Από τον Παναγιώτη Κούστα

Σήμερα, μαζί με τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, ανοίγουν και τα ατελιέ νυφικών, επιτρέποντας στα ζευγάρια που ετοιμάζουν τον γάμο τους εν μέσω πανδημίας να τρέξουν πιο γρήγορα όλες τις διαδικασίες που μέχρι χθες είχαν παγώσει ή προσπαθούσαν να τις διεκπεραιώσουν από απόσταση. Αύριο ακολουθεί μια επίσης πολύ σημαντική ημέρα για τις εξελίξεις από το πεδίο των γάμων, καθώς αναμένεται μια κρίσιμη σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας. 

Photo by Jen Theodore on Unsplash

Όπως σας έχουμε ενημερώσει με ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 30 Απριλίου, η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έχει αποδεχθεί την απόφαση της πολιτείας για επαναλειτουργία του λατρευτικού έργου στις εκκλησίες, χρησιμοποιώντας το διάστημα μέχρι και τις 16 Μαΐου ως δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες και προϋποθέσεις, για τον προγραμματισμό τελέσεως των ιερών ακολουθιών και μυστηρίων με την συμμετοχή πιστών. Στην αυριανή σύγκλιση της 12ης Μαΐου, θα αποφασιστούν και θα δοθούν οδηγίες για τα αυστηρά μέτρα υγιεινής που θα ισχύσουν στις εκκλησίες, ενώ το ενδεχόμενο από τις 17 Μαίου να τελείται και το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παραμένει ανοιχτό.

Τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι και τις 16 Μαΐου αναμένεται να καθορίσουν το πώς θα γίνουν οι θρησκευτικοί γάμοι του καλοκαιριού 

Σε ρεπορτάζ που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έχουμε αναφέρει αναλυτικά τους αυστηρούς όρους ασφάλειας που ισχύουν στις εκκλησίες από τις 4 Μαΐου και μας προετοιμάζουν για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στους θρησκευτικούς γάμους αυτό το καλοκαίρι.

Στις εισόδους των ναών όλης της χώρας έχουν τοποθετηθεί από δύο σταθμοί με αντισηπτικό για την απολύμανση των χεριών, ενώ η χρήση προστατευτικής, υφασμάτινης μάσκας συνίσταται σε όσους εισέρχονται σε λατρευτικούς χώρους, χωρίς να είναι υποχρεωτική. Ο χώρος αερίζεται με φυσικό τρόπο, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης.

Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται εντός της εκκλησίας, όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ισχύει μέχρι και τις 16 Μαΐου, αυτός «καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα».

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα αναμένεται να βασιστούν όσα θα τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή 17 Μαΐου, ενώ μια πιο σαφή εικόνα για τους γάμους θα έχουμε αύριο.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Άνοιξαν οι εκκλησίες: Τα νέα δεδομένα πάνω στα οποία θα γίνουν οι γάμοι του καλοκαιριού

Γάμοι φέτος το καλοκαίρι | Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Breaking News: Θρησκευτικοί γάμοι υπό όρους από 17 Μαΐου; Μόλις ολοκληρώθηκε η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας