Από τη Γωγώ Καρκάνη

Όταν βλέπετε celebrities όπως η Jennifer Lawrence να ανταλλάσσει όρκους με τον αγαπημένο της, art dealer Cooke Maroney, ενώπιον 150 καλεσμένων σε έναν από τους πολυσυζητημένους γάμους του 2019 και όταν παρατηρείτε πολλούς ακόμα επώνυμους κι ανώνυμους να παντρεύονται σε στενό κύκλο συγγενών και φίλων, υποψιάζεστε πως κάτι αλλάζει.

yes-i-do-micro-wedding.jpg

Και μετά έρχονται επαγγελματίες όπως η wedding planner Virginia Edelson να επιβεβαιώσουν την υποψία σας, ότι κερδίζουν έδαφος οι γάμοι που «δεν περιλαμβάνουν στη λίστα των καλεσμένων όλους όσους έχετε γνωρίσει από τότε που γεννηθήκατε» – αλλιώς, οι micro weddings. «Ο κόσμος στρέφεται προς τους μικρούς γάμους» συμφωνούν εφημερίδες όπως η αμερικανική Columbian, βασισμένες, μεταξύ άλλων, σε στατιστικές που λένε ότι τουλάχιστον στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος των καλεσμένων στους γάμους του 2019 ήταν 126 άτομα. Πού οφείλουν όμως οι micro weddings την απήχησή τους;

«Δεν είναι μόνο για το budget, είναι και γιατί -κυρίως- δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας οικειότητας», απαντά η Sonali Lamba, συνιδρύτρια της εταιρείας Brideside. Άλλωστε, το μέγεθος ενός γάμου δεν είναι απαραίτητα ανάλογο του κόστους του. Πολλά ζευγάρια δεν καλούν λιγότερα άτομα για να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά προκειμένου αυτά που θα εξοικονομήσουν, όπως υποστηρίζει η wedding planner Bristol Echeverria, «να τα επενδύσουν στη διασκέδαση ή στο υπέροχο φαγητό: σε αληθινά cool εμπειρίες». «Ένας micro wedding είναι, ουσιαστικά, σχεδιασμένος για ζευγάρια που επιζητούν την απλότητα και, ταυτόχρονα, κάτι τόσο όμορφο ώστε να αξίζει να απαθανατιστεί στο Instagram», προσθέτει ο Jamie Gray, εκπρόσωπος μιας σειράς χώρων δεξιώσεων στο Μίσιγκαν, της Zingerman’s Cornman Farms, που πλέον προσφέρει και ειδικά πακέτα για μικρούς γάμους.

Οι micro weddings, επομένως, θυσιάζουν την ποσότητα για να κρατήσουν την ποιότητα: Μελέτη του The Knot για το 2018 έδειξε ότι ενώ ο αριθμός των καλεσμένων μειώνεται, το κόστος ανά άτομο αυξάνεται. «Με μια λίστα 15 κοντινών και αγαπημένων φίλων, ένας εξωτικός destination wedding, ένα επώνυμο νυφικό ή ένα brunch σε πεντάστερο ξενοδοχείο γίνονται πολύ πιο προσιτά» γράφει η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Πέρα από την αλλαγή προτεραιοτήτων, είναι και η αλλαγή στα ήθη που αναδεικνύει τους micro weddings σε μεγάλη τάση. Η αύξηση των πολιτικών γάμων και, για πολλά ζευγάρια, των δεύτερων γάμων κάνει τις «χαμηλόφωνες» τελετές πιο δημοφιλείς. «Θέλαμε απλά μια γιορτή που θα τιμούσε την αγάπη μας» λέει χαρακτηριστικά ένα ζευγάρι Βρετανών, οι Cassie Schroeder και Jason Grove, που και οι δύο παντρεύτηκαν για δεύτερη φορά.

«Μικρός γάμος» για κάποιους σημαίνει 150 καλεσμένους -αντί για 500- και για άλλους λιγότερους από 50. Στην ακραία μορφή του, το ζευγάρι κλέβεται σαν τον παλιό, ρομαντικό καιρό, όπως έκαναν οι Sophie Turner (ή Sansa Stark του Game of Thrones) και Joe Jonas σε μυστική τελετή στο Λας Βέγκας. Πρόσφατη μελέτη της Helzberg Diamonds (που εμπορεύεται πολύτιμους λίθους) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εννέα στους δέκα millennials έχουν μπει στον πειρασμό, σε κάποια φάση της ζωής τους, να κλεφτούν.

Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα, σε σχέση με τα αυθόρμητα κλεψίματα του παρελθόντος, είναι ότι τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν την επιλογή να προσχεδιάσουν το event σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες. Όπως είναι ο χώρος δεξιώσεων Blue Sky στη Γιούτα (ΗΠΑ), που προσφέρει τη δυνατότητα του Γάμου με Πανσέληνο: Η νύφη και ο γαμπρός, μαζί με τους μάρτυρες ή τους κουμπάρους, ανεβαίνουν στο βουνό υπό το φεγγαρόφως και ανταλλάσσουν όρκους κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Όλα αυτά, φυσικά, δεν σημαίνουν ότι οι μεγάλοι γάμοι είναι ξεπερασμένοι, αλλά ότι η γκάμα μεγεθών τους εμπλουτίζεται, φτάνοντας μέχρι το extra small. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή, μόνο το τι ταιριάζει σε κάθε ζευγάρι. Αν ονειρεύεστε ένα μεγάλο πάρτι με όλους τους φίλους και τους συγγενείς σας, κάντε το. Αν σας δελεάζει ένας γάμος-απόδραση για δύο, τολμήστε τον. Για όσους αψηφούν τα στερεότυπα αλλά και τα εφήμερα trends, το μοναδικό όριο είναι η φαντασία.

Διαβάστε επίσης…

Σπατάλη φαγητού: 5 tips για να την εκμηδενίσουμε στον γάμο μας

Τα 7 wedding trends που πρέπει να εξαφανιστούν το 2020!

Και τώρα, τι γράφουμε στο προσκλητήριο γάμου; Ένας πλήρης οδηγός