Γνωρίζουμε τα γαμήλια έθιμα της Καρπάθου μέσα από το ξεχωριστό true story του γάμου της Μαρίας και του Γιάννη! Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2020 στην Παναγία Πυλών Καρπάθου αναβιώνοντας πολλά από τα έθιμα του τόπου.

Οι νεόνυμφοι, Μαρία και Γιάννης! 

Προετοιμασία

Η προετοιμασία του γάμου στην Κάρπαθο ξεκινάει αρκετές ημέρες πριν από την actual ημέρα του γάμου και η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή. Το σπίτι της νύφης στολίζεται με τα «προικιά», δηλαδή τα κεντήματα που περνούν από γενιά σε γενιά. Οι γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν τα παραδοσιακά εδέσματα, τόσο για την ημέρα του γάμου όσο και για το γλέντι, που γίνεται λίγες ώρες πριν τον γάμο στο σπίτια του γαμπρού και της νύφης. 

Το σπίτι παραμένει στολισμένο με τα προικιά για έναν χρόνο!

Η ημέρα του γάμου

Από νωρίς το μεσημέρι και όσο το ζευγάρι ετοιμάζεται, στα σπίτια τους καταφθάνουν φίλοι και συγγενείς με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών οργάνων και κάθονται περιμετρικά στο παραδοσιακό καρπάθικο σπίτι. Μόλις φτάνει κάθε καλεσμένος, φορά ένα μαντίλι ως ένδειξη ότι είναι καλεσμένος στον γάμο. Τότε οι μουσικοί παίζουν καρπαθικούς σκοπούς και οι καλεσμένοι τραγουδούν μαντινάδες, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του γλεντιού και μέσο έκφρασης της χαράς και της συγκίνησης των καλεσμένων για το μελλόνυμφο ζευγάρι. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, στη μητριαρχική Κάρπαθο, λίγο πριν το μυστήριο η μητέρα της νύφης με συνοδεία οργάνων πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού για να τον ζητήσει από τους γονείς του τραγουδώντας μαντινάδες. Επιστρέφοντας στο σπίτι τους οι γονείς της νύφης φέρνουν μαζί και τα προικιά του γαμπρού, που μπορεί να είναι σεντόνια, σερβίτσια, ρούχα, και διάφορα δώρα.

Το γλέντι στο σπίτι του γαμπρού.Και οι καλεσμένοι στο σπίτι της νύφης.

Πριν το μυστήριο

Λίγο πριν ξεκινήσει η νύφη για την εκκλησία, αν είναι η πρώτη κόρη της οικογένειας, η μαμά της τής μεταβιβάζει την «κολαΐνα», το παραδοσιακό περιδέραιο με τις χρυσές λύρες. Το συγκεκριμένο περιδέραιο πηγαίνει από τη γιαγιά στη μαμά κι έπειτα στην «πρωτοκόρη». Η ώρα της συνάντησης του ζευγαριού πλησιάζει καθώς ξεκινούν και οι δύο από τα σπίτια τους τραγουδώντας καρπαθικούς σκοπούς. Η συνάντηση γίνεται στην είσοδο της εκκλησίας όταν ο πατέρας παραδίδει τη νύφη στον γαμπρό τραγουδώντας μαντινάδες. Η μαμά της νύφης βάζει ένα μαντίλι με χρυσό κόσμημα γύρω από τον λαιμό του γαμπρού για να τον καλωσορίσει στην οικογένεια.

Η μητέρα της νύφης τής φορά το παραδοσιακό περιδέραιο.

Κάντε scroll down για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον παραδοσιακό γάμο της Μαρίας και του Γιάννη…

Τα κεράσματα στους καλεσμένους.Η παράδοση επιβάλλει παστέλι.Ο πρώτος χορός του ζευγαριού. Και ζήσαν αυτοί καλά… Με φόντο το μαγευτικό σκηνικό της Καρπάθου.

Η παράδοση εντάσσεται και εναρμονίζεται στον σύγχρονο γάμο χαρίζοντας σε εσάς και τους καλεσμένους σας μια μοναδική εμπειρία. Feel free να ακολουθήσετε τις ξεχωριστές παραδόσεις του τόπου σας ή επιλέξτε εκείνες που ταιριάζουν στο στιλ και την ιδιοσυγκρασία σας. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι αξιομνημόνευτο.

Credits:

Νυφικό: Victoria Kyriakides  

Κοστούμι γαμπρού: Dimitris Petrou

Διακόσμηση: Εvent Couture Karpathos

Φωτογραφίες: Πάρης Χριστοδούλου

Διαβάστε επίσης…

Γάμος αλά ελληνικά | 10 πράγματα που κάνουμε μόνο στους ελληνικούς γάμους και οι ξένοι τα βλέπουν ως φολκλόρ

Γάμος στην Τήνο

Κρητικός γάμος: 10 έθιμα που σίγουρα δεν γνωρίζατε