Από τον Παναγιώτη Κούστα

Παρά τις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των ειδικών και την έντονη φημολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα για μείωση του αριθμού των καλεσμένων στους γάμους, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην έκτακτη ανακοίνωση που έγινε σήμερα Δευτέρα 10 Αυγούστου για την προστασία από τον κορωνοϊό, δεν συμπεριέλαβε στα νέα μέτρα που λήφθηκαν περεταίρω περιορισμούς στους γάμους. Η ανακοίνωση της κ. Πελώνη έγινε έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, κάτι που της δίνει ιδιαίτερο βάρος.

Photo by Houcine Ncib on Unsplash

Τα δεδομένα που έχουμε για τους γάμους

Για την περίοδο μέχρι και τις 31 Αυγούστου έχει θεσπιστεί το όριο των 100 προσκεκλημένων ατόμων σε τελετές γάμων και βαπτίσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με την τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων. Όπως έχει ήδη γίνει σαφές από την ενημέρωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στις 4 Αυγούστου, το όριο αφορά γενικά σε όλες τις τελετές γάμων και όχι μόνο στους θρησκευτικούς (οποιουδήποτε δόγματος), κάτι που το καθιστά σε ισχύ και για τους πολιτικούς γάμους, αλλά και τους γάμους που γίνονται σε κτήματα και, φυσικά, όπως έχει τονίσει ο ίδιος, στους χώρους των δεξιώσεων που συνηθίζεται να έπονται των τελετών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ «Για κάθε προσκεκλημένο καθ’ υπέρβαση του ανώτατου αριθμού […] επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα, που προσκαλούν στην τελετή ή την εκδήλωση, εφόσον υφίστανται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ», ενώ στις επιχειρήσεις επιβάλλονται κατά περίπτωση συγκεκριμένες κυρώσεις.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Χαρδαλιάς, από την 1η Αυγούστου έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός των χώρων εστίασης και των ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των τριών ετών), κάτι που επηρεάζει το πώς θα γίνουν οι θρησκευτικοί γάμοι της σεζόν.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;

«Και έζησαν αυτοί καλά»… μετά την πανδημία! Τι μέλλει γενέσθαι για τους γάμους

Οι 10 πιο ενοχλητικές ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνετε στην post-covid νύφη του φετινού καλοκαιριού