Από τον Παναγιώτη Κούστα

Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παρατάση των μέτρων που ισχύουν στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις – συμπεριλαμβανομένων των γάμων, των βαπτίσεων και των συνδεόμενων δεξιώσεων και πάρτυ. Για τη λήξη των μέτρων, δεν δόθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς θα γίνεται ξεχωριστή αξιολόγηση ανά 3ήμερο σε κάθε περιοχή.

Photo by NIKITA SHIROKOV on Unsplash

Ποιες είναι οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και τι μέτρα ισχύουν 

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας,  Κέρκυρας, Καρδίτσας και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω, ισχύει ανώτατο όριο 50 ατόμων στους γάμους, χωρίς καμία διαφοροποίηση ανάλογα με το αν τελούνται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, ενώ οι γαμήλιοι εορτασμοί πρέπει να ολοκληρώνονται στις 12 τα μεσάνυχτα. Όσον αφορά ειδικά τους θρησκευτικούς γάμους, παρατείνονται και τα μέτρα προστασίας που ισχύουν στις εκκλησίες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζει να ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων, εκτός από τις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα (διαβάστε στη συνέχεια).

Photo by Konstantin Kopachinsky on Unsplash

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς με αυστηρότερα μέτρα

Σε ειδικό καθεστώς βρίσκονται η Μύκονος, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Χαλκιδική, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς. Τα αυστηρά μέτρα περιλαμβάνουν κατά περίπτωση την αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, την απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, αλλά και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Η επιδημιολογική εικόνα αυτών των περιοχών θα αξιολογείται κάθε τρεις ημέρες και τα μέτρα θα αρθούν κατά περίπτωση όταν κριθεί ασφαλές. Ήδη ανακοινώθηκε η άρση του ειδικού καθεστώτος από την Πάρο και την Αντίπαρο (από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, και η ένταξή τους στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές), καθώς η επιδημιολογική εικόνα τους είναι βελτιωμένη.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Αποτελούν στ’ αλήθεια οι γάμοι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού;

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;

Κύπρος: Ανώτατο όριο 350 ατόμων στους γάμους με ισχύ έως… το 2021! Να περιμένουμε κάτι τέτοιο και για την Ελλάδα;