Από τον Παναγιώτη Κούστα

Στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, μπορείτε να δείτε όλα τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό και τους σχετικούς κανόνες που ισχύουν σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, ανάλογα με το σε ποιο επίπεδο συναγερμού έχει ενταχθεί. Εμείς, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα μέτρα που αφορούν ή επηρεάζουν αποκλειστικά και μόνο τις κοινωνικές εκδηλώσεις -συνεπώς και τους γάμους και τις βαπτίσεις- ανά επίπεδο συναγερμού και με αναλυτική αναφορά όλων των περιοχών που ανήκουν σε κάθε επίπεδο, έτσι ώστε να γνωρίζετε το τι ακριβώς ισχύει στην περιοχή που θα τελεσθεί ο γάμος σας (τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 27.10 για μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη 29.10).

Photo by bristekjegor / Freepik.

Τα 4 επίπεδα συναγερμού είναι:

1. Ετοιμότητας (Πράσινο)

2. Επιτήρησης (Κίτρινο)

3. Αυξημένης Επιτήρησης (Πορτοκαλί), και

4. Αυξημένου Κινδύνου (Κόκκινο)

Photo by bristekjegor / Freepik.

Επίπεδο 1: Ετοιμότητας (Πράσινο)

Το όριο στις συναθροίσεις και τις δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού -συνεπώς και των γάμων, εφόσον δεν γίνεται ξεχωριστή αναφορά- είναι μέχρι 100 άτομα με μάσκες, με τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης. Όσον αφορά τους θρησκευτικούς γάμους, στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται 1 άτομο ανά 5 τ.μ. και όλοι πρέπει να είναι καθήμενοι με μάσκα. Στα κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των χώρων δεξιώσεων και των μπαρ, επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και έως 6 άτομα ανά τραπέζι, με αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια, υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και ωράριο έως τη 01.00.

Περιοχές που ανήκουν στο Επίπεδο 1: Αμοργός, Άνδρος, Αρκαδία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θάσος, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κεφαλληνία, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Πάρος, Ρέθυμνο, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Επιτήρησης (Κίτρινο)

Το όριο στις συναθροίσεις και τις δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού -συνεπώς και των γάμων, εφόσον δεν γίνεται ξεχωριστή αναφορά- είναι μέχρι 50 άτομα με μάσκες, με τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης. Όσον αφορά τους θρησκευτικούς γάμους, στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και όλοι πρέπει να είναι καθήμενοι με μάσκα. Στα κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των χώρων δεξιώσεων και των μπαρ, επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και έως 6 άτομα ανά τραπέζι, με αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια, υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και ωράριο έως τις 00.30.

Περιοχές που ανήκουν στο Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Δράμα, Έβρος, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λέσβος, Μαγνησία, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Αυξημένης Επιτήρησης (Πορτοκαλί)

Το όριο στις συναθροίσεις και τις δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού -συνεπώς και των γάμων, εφόσον δεν γίνεται ξεχωριστή αναφορά- είναι μέχρι 9 άτομα με μάσκες, με τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης. Όσον αφορά τους θρησκευτικούς γάμους, στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και όλοι πρέπει να είναι καθήμενοι με μάσκα.  Στα κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των χώρων δεξιώσεων και των μπαρ, χωρίς ζωντανή μουσική, επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και έως 4 άτομα ανά τραπέζι, με αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια, υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και ωράριο έως τις 00.00.

Περιοχές που ανήκουν στο Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Άρτα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Καστοριά, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Νάξος, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Ροδόπη, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Αυξημένου Κινδύνου (Κόκκινο)

Υπάρχει αναστολή όλων των συναθροίσεων και αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των χώρων δεξιώσεων και των μπαρ, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και όλους τους εξωτερικούς χώρους

Περιοχές που ανήκουν στο Επίπεδο 4: Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες.

Info: Ο χάρτης επικαιροποιείται κάθε 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και των κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Must Read:

Wedding boom στην Κίνα με 600.000 γάμους! Να περιμένουμε το ίδιο και στην Ελλάδα;

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;

Αποτελούν στ’ αλήθεια οι γάμοι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού;

Most Popular:

7 τραγούδια για τον 1ο χορό του γάμου σου από κάποιον που θα ήθελε να ζει μια παράλληλη ζωή ως DJ

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.