Από τον Παναγιώτη Κούστα

Η περίοδος των αυστηρών περιορισμών που κράτησαν τους ανοιξιάτικους γάμους πίσω μοιάζει να τελειώνει και να μπαίνουμε σε τροχιά επιστροφής στην «κανονικότητα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα θα είναι όπως πριν. Από τις 4 και μέχρι τις 11 Μαΐου οι περισσότεροι επαγγελματίες του γάμου θα βρίσκονται, σταδιακά, στο πόστο τους, την Κυριακή 17 Μαΐου θα επιτραπεί ξανά η υπό όρους συμμετοχή στις θρησκευτικές λειτουργίες και ακολουθίες (οπότε, λογικά, και η τέλεση θρησκευτικού γάμου), ενώ στις 29 Ιουνίου απελευθερώνεται η μετακίνηση προς τα νησιά. 

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες!

Photo by Elvis Bekmanis on Unsplash

4 Μαΐου | Οι περισσότεροι επαγγελματίες του γάμου επιστρέφουν στο πόστο τους

– Βγαίνουμε υπεύθυνα από το σπίτι.

– Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις με κατάργηση της αποστολής SMS στο 13033, αλλά μόνο εντός του νομού κατοικίας των πολιτών.

– Ανοίγουν ορισμένα εμπορικά καταστήματα και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής (οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα και τα πολυκαταστήματα την 1η Ιουνίου). Οπότε, θα μπορείτε πλέον να συνεχίσετε face-to-face τις προετοιμασίες με τους επαγγελματίες του γάμου σας.

– Όπως και να ‘χει, σίγουρα η άρση αυτών των περιορισμών θα σας διευκολύνει στα περισσότερα διαδικαστικά του γάμου σας.

17 Μαΐου | Επιτρέπονται ξανά οι θρησκευτικοί γάμοι υπό όρους – την Πέμπτη 30.4 η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο  

– Από τις 17 Μαΐου, σχεδόν δύο μήνες μετά την αρχική τους απαγόρευση, θα επιτραπούν ξανά η τέλεση και η συμμετοχή των πιστών σε λειτουργίες και ακολουθίες, στις οποίες, λογικά, θα συμπεριληφθούν οι θρησκευτικοί γάμοι και οι βαπτίσεις, καθώς δεν αναφέρθηκε κάποια εξαίρεση. Αναμένουμε λεπτομέρειες καθώς συνεδριάζει την Πέμπτη το πρωί η Ιερά Σύνοδος. Είναι σίγουρο, ότι θα υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, οι οποίοι θα χαλαρώσουν σταδιακά. Εδώ υπενθυμίζουμε ότι οι ήδη προγραμματισμένοι πολιτικοί γάμοι τελούνται όλο αυτό το διάστημα κανονικά με την παρουσία έως και 10 ατόμων.

1 Ιουνίου | Ανοίγουν τα πολυκαταστήματα, οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, αλλά και τα ξενοδοχεία

– Ανοίγουν τα πολυκαταστήματα, κάτι το οποίο θα διευκολύνει τόσο εσάς όσο και τους καλεσμένους σας στις αγορές που «πάνε πακέτο» με την τέλεση ενός γάμου.

– Επίσης, πολύ σημαντικό, ξεκινά η λειτουργία των ξενοδοχείων, των καταστημάτων εστίασης, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης – κάτι το οποίο θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε το party ή τη δεξίωση μετά τον γάμο σας. 

29 Ιουνίου | Ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά

– Ξεκινούν τη λειτουργία τους τα εποχικά καταλύματα και απελευθερώνεται η μετακίνηση στα νησιά, κάτι που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση των destination γάμων που έχουν ως προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.

Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι απομακρυνθήκαμε από το σενάριο των γάμων χωρίς καλεσμένους, όπως αυτός της φωτογραφίας που έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο. Δημοσιεύτηκε από τον φωτογράφο Vicens Forns στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook πριν 2 ημέρες και μέχρι στιγμής μετράει περί τα 35.000 shares.

Υπενθυμίζουμε ότι η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη του κορωνοϊού δεν σημαίνει επιστροφή στην «κανονικότητα» όπως την ξέραμε, ενώ τα αντισηπτικά μαντηλάκια θα πρέπει να υπάρχουν παντού, οι ασπασμοί να αποφεύγονται, οι αποστάσεις ασφαλείας να τηρούνται και να γίνεται χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνουμε ότι η αξιολόγηση της απελευθέρωσης των μέτρων θα γίνεται ανά 24ωρο, ενώ ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε νέο διάγγελμα τη Δευτέρα 18 Μαΐου που ενδέχεται να περιλαμβάνει αναπροσαρμογή των μέτρων,

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Γάμοι φέτος το καλοκαίρι | Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Πώς θα γίνουν οι γάμοι το καλοκαίρι – οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις

Επιτρέπονται οι γάμοι; Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι σε άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδημία