Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα γίνονται τις περισσότερες φορές ανοιχτοί γάμοι, κι είμαστε όλοι λίγο ως πολύ εξοικειωμένοι με την ιδέα του ότι μας έχουν προσκαλέσει σε έναν γάμο. Αυτό βέβαια, δεν υποτιμά το γεγονός αυτό καθαυτό και ούτε μας απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις που έχουμε ως καλεσμένοι. Κάθε πρόσκληση σε γάμο αποτελεί ξεχωριστή τιμή και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. 

RSVP

Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως αποτελεί ακρωνύμιο της φράσης Répondez s’il vous plaît, είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο 7 στους 10 το αγνοούν και δεν απαντούν ποτέ. Η απάντηση όχι μόνο δεν είναι προαιρετική, αλλά από αυτήν εξαρτάται μια αλυσίδα πραγμάτων, από το catering και τον χώρο της δεξίωσης μέχρι τις μπομπονιέρες. Προσοχή, το να μην απαντήσουμε δεν συνεπάγεται αφηρημάδα ούτε αμέλεια, αλλά αγένεια. 

Με παιδιά ή χωρίς;

Για να απαντήσετε στο μεγάλο δίλημμα απευθυνθείτε πρώτα στο ζευγάρι και διευκρινίστε αν τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα στον γάμο. Πριν παρεξηγηθείτε λάβετε υπόψη πως πολλά venues δεν έχουν kids friendly υποδομές. Επιπλέον, πολλά ζευγάρια θέλουν να οργανώσουν ένα μεγάλο wedding party χωρίς παιδιά και έχουν κάθε δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα παιδιά βαριούνται και κουράζονται στους γάμους και είναι λογικό, ίσως είναι προτιμότερο να τα αφήσετε στο σπίτι.

Dress code

Στο Yes I Do σπάνια είμαστε απόλυτοι και αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις: Ναι, το λευκό, οι πολύ προκλητικές και οι εκκεντρικές εμφανίσεις απαγορεύονται. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο γάμος είναι θεματικός και προτείνει το ανάλογο dress code, καλό είναι να το σεβαστείτε και να μην είστε εκείνοι που θα “χαλάσουν” τις φωτογραφίες. 
 

Savoir vivre

Υπάρχουν τρεις άγραφοι αλλά απαράβατοι κανόνες:

Να φτάσετε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τον γάμο 

Να μην φύγετε αμέσως μετά το φαγητό

Να τιμήσετε με την παρουσία σας το ζευγάρι. Δεν έχει σμασία το αν σας αρέσουν οι γάμοι, αν σας φαίνονται ανιαροί, ή αν έχετε γνωστούς και φίλους μεταξυ των καλεσμένων. Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να είστε “παρόντες” επιδεικνύοντας την ανάλογη συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να έχετε βραβεία χορού για να χορέψετε ούτε να είστε animateur για να διασκεδάσετε και να κάνετε και τους άλλους να περάσουν καλά. Είναι υποχρέωση των καλεσμένων να δημιουργήσουν μια ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα, να σπάσουν τον πάγο και την αμηχανία αν υπάρχουν, και να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο της διασκέδασης.

Το δώρο

Σεβαστείτε την επιθυμία του ζευγαριού, όποια και αν είναι αυτή. Αν υπάρχει λογαριασμός τραπέζης κάντε την κατάθεη εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου. Αν υπάρχει λίστα γάμου σε κατάστημα μη την αγνοήσετε ακόμα κι αν το κατάστημα δεν είναι της επιλογής σας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο, προσοχή στους αυτοσχεδιασμούς: Μην προχωρήσετε σε αγορές δώρων που δεν αλλάζουν ή έχουν μικρόχρονικό περιθώριο και μη στέλνετε ποτέ το δώρο χωρίς κάρτα! 

The wedding guest book

Το βιβλίο ευχών βρίσκεται εκεί για να γράψετε. Μην το αγνοήσετε αλλά μην επεκταθείτε και πάρα πολύ. Καλό ειναι να έχετε προετοιμαστεί και να έχετε βρει ένα quote ή μια πολύ προσωπική ευχή. Keep in mind: Το διαβάζουν όλοι!