Από τον Παναγιώτη Κούστα

Για πρώτη φορά μετά το ανοιξιάτικο lockdown, οι γάμοι, οι βαπτίσεις και, γενικότερα, οι κοινωνικές εκδηλώσεις φαίνεται να μπαίνουν στον πάγο, τουλάχιστον για τις 27 περιφερειακές ενότητες της χώρας (σε σύνολο 74) που από αύριο 3 Νοεμβρίου περνούν σε καθεστώς κόκκινου συναγερμού. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19, θα περιλαμβάνει 2 μόνο επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, αντί για 4 όπως ισχύει μέχρι και σήμερα, τα οποία είναι το Επίπεδο A: Επιτήρησης (Κίτρινος Συναγερμός) και το Επίπεδο Β: Αυξημένου Κινδύνου (Κόκκινος Συναγερμός).

Photo: Freepic.diller – www.freepik.com

Τι θα ισχύει από αύριο για τους γάμους, ανά περιφερειακή ενότητα

Σε αναμονή της έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα μέτρα που αφορούν ή επηρεάζουν αποκλειστικά και μόνο τις συναθροίσεις και τις κοινωνικές εκδηλώσεις -συνεπώς και τους γάμους και τις βαπτίσεις- ανά επίπεδο συναγερμού και με αναλυτική αναφορά όλων των περιοχών που ανήκουν σε κάθε επίπεδο, έτσι ώστε να γνωρίζετε το τι ακριβώς ισχύει στην περιοχή που θα τελεσθεί ο γάμος σας

Επίπεδο A: Επιτήρησης (Κίτρινο)

Το όριο στις συναθροίσεις και τις δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού -συνεπώς και των γάμων, εφόσον δεν γίνεται ξεχωριστή αναφορά- είναι μέχρι 50 άτομα με μάσκες, με τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης. Όσον αφορά τους θρησκευτικούς γάμους, στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και όλοι πρέπει να είναι καθήμενοι με μάσκα. Στα κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των χώρων δεξιώσεων και των μπαρ, επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και έως 6 άτομα ανά τραπέζι, με αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια, υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και ωράριο έως τις 23.30.

Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στο Επίπεδο Α: Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.   

Επίπεδο Β: Αυξημένου Κινδύνου (Κόκκινο)

Υπάρχει αναστολή όλων των συναθροίσεων.

Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στο Επίπεδο Β: Αττικής και Πειραιά (πλην των νήσων), Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Νάξου (πλην Αμοργού), Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Χαλκιδικής. 

Το σκεπτικό πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις

Όπως χαρακτηριστικά αναφέραται στην ιστοσελίδα  covid19.gov.gr «ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας».

Και ενώ ο αρχικός στόχος ήταν ο χάρτης να επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής η επικαιροποίηση γίνεται συχνότερα, καθώς το επιβάλλουν οι υγειονομικοί και επιδημιολογικοί δείκτες. Επίσης, ο προσδιορισμός των μέτρων και των κανόνων είναι δυνατό να υπόκειται σε τροποποιήσεις, με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Must Read:

Wedding boom στην Κίνα με 600.000 γάμους! Να περιμένουμε το ίδιο και στην Ελλάδα;

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;

Αποτελούν στ’ αλήθεια οι γάμοι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού;

Most Popular:

7 τραγούδια για τον 1ο χορό του γάμου σου από κάποιον που θα ήθελε να ζει μια παράλληλη ζωή ως DJ

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.