη στιγμή και πώς επηρεάζει τα μέτρα

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με σημερινό (7 Ιανουαρίου) δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», τα μέτρα αναμένεται να συνεχίσουν να ισχύουν για πολύ καιρό ακόμη. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και ότι, αν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, θα είναι καλύτερα τα περιοριστικά μέτρα να συνεχίσουν να ισχύουν για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αυτή η χρονική επέκταση των μέτρων θεωρείται δεδομένη κι αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει ένα επίσης σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» σύμφωνα με το οποίο τα λύματα, τουλάχιστον στην Αττική, δείχνουν τριπλασιασμό του ιικού φορτίου, ενώ, επιπλέον, μέσα στις επόμενες κρίσιμες δύο εβδομάδες θα φανεί το αποτέλεσμα της «χαλάρωσης» που συνέβη τόσο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου όσο και κατά τον χθεσινό εορτασμό των Θεοφανείων, κατά τον οποίο παρατηρήθηκαν απαράδεκτα φαινόμενα συνωστισμού και μη-τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων σε πολλές εκκλησίες της χώρας. Τέλος, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη η δραστηριότητα των γιορτών αναμένεται να φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» των γάμων μέχρι το καλοκαίρι;

Η εκτενής αν όχι πλήρης χαλάρωση των μέτρων που κατά πάσα πιθανότητα θα επιτρέψει την τέλεση των θρησκευτικών γάμων όπως πριν από την πανδημία ή «περίπου όπως πριν» θα γίνει με τον μηδενισμό των κρουσμάτων, ο οποίος θα εξαρτηθεί από την πορεία του επιτυχούς εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού και την επίτευξη της ανοσίας στον κορωνοϊό, με το στοίχημα να την τοποθετεί για το καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου, εποχές που συμπίπτουν με την παραδοσιακά peak season των γάμων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εκφράζουν ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και εκτιμούν ότι το πολυπόθητο 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μετά το καλοκαίρι.

Πώς θα γίνονται οι θρησκευτικοί γάμοι μέχρι την επίτευξη της ανοσίας

Τι θα γίνει, όμως, μέχρι τότε; Δεν υπάρχει -και δεδομένης της κατάστασης δεν μπορεί να υπάρξει- καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ η πρόσφατη «σύρραξη» ανάμεσα σε Κράτος και Εκκλησία σχετικά με το άνοιγμα των εκκλησιών για τον εορτασμό των Θεοφανείων δείχνει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν μπορεί να είναι απόλυτα προβλέψιμες. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το πώς θα γίνονται οι γάμοι στους χώρους λατρείας μέχρι το καλοκαίρι, συμφωνούν με τη θέση ότι με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, αρχικά θα επιτραπούν ξανά οι θρησκευτικοί γάμοι με συγκεκριμένους περιορισμούς όπως είναι ένας δεδομένος αριθμός καλεσμένων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και η λήψη άλλων συναφών απαραίτητων μέτρων προστασίας, όπως δηλαδή έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Στη συνέχεια, καθώς η κατάσταση θα επαναξιολογείται συνεχώς, τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι ανάλογα της εικόνας που παρουσιάζει η χώρα. Οπότε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως πολίτες, δεν είναι παρά να συμμορφωνόμαστε με τις εκάστοτε οδηγίες των ειδικών, συμβάλλοντας με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας στην επανεκκίνηση των θρησκευτικών γάμων το συντομότερο δυνατό και με τους πιο ευνοϊκούς όρους.

Must Read:

Destination Weddings 2021: Πώς θα είναι άραγε;

Η απόλυτη checklist για τους γάμους της εποχής του κορωνοϊού

10 wedding trends που θα βλέπουμε παντού το 2021

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις.

Τι γίνεται με τα «αστεφάνωτα» ζευγάρια εν μέσω lockdown;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.