Σκέφτομαι τον τελευταίο καιρό πως όλο και περισσότερες φίλες μου, μου εκμυστηρεύονται πως τελικά… δε θα κάνουν τον γάμο των ονείρων τους. Δε θα πάρουν εκείνο το -απόλυτο- νυφικό που είχαν δει στο προηγούμενο Yes I Do και είχαν κόψει τη σελίδα για να τη βάλουν στην ατζέντα τους και να το κοιτούν κάθε μέρα, δε θα καλέσουν όλους τους φίλους τους, γιατί «είπαμε να μη χαλάσουμε πολλά χρήματα», δε θα κάνουν θρησκευτικό γάμο ενώ τον ονειρεύονται και, αντί αυτού, θα κάνουν έναν «απλό πολιτικό, θα πάμε, μωρέ, στο δημαρχείο να τελειώνουμε» και «εντάξει, το ταξίδι του μέλιτος το βλέπουμε για του χρόνου». Συμφωνώ απόλυτα, οικονομικά ως χώρα αλλά και ως μονάδες περνάμε δύσκολα. Έχουμε αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, που εκφραζόμαστε και που σκεφτόμαστε.

Σε αυτό το άρθρο θέλω, όμως, με όλη μου την καρδιά και τη δημοσιογραφική επιχειρηματολογία, να σας αποδείξω πως ένας γάμος (μπορεί να) είναι «σπατάλη χρημάτων» μόνο αν εσείς τον αντιμετωπίσετε έτσι. Δε θα σας πω να ξοδέψετε. Θα σας παροτρύνω, όμως, να κάνετε έναν γάμο όπως τον έχετε ονειρευτεί. Να καλέσετε όλους τους φίλους σας, να πάρετε εκείνο το νυφικό που σας έκανε να αισθανθείτε τόσο μοναδικά, να προγραμματίσετε -ακόμα και για του χρόνου- ένα ταξίδι του μέλιτος. Κι ας είναι κάπου εδώ κοντά. Ένα road trip στην Ιταλία οι δυο σας. Λίγες μέρες σε ένα ελληνικό νησί μόνοι σας.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήμουν καλεσμένη σε γάμους τριών κατηγοριών. Πήγα σε γάμους με πραγματικό money waste, πήγα σε γάμους που έγιναν απλώς για να γίνουν και με περικοπές στο συναίσθημα, γιατί «ας κάνουμε κάτι μικρό, να μην πετάμε χρήματα» και, τέλος, πήγα και σε μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς γάμους της ζωής μου. Είδα ζευγάρια να επενδύουν χρόνο και χρήμα στην εικόνα τους, στο «τι θα πουν οι άλλοι», στους έξτρα -περιττούς- καλεσμένους, είδα ζευγάρια μετανιωμένα τη στιγμή του γάμου, γιατί μπήκαν στην παγίδα και δεν επένδυσαν παραπάνω σε ιδέες και ενέργεια σε αυτήν την τόσο μαγική στιγμή τους, και είδα και ζευγάρια να ζουν το κάθε δευτερόλεπτο ρουφώντας την ενέργεια της ημέρας και μοιράζοντας θετικά vibes στους καλεσμένους, που χόρευαν ξέφρενα ως το πρωί.

Η απάντηση στο δίλημμα «πεταμένα λεφτά ή the time of our lives» δυστυχώς, όμως, έρχεται πάντα την επομένη του γάμου. Εκείνο το πρωί, όταν θα ανοίξετε τα μάτια σας και η ενέργεια της προηγούμενης βραδιάς θα είναι ακόμα ζωντανή, τότε, σε μια μοναχική συνειδητοποίηση, που μπορεί να μη θέλετε να μοιραστείτε ούτε με το άλλο σας μισό, θα απαντήσετε στο τι ήταν ακριβώς η βραδιά που πέρασε. Και, πιστέψτε με, θα είναι υπέροχο αν, με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη, συνειδητοποιήσετε πως «χτες το βράδυ» κάνατε όλα όσα είχατε ονειρευτεί. Εσείς οι δύο μαζί και κανείς άλλος.

Μέσα από αυτό το κείμενο θέλω να σας παρακαλέσω να μην περάσετε τον γάμο σας από φίλτρα. Όση δουλειά κι αν έχετε, όσο χρόνο κι αν δεν έχετε, όσο κι αν πιέζουν οι γονείς σας για να κάνετε πράγματα, όσο κι αν είστε καιρό με τον σύντροφό σας και δεν έχετε το excitement ενός πιο φρέσκου ζευγαριού, θέλω να με ακούσετε και να ζήσετε τον γάμο σας όπως του αξίζει! Θέλω να θυμάστε τον γάμο σας όπως αναπολείτε το πιο συναρπαστικό ταξίδι που κάνατε ποτέ στο εξωτερικό, όπως θυμάστε εκείνη τη βραδιά που ξενυχτήσατε με τους κολλητούς σας και γελάσατε με την καρδιά σας. Θέλω να δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα σας τονώνουν και θα σας κάνουν να νιώθετε ευτυχισμένοι στο μέλλον.

Στην Ελλάδα, ξέρετε, τρία industries συνεχίζουν να ανθίζουν χρόνο με τον χρόνο. Ο τουρισμός, η εστίαση και ο γάμος. Γιατί οι Έλληνες είμαστε bon viveurs και η ζεστή μας καρδιά, η διάθεση για παρέα, κέφι, χορό, ταξίδια, νέες εμπειρίες και αγάπη μάς κάνουν να είμαστε, τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, χαμογελαστοί και ευδιάθετοι. Συνταγή για έναν γάμο value for money δεν ξέρω αν υπάρχει. Ξέρω, όμως, ότι υπάρχει συνταγή για έναν γάμο value for emotions και οφείλουμε να την ακολουθήσουμε.

Δύο χρόνια μετά το Bithas Family Festival, σκέφτομαι πως όλες οι αποφάσεις που πήραμε για εκείνο το ξέφρενο πάρτι στην παραλία ήταν όλες τους σωστές. Δεν κάναμε υπερβολές, κάναμε, όμως, όλα όσα θέλαμε και συνειδητοποιήσαμε πως, αν ξέρεις τι θέλεις, πάντα υπάρχει τρόπος να το πραγματοποιήσεις. Βγάλτε από το μυαλό σας αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις. Κλείστε τα μάτια σας και ονειρευτείτε. Ο καθένας στα μέτρα του και τις δυνατότητές του. Τα όνειρα δεν έχουν φίλτρα. Ένα όνειρο, αν τελειώσει, όσο κι αν προσπαθήσεις, δύσκολα θα το ξαναδείς. Ζήστε τη στιγμή χωρίς περικοπές στα συναισθήματα, την ενέργεια, τις αγκαλιές, το κέφι. Είναι η μέρα σας. 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

yes-i-do-jpegs_58.jpg

Διαβάστε επίσης… 

Το να παντρεύεσαι από έρωτα είναι επαναστατική πράξη;

Γιατί έκανα θρησκευτικό γάμο ενώ δεν είμαι σίγουρη αν πιστεύω στον Θεό…

Έχω κάνει πολιτικό γάμο. Αξίζει να προχωρήσω και σε θρησκευτικό;