Για πολλούς ο γάμος συνεπάγεται με τη δημιουργία οικογένειας. Το αρνητικό test εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των newlyweds και τις περισσότερες φορές… χωρίς λόγο! Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής και επικεφαλής στο Γέννημα IVF Ευριπίδη Μαντούδη να μας πει 8 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από τη γονιμότητα!


Photo by Jonathan Borba from Pexels
 

1. “Γνώρισε” τη γονιμότητά σου! Είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι!

Ακόμα και αν η δημιουργία οικογένειας είναι μακρινό σενάριο για εσάς, θα ήταν καλό να μάθετε για τη γονιμότητά σας από νωρίς. Ένας εύκολος τρόπος είναι το “check up” γονιμότητας, δηλαδή:

Για τις γυναίκες: μια απλή εξέταση αίματος και ένα υπερηχογράφημμα στον γυναικολόγο αναπαραγωγής. Αρχικά, με την εξέταση αίματος ελέγχεται η ορμόνη ΑΜΗ, που δείχνει τα αποθέματα των ωοθηκών και κατ’ επέκτασή τα χρονικά περιθώρια. Στη συνέχεια, το υπερηχογράφημα δίνει απαραίτητες πληροφορίες για την ωορρηξία, τον όγκο των ωοθηκών, αν υπάρχουν κύστες, πολυκυστικές ωοθήκες κ.λ.π.

Για τους άνδρες: ένα σπερμοδιάγραμμα. Σε αυτή την εξέταση μετράμε –μεταξύ άλλων– τις εξής σημαντικές παραμέτρους: αριθμό, κινητικότητα και μορφολογία σπερματοζωαρίων.

Με τον τρόπο αυτό, έχουμε μια πρώτη εικόνα για τη γονιμότητα. Φυσικά, συνυπολογίζονται κι άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το υπόλοιπο ορμονικό προφίλ, το ιατρικό ιστορικό κ.ά.

2. Εγκυμοσύνη στα 40 +: Φυσικά και γίνεται!

Πράγματι, μετά τα 40 η δυναμική μιας εγκυμοσύνης στατιστικά μειώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται. Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί μετά τα 35, είτε πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη είτε όχι, προτείνεται ένας ολοκληρωμένος έλεγχος γονιμότητας. “Προτείνω να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού. Ο χρόνος είναι πολύτιμος όσον αφορά τη γονιμότητα, αλλά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως εχθρός. Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα, ώστε να επέλθει η εγκυμοσύνη όταν το επιθυμείτε και χωρίς άγχος”, συμβουλεύει ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης.

3. Ο τρόπος ζωής σου επηρεάζει πράγματι τη γονιμότητά σου

Ο τρόπος ζωής, το άγχος, η διατροφή, η αϋπνία, η εξαντλητική άσκηση ή δίαιτα είναι μερικοί μόνο παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες και κατ’ επέκταση την ποιότητα των ωαρίων και την ωορρηξία ή το σπέρμα. “Θα συμβούλευα όλους τους νεόνυμφους -και όχι μόνο όσους θέλουν να γίνουν γονείς- να μην πιέζουν τον εαυτό τους στα άκρα. Είναι πολύ σημαντικό για την καλή τους υγεία να βρουν την ισορροπία σωματικά και ψυχολογικά. Ειδικά, αν θέλετε να μείνετε έγκυος, φροντίστε να τρέφεστε και να κοιμάστε σωστά”.

4. Όχι, το ότι έχεις επιπλέον κιλά, δεν σημαίνει ότι θα δυσκολευτείς να μείνεις έγκυος

“Πολλές γυναίκες έχουν αυτό τον προβληματισμό”, εξομολογείται ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης. “Το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας και ειδικά, αν έχει πολυκυστικές ωοθήκες, είναι ένας παράγοντας που λαμβάνουμε υπόψη. Ωστόσο, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ μερικών παραπάνω κιλών και παχυσαρκίας. Συνήθως, τα προβλήματα γονιμότητας παρουσιάζονται όταν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη (όχι απλά υπέρβαρη), δηλαδή όταν ο δείκτης μάζας σώματος (το BMI) είναι μεγαλύτερος από 30. Το αυξημένο λίπος στην παχυσαρκία επηρεάζει τα οιστρογόνα και προκαλεί διαταραχές στον κύκλο”. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση: ο έλεγχος του σωματικού βάρους με σωστή διατροφή και κατάλληλη άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην ομαλοποίηση του κύκλου και στην ενίσχυση της γονιμότητας.


Photo by Amina Filkins from Pexels
 

5. Το “σωστό timing” για να επισκεφτείτε έναν ειδικό

Γενικά: Εάν είστε έως και 35 ετών και προσπαθείτε στοχευμένα να αποκτήσετε μωρό επί έναν χρόνο ή είστε άνω των 35 και προσπαθείτε στοχευμένα 6 μήνες χωρίς αποτέλεσμα, τότε είναι μια καλή στιγμή να ζητήσετε τη γνώμη του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής.

Βέβαια, κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Με τη βοήθεια του γυναικολόγου της και λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό της (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, χειρουργείο, ενδομητρίωση, κ.ά.), ίσως χρειαστεί να κινητοποιηθεί νωρίτερα. Όπως μας υπογράμμισε ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης “Όσο το δυνατόν πιο σύντομα! Εάν είστε έτοιμη για μια εγκυμοσύνη και αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία, μην το καθυστερείτε”.

6. Η (υπο)γονιμότητα μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μου με τον/την σύντροφό μου

“Δυστυχώς, πολλές φορές οι ασθενείς μου παραδέχονται ότι η δυσκολία να αποκτήσουν παιδί επηρεάζει αρνητικά τη σχέση τους με τον/την σύντροφό τους”. Είναι λογικό να επέλθει κούραση όταν οι επαφές είναι προγραμματισμένες, η πίεση αρκετή και το θετικό τεστ εγκυμοσύνης αργεί. “Μάλιστα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, σε περίπτωση που το ζευγάρι αντιμετωπίζει δυσκολία να αποκτήσει παιδί, οι γυναίκες έχουν περισσότερο στρες από τους άντρες”.

Οι συμβουλές του Δρ Ευριπίδη Μαντούδη:

· Ο/η σύντροφος πρέπει να είναι υποστηρικτικός/ή και υπομονετικός/ή, καθώς και να θυμάται ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι μαζί

· Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος ή η απογοήτευση, είναι αναμενόμενα και δεν χρειάζεται τα ζευγάρια να νιώθουν άσχημα

· Βρείτε τον κατάλληλο γυναικολόγο αναπαραγωγής, που θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια. Τα αρνητικά συναισθήματα υποχωρούν, όταν υπάρχει σωστή πληροφόρηση και “σχέδιο δράσης”


Photo by Nataliya Vaitkevich from Pexels
 

7. Η γονιμότητα ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ γυναικεία υπόθεση.

Σε ένα ζευγάρι και κατ’ επέκταση σε μια προσπάθεια απόκτησης μωρού υπάρχουν δύο. Το άγχος, η διατροφή και η κούραση μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

8. Η εξωσωματική δεν αναιρεί τη γονιμότητα. Ίσα ίσα που την δυναμώνει, την «ξυπνάει»

Αν προχωρήσετε σε εξωσωματική, δε σημαίνει ότι δεν είστε γόνιμοι, απλά ότι χρειάζεστε λίγη βοήθεια. Δώστε στη γονιμότητά σας το μέγιστο των δυνατοτήτων της, προκειμένου να έρθει το αποτέλεσμα που επιθυμείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με λιγότερο άγχος.

Must Read:

Γέννημα IVF | Κατάψυξη ωαρίων πριν από τον γάμο: Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης απαντάει σε όλα μας τα ερωτήματα

Γέννημα IVF | Γιατί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν πρέπει να είναι ταμπού για τα νέα ζευγάρια;

Τι συμβαίνει όταν το ζευγάρι δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί; Συνέντευξη με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Ευριπίδη Μαντούδη

Most Popular:

10 wedding trends που θα βλέπουμε παντού το 2021

Donald και Melania Trump | Οι χωρισμοί, το Dior νυφικό των 100k δολαρίων, η δημόσια ταπείνωση και το κίνημα #FreeMelania

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.