Aπό τη Μυρτώ Γκόνου, που τόσο αγαπάμε και μας εμπιστεύθηκε μια γλυκιά οικογενειακή της στιγμή… 

art de la table _ 10 years anniversary

Πάντα αναρωτιόμουν τι γινόταν μετά το τέλος ενός παραμυθιού… και κάπως έτσι έχω στο μυαλό μου την επόμενη μέρα ενός γάμου. Έχοντας μεγαλώσει σε μία οικογένεια με 4 κόρες & ούσα η τέταρτη αυτής, έχω ζήσει από πολύ κοντά τους έρωτες, τις προετοιμασίες του γάμου, τις μέρες του έγγαμου βίου (εκεί που πλέον βρίσκεσαι στο 300% αντιμέτωπη με τον άλλο & δεν είναι πάντα εύκολο), την ευτυχία, την αγάπη, τα γέλια, τις εντάσεις, την γέννηση των παιδιών τους και των 2 μου παντρεμένων αδελφών.

10 χρόνια πέρασαν από την ημέρα του γάμου της Άρτεμης, της αγαπημένης μου τρίτης αδελφής. Σαν νεράκι με αρκετά βότσαλα να αναταράζουν την γαλήνη της λίμνης.

Σάββατο πρωί, ανήμερα της επετείου, η καθεμία στο σπίτι της ετοιμάζει την δική της “To do list” ώστε να ενισχύσει το δείπνο της γιορτής αυτής. Η καθεμία στον τομέα της.

Η Αυγή έχει αναλάβει τις συνθέσεις των τραπεζιών, η Ερωφίλη την οργάνωση, η Άρτεμη τον εξοπλισμό και το 50% του μενού & εγώ το άλλο 50%. Σαν μία δουλειά που έχουμε κάνει εκατοντάδες φορές και είμαστε στον αυτόματο συναντιόμαστε στο σπίτι της Άρτεμης την ίδια σχεδόν ώρα & μέσα σε 2 ώρες ένα σπίτι που λίγη ώρα πριν πρωταγωνιστούσε ο Τομας το τρενάκι στο πάτωμα, έχει στρωθεί για ένα καλό δείπνο 30 ατόμων, των πιο κοντινών.

Η διακόσμηση κινήθηκε στο κίτρινο & το λαχανί. Διάφανα στρογγυλά χαμηλά βάζα στην μέση του κάθε τραπεζιού με ήλιους, στο κάθε ποτήρι κρασιού ένα καρό λευκό – κίτρινο κορδελάκι ώστε να μην μπερδεύονται οι καλεσμένοι με του νερού, η κάθε λευκή λινή πετσέτα πιασμένη με ένα χάρτινο σπαγκάκι λαχανί ώστε να σπάσει λίγο το λευκό του πιάτου, κίτρινα ρεσό σε χαμηλά διάφανα ποτηράκια πάνω στα τραπέζια & μια και ήταν δείπνο ενηλίκων μικρά τασάκια ώστε να μην αναγκάζεις έμμεσα τον καλεσμένο να χάσει την βολή του μια και ένα τραπέζι φαγητού είναι σημείο συνάντησης.

Ο μπουφές είχε τα ίδια χρώματα με την προσθήκη μίας κίτρινης γάζας πάνω από το λευκό τραπεζομάντηλο ενώ ένα μεγαλύτερο βάζο με ήλιους το συμπλήρωνε στην άκρη του.

Στις διάφορες γωνιές του σαλονιού και της βεράντας αντίστοιχες συνθέσεις υποστήριζαν το concept της βραδιάς..

Οι καλεσμένοι από τις 21:00 και μετά άρχισαν να φτάνουν, το δείπνο κινήθηκε στα κανονικά του χαλαρά πλαίσια και έκλεισε με πολύ τραγούδι στο πιάνο…

Αυτό το οποίο σκεφτόμουν την στιγμή που η αδερφή μου τραγουδούσε στον σύζυγό της κοιτώντας τον στα μάτια το «Μου ‘ταξες ταξίδι να με πας» είναι ποια είναι τα συστατικά ενός γάμου και μάλιστα 10 χρόνια μετά με 2 παιδιά.. και κατέληξα σε ένα: Η Αγάπη. Και όπως διάβασα και πριν από λίγο «αν δεν φτάνει, αύξησε την δόση». 

 

 

 

 

Tips δείπνου στο σπίτι:

Μενού: κινηθείτε σε φαγητά που καλύπτουν όλα τα γούστα, δεν είναι περίπλοκα & μπορούν να μαγειρευτούν σε μεγάλες ποσότητες

Μπουφες: έχετε εύκαιρα τα σερβίτσια σερβιρίσματος πάνω στον μπουφέ ώστε μόλις βγουν τα φαγητά να μην χάσετε χρόνο & δημιουργηθεί συνοστισμός στην κουζίνα

Ορίστε έναν κοντινό σας άνθρωπο ως συντονιστή κατά την διάρκεια του φαγητού ανάμεσα στην κουζίνα και τον μπουφέ ο οποίος να μπορεί να συντονίζει το μάζεμα των πιάτων, την αντικατάσταση των φαγητών, των κρασιών, των αναψυκτικών και του πάγου ώστε εσείς να επικεντρωθείτε στον ρόλο της οικοδέσποινας.

Φροντίστε να υπάρχει μία βοηθός στην κουζίνα που θα αναλάβει το πλύσιμο και την τακτοποίηση των πιάτων, ιδιαίτερα αν η κουζίνα είναι ανοιχτή.

Μην μαζεύετε τα ποτήρια των καλεσμένων μόλις τελειώσει το φαγητό. Αφήστε τους να χαλαρώσουν, να απολαύσουν την φιλοξενία σας

Έχετε έτοιμα τα πιατάκια του γλυκού & τα φλυτζάνια του καφέ ώστε μόλις μαζευτεί ο μπουφές από τα φαγητά, να μπορεί αυτόματα να ετοιμαστεί για το γλυκό και τον καφέ.

 

 

Από τον γάμο τους, 10 χρόνια πριν.
Από τον γάμο τους, 10 χρόνια πριν.