Από τη Γωγώ Καρκάνη

Όταν ένα ζευγάρι ενώ ήδη μετρά αντίστροφα για τη μεγάλη μέρα αναγκάζεται να μετρήσει αντίστροφα και τον αριθμό των καλεσμένων, αναλαμβάνοντας το άκρως άχαρο καθήκον των διαδοχικών ξεκαλεσμάτων, το υπέροχο αίσθημα της μοιρασιάς της χαράς και της αγάπης, που υπό συνθήκες κανονικότητας θα συνόδευε τη διοργάνωση ενός γάμου, δίνει τη θέση του στην αμηχανία του κριτή που καλείται να αποφασίζει ποιος είναι ο επόμενος προτεινόμενος προς αποχώρηση.

Photo by Artsy Vibes on Unsplash

Ως αδερφή της νύφης, δεν είχα ιδιαίτερη αγωνία για το αν θα περάσω στον τελικό – εκτός αν αποφασιζόταν, στην εκπνοή του χρόνου, ο αριθμός των καλεσμένων να γίνει μονοψήφιος. Αλλά παρά την αγωνία και τις απανωτές ματαιώσεις (όχι πάνω από 50 καλεσμένοι, όχι χοροί, όχι αγκαλιές, όχι φιλιά), όταν έφτασε η μεγάλη μέρα οι εκλεκτοί πενήντα γιορτάσαμε διπλά, και την αγάπη του ζευγαριού και τη νίκη της ενάντια στον κορωνοϊό. Γιορτάσαμε με αυθεντική χαρά και όχι μόνο λόγω της στενής συγγενείας ή φιλίας μας με το ζευγάρι: Ο γάμος ήταν σαν ένα φωτεινό διάλειμμα σε μια μακρά περίοδο κακών ειδήσεων, γεμάτη από ανακοινώσεις κρουσμάτων, από προβλέψεις που θα ζήλευε και η Κασσάνδρα, από μικρές ή μεγαλύτερες καθημερινές απώλειες. Ίσως κάπως έτσι να ήταν και οι σπιτικές γιορτές σε άλλες δοκιμαζόμενες εποχές της ιστορίας, όπως εν καιρώ πολέμου.

Κάπως έτσι, το φως έλαμψε πιο έντονα στο σκοτάδι και οι αντιξοότητες μεταμορφώθηκαν σε πλεονεκτήματα. Μπορεί στην προετοιμασία της νύφης να της τραγουδήσαμε κυριολεκτικά τρεις κι ο κούκος, αλλά οι φωνές μας ακούστηκαν πιο δυνατά. Μπορεί, για να αποφύγουμε τον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας, ο γάμος να έγινε στο προαύλιο από το παραθαλάσσιο ξωκκλήσι, αλλά από τα δέκα μποφόρ μάς προστάτευσαν η ζεστασιά της ατμόσφαιρας και η όμορφη θέα. Μπορεί τα χτενίσματά μας να έγιναν ατημέλητα μέσα σε λίγα λεπτά από τον αέρα, αλλά όλες μας αποκτήσαμε το boho look που είχε οραματιστεί η αδερφή μου. Μπορεί να μην ξανασμίξαμε με φίλους και συγγενείς που είχαμε να δούμε δεκαετίες, αλλά αποφύγαμε και μερικά αναγκαστικά small talks που θα μας έτρωγαν χρόνο και ενέργεια από την αληθινή εμπειρία. Μπορεί να μην είχαμε ούτε πυροτεχνήματα ούτε άμαξες ούτε άλλα ειδικά εφέ που ταιριάζουν ιδιαίτερα σε πολυπληθή events, αλλά το ζευγάρι εξοικονόμησε χρήματα για να κάνει, αργότερα, το ταξίδι του μέλιτος ακόμα πιο ονειρεμένο.

Δεν είναι εύκολες οι αφαιρέσεις, είτε μιλάμε για το ντύσιμο είτε για τη διακόσμηση είτε για έναν γάμο, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να βγει εξίσου, αν όχι περισσότερο δυνατό. Ό,τι λειτούργησε για κάποιους σαν αφαίρεση, για άλλους, τους εκλεκτούς πενήντα, ήταν τελικά μια πρόσθεση. Τα κομμάτια της τούρτας, μεγαλύτερα. Ο χρόνος που πέρασε με το ζευγάρι ο καθένας μας, πιο χορταστικός. Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε, περισσότερες. Και στη ρίψη της ανθοδέσμης οι εργένισσες (και κάποιοι εργένηδες, που μαζεύτηκαν υποτίθεται να κάνουν μπούγιο) είχαν υψηλότερες πιθανότητες να καταλήξει στα χέρια τους.

Ένας αστερίσκος για το ταξίδι του μέλιτος, τον χορό και το ξανασμίξιμο με μη προκριθέντες στον τελικό φίλους και συγγενείς, που εκκρεμούν: Μπορεί να αφαιρέθηκαν από τον γάμο, αλλά προστίθενται στη λίστα των επιθυμιών, που στην εποχή της πανδημίας μοιάζει ολοένα να μακραίνει, όχι μόνο για το ζευγάρι των νεόνυμφων αλλά για όλους. Όμως όταν υπάρχει αγάπη, υπάρχει πάντα και αρκετή ελπίδα ώστε να πιστέψουμε πως, όντως, ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει.

Διαβάστε επίσης…

Πώς θα πεις σε κάποιον που έχεις ήδη καλέσει στον γάμο σου ότι, τελικά, έμεινε εκτός λίστας;

Αποτελούν στ’ αλήθεια οι γάμοι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού;

Γάμοι με 20 άτομα στην Αττική. Ναι, θα γίνουν και θα είναι μοναδικοί!