Από τον Παναγιώτη Κούστα

Σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα, πρόσθετα και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για την περιφέρεια Αττικής, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στον νομό (διπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα σε δύο εβδομάδες, με σταθερά αυξητική τάση) και ειδικότερα σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας. Όσον αφορά τους γάμους, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου τίθεται όριο 20 ατόμων. 

Photo by Davids Kokainis on Unsplash

Τι αλλάζει για την Αττική

Πέρα από το νέο πλαφόν των 20 ατόμων για τους γάμους και τις βαπτίσεις, ήδη από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έχει καταστεί για την περιφέρεια Αττικής υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και για τους εξωτερικούς χώρους συναθροίσεων (όπου δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα αποστάσεων), κάτι το οποίο έχει επηρεάσει τον τρόπο που γίνονται οι γάμοι. Πλέον, εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κλπ όπου ισχύουν διαφορετικοί κανόνες), το όριο στις λοιπές συναθροίσεις, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, είναι τα 9 άτομα (από τις 21.9 έως τις 4.10). Επίσης, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου έχει ανασταλεί η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης, κάτι που έχει επηρεάσει τις επιλογές των ζευγαριών για το wedding party.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων».

Photo by Mickel Alexander on Unsplash

Πώς διαμορφώνονται οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και τι μέτρα ισχύουν σε αυτές

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας,  Κέρκυρας, Καρδίτσας και Τρικάλων και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω, αλλά και η Πάρος και η Αντίπαρος. Σε αυτές, πλην της περιφέρειας Αττικής, ισχύει ανώτατο όριο 50 ατόμων στους γάμους, χωρίς καμία διαφοροποίηση ανάλογα με το αν τελούνται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, ενώ οι γαμήλιοι εορτασμοί πρέπει να ολοκληρώνονται στις 12 τα μεσάνυχτα. Όσον αφορά ειδικά τους θρησκευτικούς γάμους, παρατείνονται και τα μέτρα προστασίας που ισχύουν στις εκκλησίες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Υπενθυμίζουμε ότι για τη λήξη των μέτρων, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς γίνεται ξεχωριστή αξιολόγηση ανά 3ήμερο σε κάθε περιοχή.

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς με αυστηρότερα μέτρα

Σε ειδικό καθεστώς βρίσκονται η Μύκονος, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Χαλκιδική, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς. Τα αυστηρά μέτρα περιλαμβάνουν κατά περίπτωση την αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, την απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, αλλά και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Η επιδημιολογική εικόνα αυτών των περιοχών αξιολογείται κάθε τρεις ημέρες και τα μέτρα θα αρθούν κατά περίπτωση όταν κριθεί ασφαλές. 

Στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζει να ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Αποτελούν στ’ αλήθεια οι γάμοι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού;

Κύπρος: Ανώτατο όριο 350 ατόμων στους γάμους με ισχύ έως… το 2021! Να περιμένουμε κάτι τέτοιο και για την Ελλάδα;

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;