Η Δήμητρα Κοντοβά που βλέπετε στο εξώφυλλο του 22ου τεύχους μας αποτέλεσε για εμάς όχι μόνο έμπνευση. Ήταν κυρίως η κινητήρια δύναμη για να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Η Δήμητρα Κοντοβά ξαφνικά μας ταρακούνησε. Γιατί, ναι, αργήσαμε ως κοινωνία, αλλά έφτασε αυτή η στιγμή.

Η στιγμή που οφείλουμε όχι να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα, αλλά να την αγκαλιάσουμε, να τη νιώσουμε, να την αφουγκραστούμε.

Γιατί, τελικά, τι είναι το διαφορετικό; Το διαφορετικό -εύκολη απάντηση αν το καλοσκεφτείτε- είμαστε όλοι εμείς. Ακόμα κι εμείς οι ίδιοι στην πορεία των χρόνων είμαστε διαφορετικοί. Αλλάζουμε. Όλοι εμείς. Ξεχωριστά, διαφορετικά πλάσματα. Μοναδικά. Ο καθένας με τα «δικά του». Ξέρετε τώρα. Αυτά που στην αρχή ερωτεύεσαι στον άλλο και μετά δεν αντέχεις. Και, αν χωρίσεις, τελικά αυτά σου λείπουν. Εκείνα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που μας καθιστούν διαφορετικούς.

Η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας -θα προτιμήσω να την πω μοναδικότητα- είναι επείγουσα ανάγκη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κοινωνία μας. Είναι ίσως ο μοναδικός και πολύ ουσιαστικός παράγοντας που μπορεί να μας εξελίξει, να μας πείσει να αποδεχτούμε τον άλλο, να τον αγκαλιάσουμε, να τον αγαπήσουμε και, αφού είμαστε στο Yes I Do, γιατί όχι, να τον παντρευτούμε. Το μάθημα της Δήμητρας απλώνεται στα ζευγάρια που αισθάνομαι πως βιώνουν την απατηλή ματαιοδοξία να γίνουν «ένα», να ταυτιστούν, να εκπληρώσουν αυτή την τοξική ανάγκη να είναι ίδιοι σε όλα. Μα γίνεται αυτό; Φυσικά και όχι. Τη στιγμή που θα καταλάβεις πως ο άλλος είναι διαφορετικός από εσένα, έχεις μόλις δημιουργήσει μια σχέση με προοπτικές. Είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι το όπλο μας.

yes_i_do_editorialkazi.jpg

Αναγνώστριες και αναγνώστες του Yes I Do, επιτρέψτε μου να μην πω τίποτα άλλο σε αυτό το editorial, γιατί θέλω να σας συστήσω τη Δήμητρα. Ήρθε η στιγμή να φέρουμε στο προσκήνιο ανέγγιχτα ζητήματα. Ζητήματα και καταστάσεις που τόσα χρόνια είχαμε τοποθετήσει σε ένα ασαφές περιθώριο, προσποιούμενοι -με αμφιλεγόμενη επιτυχία- πως δεν τα βλέπουμε ή, ακόμα χειρότερα, πως δεν υπάρχουν καν.

Μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, κοντεύουμε να πιστέψουμε πως το διαφορετικό δεν μας αφορά. Δεν μας αγγίζει. Κάποιοι από εμάς ίσως έχουμε έναν φίλο με πρόσθετο μέλος, κάποιοι άλλοι έχουμε έναν συγγενή σε καροτσάκι, μερικοί ίσως δεν έχουμε σπαταλήσει περισσότερα από 5 λεπτά της ζωής μας για το συγκεκριμένο θέμα. Στην καλύτερη περίπτωση, έχουμε βοηθήσει κάποιον να ανέβει σε μια ράμπα που ήταν μπλοκαρισμένη. Όμως η κατάσταση αυτή, το πρόβλημα παραμένει μπροστά μας και είναι εδώ για να το κοιτάξουμε επιτέλους κατάματα.

Η Δήμητρα, ξέρετε, ήρθε μόνη της στη φωτογράφιση. Ανέβηκε στο πεζοδρόμιο ανάμεσα στα ατάκτως παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μας πήρε τηλέφωνο γιατί η πόρτα του στούντιο ήταν κλεισμένη από ένα αυτοκίνητο.

Η Δήμητρα ήρθε μόνη της στη φωτογράφιση. Και ούτε μία στιγμή δεν ένιωσα πως ήθελα να της ακουμπήσω την πλάτη με την ασυνείδητη κίνηση που κάνουμε -και μας κάνουν- οι άνθρωποι όταν θέλουμε να δείξουμε συμπόνια.

Η Δήμητρα ήρθε μόνη της στη φωτογράφιση και μέσα στη διαφορετικότητά της ήταν εξωφρενικά «κανονική».

Η Δήμητρα ήρθε μόνη της στη φωτογράφιση και απόλαυσε κάθε λεπτό, γέλασε με την καρδιά της, κοίταζε όλο χαρά τον εαυτό της στον καθρέφτη κάθε φορά που άλλαζε νυφικό και έκλεινε τα μάτια της όλο τσαχπινιά, σαν μικρό κοριτσάκι όταν τη λούζαμε με χρυσόσκονη.

Η Δήμητρα, και κάθε Δήμητρα, είναι εδώ. Είναι δίπλα μας. Είναι η αδερφή μας, η κόρη μας, η φίλη μας. Η Δήμητρα είναι για εμάς, την ομάδα του Yes I Do, το πρόσωπο που μας ανοίγει μια νέα πόρτα. Η Δήμητρα, και κάθε Δήμητρα, μπορεί και πρέπει να ζήσει, να ερωτευτεί, να τσακωθεί, να κλάψει, να γελάσει, να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Δήμητρα, σε ευχαριστώ που μας εμπιστεύτηκες και μας χάρισες το πιο βαθύ σε νοήματα εξώφυλλο που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Ήταν τιμή για εμάς.

Facebook: Μyrto Kazi

Instagram: @myrto_kazi

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

yes_i_do_editorialkazi0.jpg

Must Read:

YID Cover story | Δήμητρα Κοντοβά: She is a super girl!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!