Από τον Παναγιώτη Κούστα

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των επόμενων ωρών, θα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ και αναλυτικά με τους όρους οι οποίοι αναμένεται να ισχύουν εδώ. Η απόφαση θα ισχύει από 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου, οπότε θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων.

marius-muresan-hcn12yn0ckm-unsplash.jpg

Μέχρι 50 καλεσμένοι μέσα στην εκκλησία

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ., όπως ήδη ισχύει στις εκκλησίες με προηγούμενη ΚΥΑ. Σύμφωνα με αυτή, «ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα». Εδώ να σημεωθεί ότι για τους εξωτερικούς χώρους της εκκλησίας, αλλά και για την τέλεση λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

yes-i-do-vasily-koloda-q3dz_nkdmbg-unsplash.jpg

Στην επίσημη ανακοίνωση της ΚΥΑ θα αναφέρονται όλα τα μέτρα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται και θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και τον συχνό καθαρισμό επιφανειών. Για τα μέτρα που ήδη ισχύουν κάντε κλικ εδώ.

Update – Ολοκληρώθηκε η σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης που μόλις ολοκληρώθηκε αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 17 Μαΐου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

– Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι
– Οι πιστοί με προσωπική τους ευθύνη κ μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα
– Τα ιερά μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού -με την ύπαρξή μεγαφώνων για όσους βρίσκονται στον εξωτερικό του χώρο- και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Διαβάστε επίσης…

Άνοιξαν οι εκκλησίες: Τα νέα δεδομένα πάνω στα οποία θα γίνουν οι γάμοι του καλοκαιριού

Breaking News: Θρησκευτικοί γάμοι υπό όρους από 17 Μαΐου; Μόλις ολοκληρώθηκε η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας

Γάμοι φέτος το καλοκαίρι | Όλες οι τελευταίες εξελίξεις