Η ρουτίνα είναι απίθανο να μη δηλώσει κάποια στιγμή παρούσα σ’ έναν γάμο. Και, τότε, έρχεται η κρίσιμη στιγμή που το ζευγάρι είτε θα την κάνει μόνιμη επισκέπτη είτε θα βρει τρόπους να την απομακρύνει μια για πάντα! Η καθημερινή ρουτίνα, μέρα με τη μέρα, τείνει να δυσκολεύει τον έγγαμο βίο. Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Λάκκα δίνει συμβουλές σε παντρεμένα ζευγάρια* που θέλουν να καλωσορίσουν μια καινούρια εποχή στη σχέση τους.

A perfect relationship is not perfect.  It’s just that both people never gave up!

1. Προκειμένου να προχωρήσετε μπροστά, πρέπει πρώτα να γυρίσετε πίσω. Αναζητήστε τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να είστε μαζί. Για ποιον λόγο συνάψατε αυτήν τη σχέση;

2. Αφού συνειδητοποιήσετε τους λόγους, αναθεωρήστε τους! Αλλάξτε εκείνους που έχουν αρνητική πρόθεση και κρατήστε μόνο τη θετική πλευρά.  

3. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Οφείλετε να μοιράζεστε τις επιθυμίες σας, τα συναισθήματα και τα όνειρά σας!  

4. Αφήστε έξω από τις συζητήσεις σας τα παράπονα, τις γκρίνιες και τις υποδείξεις.  

5. Όσο δύσκολο κι αν είναι να βρείτε ελεύθερο χρόνο, επιδιώξτε αυτόν που έχετε να τον περνάτε μαζί, κάνοντας πράγματα που αρέσουν και στους δύο, όπως, λόγου χάρη, ταξίδια ή αθλητικές δραστηριότητες.    

6. Μπορείτε να ξεκινήσετε καινούριες ασχολίες μαζί, όπως χορό, πεζοπορία, ιστιοπλοΐα. Το να μαθαίνουν οι άνθρωποι μαζί τούς επιτρέπει να κατανοούν καλύτερα ο ένας τον άλλο, με αποτέλεσμα να συνδέονται πιο βαθιά.

7. Αν νιώσετε ότι η σχέση σας χρειάζεται βοήθεια, μη διστάσετε να απευθυνθείτε μαζί σε κάποιον οικογενειακό θεραπευτή. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα και βαθύτερα τη σχέση σας.  

8. Είναι πολύ όμορφο να μοιράζεστε τα πάντα! Μάθετε να δέχεστε και να παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη ο ένας στον άλλο. Αυτό σημαίνει, επίσης, να είστε έτοιμοι να εκφράσετε τα μύχια συναισθήματά σας, χωρίς όμως να κατακρίνετε τις πράξεις και τις σκέψεις του ή της συντρόφου σας.  

9. Η εμπιστοσύνη είναι το παν! Επιδιώξτε να αυξήσετε τον βαθμό ύπαρξής της μέσα στη σχέση. Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο αν εμπιστεύεστε, σε πρώτη φάση, τον ίδιο σας τον εαυτό. Είστε έντιμοι; Αυτό που λέτε το κάνετε πράξη;  

10. Να θυμάστε ότι, για να δώσετε αξία στη σχέση σας, οφείλετε πρώτα να δώσετε αξία στον εαυτό σας!

*Οι παραπάνω συμβουλές δεν αφορούν μόνο τους παντρεμένους κι όσους βρίσκονται σε μα κροχρόνια σχέση και θέλουν με κάποιον τρόπο να τη βελτιώσουν, αλλά όλες τις σχέσεις!  

Διαβάστε επίσης… 
5 απορίες για τον γάμο σας που ντρέπεστε και να τις σκεφτείτε

Νύφη μετά τα 40: Τι θα φορέσετε στην εκκλησία; 7+1 στιλιστικά tips για να τελειοποιήσετε το νυφικό σας look

Σου έκανε πρόταση γάμου στο 5ο ραντεβού; Πες όχι γι’ αυτόν και άλλους 8 λόγους!