Eν αναμονή των επίσημων αναλυτικών ανακοινώσεων με όλα τα guidelines για το κομμάτι των γάμων και των βαπτίσεων που έκαναν εκανανεπανεκίνηση στις 17 Μαΐου, μοιραζόμαστε μαζί σας σε αυτό το άρθρο που ενημερώνεται σε καθημερινή βάση, όλα τα τελευταία νέα όσον αφορά στην τέλεση των μυστηρίων και τα parties που τα ακολουθούν.

d06f29bc-6fb4-494f-83c5-186c293aa14d.jpeg

Δεδομένο: Οι γάμοι θα γίνουν. Θα είναι όμως διαφορετικοί.

Νέοι κανόνες:

1. Οι μόνοι που θα μπορούν -και θα θέλουν- να φιληθούν στους φετινούς γάμους θα είναι οι νεόνυμφοι. Όλοι οι άλλοι ασπασμοί και εναγκαλισμοί, δυστυχώς, ανήκουν πλέον σε ένα μακρινό παρελθόν.

2. Σίγουρα θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας, δεν θα ξαναδούμε δηλαδή ροτόντες με καλεσμένους καθισμένους σε απόσταση αναπνοής, ούτε στριμωγμένους όρθιους καλεσμένους την ώρα που τελείται το μυστήριο. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, στις εκκλησίες πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων.

3. Μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται ο περιορισμός ατόμων που μπορούν να είναι εντός της εκκλησίας -σήμερα μπορεί να βρίσκεται 1 άτομο ανά 5 τ.μ. και μέχρι 100 άτομα σε ναούς άνω των 500 τ.μ.- και σίγουρα θα είναι πιο εύκολα πραγματοποιήσιμοι οι γάμοι σε ξωκλήσια όπου ο κόσμος μπορεί να μείνει και εκτός του ναού. 

4. Θα υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε τραπέζι και πιθανώς να δούμε αντισηπτικά στις μπομπονιέρες αλλά και στα welcome gifts. Εκτός από τις εισόδους των εκκλησιών που σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να υπάρχουν δύο σταθμοί με υγρό αντισηπτικό, θα δούμε αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια και στα refreshment bars έξω από τις εκκλησίες με το νερό και τις λεμονάδες, το ίδιο και στα τραπέζια του wedding reception.

5. Το «sharing» θα μπει για λίγο στην άκρη και θα δούμε κυρίως «served menus» και όχι buffets, αλλά ακόμα και κουφέτα σε ατομικές συσκευασίες προκειμένου να περιοριστεί τυχόν διασπορά του ιού.

6. Φυσικά ο κόσμος θα χορέψει και θα διασκεδάσει, αλλά σίγουρα κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας και επιλέγοντας locations και κτήματα σε εξωτερικούς χώρους με οξυγόνο και πολλά τετραγωνικά.

Αριθμός καλεσμένων

Φαίνεται πως το όριο των καλεσμένων στα 100 άτομα -που ισχύει για τους παρευρισκομένους εντός ενός ναού άνω των 500 τ.μ. όσο οι εκκλησίες είναι ανοιχτές για ατομική προσευχή- απομακρύνεται σταδιακά και οι νέες φήμες κάνουν λόγο για εκτεταμμένο όριο που ίσως αγγίξει και τους 150 με 200 καλεσμένους. Πάντως, λογικά, θα τεθεί κάποιος περιορισμός και σίγουρα αυτός θα είναι αρκετά μακριά από τους 800 και 900 καλεσμένους πολλών ελληνικών γάμων.

Γάμοι ξένων & Γάμοι με καλεσμένους από το εξωτερικό

Δυστυχώς, οι συγκεκριμένοι γάμοι έχουν μετατεθεί για το 2021 στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει το άνοιγμα των συνόρων και πότε θα αρθεί η απαγόρευση των πτήσεων. Επομένως, οι γάμοι των ξένων στην Ελλάδα, των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και των Ελλήνων που έχουν πολλούς καλεσμένους από το εξωτερικό, φαίνεται πως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα μετατεθούν για την επόμενη χρονιά. 

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Πρέπει να αναβάλλεις τον γάμο σου και δεν ξέρεις πώς;

Breaking News | Αυξάνεται από το Σάββατο 6 Ιουνίου ο αριθμός των καλεσμένων που μπορείτε να έχετε στον γάμο σας

Breaking News | Άνοιξαν σήμερα τα κτήματα, οι υπηρεσίες διοργάνωσης γάμων και τα catering