Από τη Γωγώ Καρκάνη

Όταν ο Barack και η Michelle Obama συμπλήρωσαν 25 χρόνια παντρεμένοι, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter ένα τρυφερό μήνυμα προς τον σύζυγό της, το οποίο φυσικά έκανε τον γύρο του διαδικτύου: «Ευτυχισμένη η 25η επέτειός μας @barackobama. Ένα τέταρτο του αιώνα μετά, παραμένεις ο καλύτερός μου φίλος και ο πιο ξεχωριστός άντρας που ξέρω. Σε αγαπάω».

Οι Obama, υπόδειγμα ενός ζευγαριού γεμάτου αγάπη που αντέχει στις δοκιμασίες. Φωτογραφια: Time.

Το μυστικό είναι, λοιπόν, να είσαι κολλητός με τον σύζυγό σου; Οι Obama, υπόδειγμα ενός ζευγαριού γεμάτου αγάπη που αντέχει στις δοκιμασίες, μάλλον κάτι θα ξέρουν παραπάνω. Τη σημασία της φιλίας στον γάμο έρχεται να επιβεβαιώσει η Staci Lee Schnell, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας θεραπείας ζεύγους και οικογένειας Broward Association for Marriage and Family Therapy, στο ομώνυμο άρθρο της («The Importance of Friendship in Marriage») στην ιστοσελίδα ψυχολογίας PsychCentral: «Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του γάμου είναι το να έχεις καλύτερο φίλο τον σύζυγό σου» γράφει η ειδικός. «Αν είστε ήδη κολλητοί, αυτό είναι υπέροχο. Αν όχι, ίσως ήρθε η στιγμή να κατανοήσετε τη σημασία της φιλίας στον γάμο».

Η ειδικός παραθέτει το συμπέρασμα των ερευνών ότι τα ζευγάρια-κολλητοί φίλοι είναι πιο ευτυχισμένα, σε γενικές γραμμές, από τον γάμο τους. Η Schnell υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η συναισθηματική επαφή είναι πέντε φορές πιο σημαντική από τη σωματική οικειότητα. Και τότε, θα αναρωτιόταν κάποιος, ποιος ο λόγος να παντρευόμαστε τον έρωτα της ζωής μας και όχι, ας πούμε, τον κολλητό ή την κολλητή μας, αφού το νούμερο ένα στον γάμο είναι η φιλία; Δηλαδή οι ρομαντικές ανθοδέσμες, τα αναμμένα κεριά, τα φιλιά που κάνουν τα γόνατα να λυγίζουν, το ερωτικό πάθος που κάνει τα σεντόνια να μουσκεύουν, όλα αυτά που απαρτίζουν ένα μεγάλο ειδύλλιο δεν έχουν καμία σημασία όταν μιλάμε για τη μακροημέρευση ενός γάμου;

You got a friend in me! Κι όσο περνάνε και φεύγουν τα χρόνια, και η φιλία μας θα μένει αιώνια… Φωτογραφία: Ari Cohen.

Ο Καναδός ερευνητής Christopher Quinn-Nilas από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ στον Καναδά, αφού μελέτησε στοιχεία από την κοινή ζωή 700 ζευγαριών στην Αμερική, παρατήρησε ότι όσο καλύτερη ερωτική ζωή έχει ένα ζευγάρι στην αρχή της σχέσης του, τόσο το πιθανότερο είναι να τη διατηρήσει μέσα στο πέρασμα του χρόνου τουλάχιστον σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς το πάθος, αναπόφευκτα, θα φθίνει. Στον ιδανικό γάμο ο παθιασμένος έρωτας φαίνεται πως μεταμορφώνεται σταδιακά σε βαθιά φιλία, χωρίς όμως το στοιχείο του ερωτικού πάθους να βγαίνει εντελώς από το προσκήνιο. «Η φιλία βοηθάει τα παντρεμένα ζευγάρια να νιώθουν αρκετά άνετα ώστε να ανοιχτούν ο ένας στον άλλο χωρίς να φοβούνται μήπως ο άλλος τα κατακρίνει και χωρίς να αισθάνονται ανασφάλεια» εξηγεί η Schnell.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που αναρωτιέστε αν έχετε μπροστά σας τον άνθρωπο με τον οποίο θέλετε να περάσετε τη ζωή σας, κάντε το όπως οι Obama. Αυτόν τον άνθρωπο, για τον οποίο τώρα λιώνετε από έρωτα σαν το κεράκι, μπορείτε να τον φανταστείτε και ως κολλητό; Να γελάτε με τα αστεία του, να βγαίνετε δέκα χρόνια μετά μαζί του για καφέ και να μην ξεμένετε από θέματα συζήτησης, να χαλαρώνετε παρέα στον καναπέ χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάξετε κουβέντα, να του εμπιστεύεστε τα βαθύτερα μυστικά σας και να ξέρετε ότι δεν θα σας προδώσει ούτε θα σας κοροϊδέψει, να βρίσκεται δίπλα σας στα εύκολα και στα δύσκολα; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε μη διστάσετε να του πείτε το «ναι»!

Διαβάστε επίσης…

Αν ποτέ παντρευόμουν…

Όχι, δεν σκοτώνει ο γάμος το σεξ!

Η μεταγαμήλια μελαγχολία μου χτύπησε την πόρτα λίγες ώρες αφότου έγινα «Κυρία Μπίθα»…