Πολλά ζευγάρια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται «εγκλωβισμένα» στο ίδιο τους το σπίτι εξαιτίας της καραντίνας, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι την ίδια στιγμή έχουν μπει σε ένα σημαντικό τεστ για το μέλλον της σχέσης τους. Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στα ζευγάρια εκείνα που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία της εποχής μας -γιατρούς, φαρμακοποιούς, εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και της ασφάλειας- που αναγκάστηκαν να χωριστούν μεταξύ τους, να αλλάξουν τα σχέδιά τους για τον επικείμενο γάμο τους, να μεταβάλλουν την καθημερινότητά τους, να ορίσουν νέες συνήθειες για να παραμείνοθν ασφαλή. Και όλα αυτά με κινητήριο δύναμη την αγάπη. Αλήθεια, όμως, ποια είναι τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε για την αγάπη και τις σχέσεις από αυτούς τους ήρωες της ζωής;

Μαθήματα σχέσεων από ζευγάρια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το «εμείς οι δυο»

Στην εποχή του κορωνοϊού, μπορεί η ημέρα του γάμου σας να μην είναι ακριβώς όπως την είχατε ονειρευτεί, όμως αυτό που πρέπει να σκέφτεστε είναι ότι ο γάμος ουσιαστικά αναφέρεται στην ένωση σας ως σύζυγοι, που αφορά ακριβώς και μόνο εσάς τους δύο. Αυτό σκέφτηκαν η Rachel Hohman και ο αρραβωνιαστικός της, αμφότεροι φυσικοθεραπευτές, όταν αποφάσισαν να μην ακυρώσουν προγραμματισμένο για τις 27 Ιουνίου γάμο τους, αλλά να προχωρήσουμε σε μια λιτή τελετή ενώπιων του παπά και των οικογενειών τους. «Εν μέσω των πολλών αβεβαιοτήτων της εποχής μας, εμείς θα απευθύνουμε τους όρκους μας ο ένας στον άλλο. Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό».

Η απόσταση μας φέρνει κοντά

Όταν μιλάμε για αληθινή αγάπη, το να έχεις να δεις τον σύντροφό σου για πολύ καιρό ή να μην έχεις την ευκαιρία να τον αγκαλιάσεις, είναι καταστάσεις που δημιουργούν αισθήματα λαχτάρας και ανυπομονησίας. Η απόσταση μπορεί να κάνει καλό και να φέρει τα άτομα πιο κοντά, πράγμα που επιβεβαιώνει η Lauren Romano και ο πυροσβέστης αρραβωνιαστικός της που αναγκάστηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού να μείνουν σε χωριστά σπίτια. «Δεν έχουμε φιληθεί, αγκαλιαστεί ή κρατήσει ο ένας το χέρι του άλλου από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα. Αλλά είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε έστω να βρεθούμε στα 2 μέτρα απόσταση όταν άλλοι άνθρωποι δεν έχουν καν αυτήν τη δυνατότητα».

Είμαστε μαζί σε αυτό

Το σενάριο του να αναβληθεί ο γάμος σας είναι πιθανό να συμβεί, όμως μαζί θα μπορέσετε να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο. Ο Max και η Greta, δύο γιατροί από την Αυστραλία, αντί να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας στις 11 Απριλίου, προτίμησαν να συναντηθούν σε μια αίθουσα για να ανταλλάξουν ένα φιλί αγάπης πριν αρχίσουν να φροντίζουν τους 19 ασθενείς τους με κορωνοϊό.

O Max και η Greta την ημέρα που ήταν προγραμματισμένος ο γάμος τους.

Η υπομονή και η θετική διάθεση είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας

Η υπομονή και η επιμονή που θα επιδείξετε στη σχέση σας θα ξαφνιάσουν και εσάς τους ίδιους και θα είναι τα στοιχεία που θα τη κρατήσουν ζωντανή. Μπορεί τη μια στιγμή ο ένας από τους δύο να πέφτει, όμως ο άλλος θα βρίσκεται εκεί για να τον σηκώσει. Έτσι συνέβη και με την Rawan Khanafer, φαρμακοποιό στο Μίσιγκαν που αν και βρίσκεται μίλια μακριά από τον αγαπημένο της προσπαθεί να κάνει υπομονή και να ενθαρρύνει τον αρραβωνιαστικό της να τελειώσει την ειδικότητα του στο Λος Άντζελες, μέχρι να ξαναβρεθούν όταν θα έχει αρθεί το μέτρο της καραντίνας..

Οι δυσκολίες είναι καταβάθος ευλογία

Ουδέν κακό αμιγές καλού, λένε. Και αυτό που λένε ισχύει, μιας και οι δυσκολίες είναι αυτές που εντέλει κάνουν μια σχέση πιο δυνατή. Αυτό εκμυστηρεύτηκε η Kimberly Russel, γιατρός στον Καναδά όπου η σχέση της με τον αρραβωνιαστικό της Justin πέρασε δια πυρός και σιδήρου όταν το 2010 εκείνος έπρεπε να ξεκινήσει την ιατρική σχολή στην Καραϊβική. Ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες και άλλα εμπόδια τους προετοίμασαν για αυτή την στιγμή όπου η σχέση τους είναι σταθερή σαν βράχος. «Οι κακουχίες και οι δύσκολες στιγμές μάς οδήγησαν σε σπουδαίες ευκαιρίες να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο και αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι απλώς άλλη μία από αυτές τις ευκαιρίες για εξέλιξη που θα μας κάνουν καλύτερους. Απλά ενισχύει το γεγονός ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το οτιδήποτε και με κάνει ακόμα πιο ενθουσιασμένη και περήφανη να τον αποκαλέσω σύζυγό μου σύντομα».

Πρέπει να εμπιστευόμαστε τον/τη σύντροφό μας

Η εμπιστοσύνη είναι σίγουρα το παν σε μια σχέση και δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο πιστός είναι κάποιος. Είναι η εμπιστοσύνη που έχεις στο άλλο σου μισό ότι θα είναι ασφαλές και σε κάθε περίπτωση θα προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτά τα συναισθήματα μοιράζεται η Dana Brady όταν κάθε πρωί ο πυροσβέστης αρραβωνιαστικός της την χαιρετά για να πάει στη δουλειά του. «Πρέπει να πιστεύω ότι όταν είναι στη δουλειά κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον εαυτό του […] αλλά και εγώ με τη σειρά μου παίρνω τις κατάλληλες προφυλάξεις ώστε να εξασφαλίσω ένα ασφαλές μέρος για εκείνον όταν γυρνά στο σπίτι.»

To #menoumespiti είναι μια πράξη αγάπης

Μπορεί φαινομενικά το να βρίσκεσαι «εγκλωβισμένος» στο σπίτι με το άλλο σου μισό να μοιάζει με «τιμωρία» όμως, όπως αναφέρει η Peggy Ji, γιατρός στο Λος Άντζελες σε σχετικό post της στο Instagram, πλέον, το να μένεις σπίτι ισούται με μια πράξη αγάπης. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να διαδοθεί και έξω από το πλαίσιο μιας σχέσης.

Μια διαφορετική πράξη αγάπης. 

Η αγάπη δεν έχει όρια

Και θα το καταλάβετε τις δύσκολες στιγμές, πως ο έρωτας δεν μπορεί να μετρηθεί. Μάλιστα το συναίσθημα θα μοιάζει ότι δεν έχει τελειωμό. Αυτό αποκαλύπτει η Natalie Spiller, ειδικευόμενη στην ψυχιατρική με 800 περίπου μίλια να τη χωρίζουν από τον αρραβωνιαστικό της. «Είμαι πραγματικά περισσότερο ενθουσιασμένη από ποτέ που θα παντρευτώ τον έρωτα της ζωής μου […] έχουμε περάσει αφάνταστες σωματικές, ψυχικές, οικονομικές δυσκολίες και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ερωτευμένοι. Η αγάπη δεν γνωρίζει από όρια».

Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι να πούμε «σ’ αγαπώ»

Μπορεί τα προγράμματά σας να μη συμβαδίζουν, να μη βρίσκεστε στην ίδια πόλη, όμως το σ’ αγαπώ μπορεί να ειπωθεί και να πραγματωθεί με διάφορους τρόπους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Libby Orth, που αν και κατάφερε να ζήσει μαζί με τον σύντροφό της μετά από 3 χρόνια εξ αποστάσεως σχέσης, ο κορωνοϊός τους «ξαναχώρισε» λόγω της δουλειάς του Tommy που τον ανάγκασε να ξαναφύγει για να βοηθήσει ανθρώπους σε άλλη πόλη. Όπως λέει, δεν χρειάζεται να μιλάει μαζί του συνέχεια για να του εκφράζει την αγάπη της, αλλά να να καταφέρνει έστω και τον λίγο χρόνο που μιλούν να του δείχει ότι τον σκεφτόταν όλη την ημέρα.

Πρέπει να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή μαζί

Όπως όλα δείχνουν τίποτα δεν είναι δεδομένο, οπότε εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που βρίσκετε να περνάτε χρόνο μαζί με το άλλο σας μισό, ακόμα και όταν η επαφή δεν είναι δυνατή. Όπως έκανε το ζευγάρι γιατρών της επόμενης φωτογραφίας οι οποίοι εξαιτίας του ιού δεν μπορούν να έχουν επαφή. Αυτή είναι η καθημερινή τους επαφή και μόνο στην αρχή της βάρδιάς τους, καθώς όταν ολοκληρώνεται πρέπει να αποφεύγουν ο ένας τον άλλο για τη δική τους ασφάλεια.  

Η πιο δυνατή φωτογραφία των ημερών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, προσπαθήστε κάθε λεπτό που έχετε διαθέσιμο με το άλλο σας μισό να το περνάτε λες και είναι το τελευταίο. Αγαπήστε βαθιά, εμπιστευθείτε δυνατά και κάντε υπομονή μέχρι να μπορέσετε με όλη την καρδιά σας και καμία τύψη να αγκαλιαστείτε δίχως αύριο.

Με πληροφορίες από το Brides.com

Διαβάστε επίσης…

Breaking News: Νέα δεδομένα για τους γάμους και τις βαπτίσεις μετά το σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού

Επιτρέπονται οι γάμοι; Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι σε άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδημία

Διαζύγιο στην εποχή του κορωνοϊού – Χαμός με τα τηλεφωνήματα σε δικηγόρους και ληξιαρχεία