Πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθεί μια ταινία που ξεκινάει με την πιο γλυκιά πρόταση γάμου ever…;! Είναι δυνατόν να πηγαίνουν όλα λάθος στην πρώτη γνωριμία των πεθερικών με τον υποψήφιο γαμπρό; Κι όμως, όταν πρωταγωνιστεί ο Ben Stiller -και μάλιστα στα καλύτερά του- όλα γίνονται…

Σκηνοθεσία: Jay Roach

Σενάριο: Greg Glienna, Mary Ruth Clarke, Jim Herzfeld, John Hamburg

Πρωταγωνιστούν: Ben Stiller, Robert De Niro, Teri Polo

Βαθμολογία IMDb: 7,0/10

Η πρόταση γάμου (απόπειρα 1η). Δεν είναι δύσκολο να συγκινηθεί μια bride to be βλέποντας 10 πεντάχρονα να σχηματίζουν με γράμματα ζωγραφισμένα σε χαρτόνι τη φράση MARRY ME, PAM. Ειδικά αν αναλογιστεί πόση προσπάθεια κρύβεται από πίσω! Κρίμα που η συγκεκριμένη νύφη δεν πρόλαβε να τη δει καν…

Η καλή μέρα απ’ το πρωί ΔΕΝ φαίνεται. Πρώτα χάνεται η βαλίτσα του Greg και αμέσως μετά οι γονείς της Pam ακυρώνουν με μαθηματική ακρίβεια το ένα μετά το άλλο όλα τα κομμάτια που συνθέτουν το είναι του: από το χιούμορ και το επάγγελμα (φεύγει το κόμμα) μέχρι το όνομά του. Το ντόμινο συμφορών που θα ακολουθήσει επαληθεύει την προοικονομία στο 100%.

Η γιαγιά στην τεφροδόχο σε περίοπτη θέση στο τζάκι. Το να αντιμετωπίζεται ως απολύτως φυσιολογικό το πιο εξωφρενικό πράγμα, συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις, είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.    

«Κάτω από τη στέγη μου επιβάλλω τους κανόνες μου» λέει ο μπαμπάς της νύφης. Σεβαστό. Από την άλλη, να μην ξεχνάμε πως ο φιλοξενούμενος είναι τιμώμενο πρόσωπο και αυτό είναι μια πανάρχαια συνήθεια.

«Δεν είναι αρκετά καλός για την Pam». Όπου Pam αντικαθιστούμε η κάθε μία με το δικό της όνομα και στη θέση του Robert De Niro βάζουμε τον μπαμπά μας. Γιατί ναι, για τους απανταχού μπαμπάδες κανένας δεν είναι αρκετά καλός για την κόρη τους.

«Ήθελα να παντρευτώ την κόρη σου πριν σε γνωρίσω». Η γνωριμία με τους γονείς είναι η πρώτη ουσιαστική δοκιμασία για τη σχέση ενός ζευγαριού και δεν είναι ΠΟΤΕ εύκολη. Δείτε το σαν παιχνίδι. Η επόμενη πίστα έχει περισσότερη πλάκα!

«Υπόσχομαι να μην ανακατεύομαι συνεχώς». Το 99% των γονέων δίνει αυτή την υπόσχεση. Το ποσοστό που την τηρεί δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Συμφωνία κυρίων (αλλιώς πρόταση γάμου, απόπειρα 2η). Εκεί που φαίνεται να έχουν τελειώσει όλα, ο πεθερός προτείνει στον γαμπρό να παντρευτεί την κόρη του, και μπράβο του. Λάθη κάνουμε όλοι. Το ότι το αναγνωρίζουμε και επανορθώνουμε κάνει τη διαφορά.

 

Η νύφη νούμερο 2 (αδερφή της Pam). Αν και δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, οφείλουμε να υποκλιθούμε στην ψυχραιμία της. Παραμονή του γάμου τη χτυπάει μπάλα στο πρόσωπο, καίγεται ο κήπος που θα φιλοξενήσει την τελετή, το τούλινο νυφικό καταστρέφεται. Κι όμως, ο γάμος γίνεται κανονικά και μάλιστα με νυφικό minimal σε ίσια γραμμή, και πολύ μπροστά για την εποχή του! Εύγε! Παράδειγμα προς μίμηση.  

Η πρόταση γάμου (απόπειρα 3η), «It’s a ring!». Και η απάντηση: «Προτιμώ να το θεωρώ σαν έναν μικρό κύκλο εμπιστοσύνης». Πάρα πολύ εύστοχος και μεστός νοήματος συμβολισμός. Γιατί γάμος σημαίνει εμπιστοσύνη.

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης…

Cinema Wedding Lessons: Runaway Bride

10 βήματα που θα σας οδηγήσουν στο σωστό νυφικό.

Οι φυλές των καλεσμένων.