Μπορεί συχνά οι εξωσυζυγικές σχέσεις να σημαίνουν το τέλος μιας σχέσης ή ενός γάμου, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Archives of Sexual Behaviour, όμως, υποστηρίζει πως η συμφωνία μεταξύ δύο συντρόφων να έχουν και άλλους ερωτικούς παρτενέρ, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μία περισσότερο δεμένη και ικανοποιητική σχέση.

Μάλιστα, στο νέο της βιβλίο με τίτλο A Happy Life in an Open Relationship, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, η sex & relationship therapist Susan Wenzel υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να έχει κανείς έναν ευτυχισμένο, ανοιχτό γάμο, ο οποίος μάλιστα ακριβώς επειδή είναι ανοιχτός αυξάνει την εμπιστοσύνη και βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.

Όλα αυτά έρχεται να τα κάνει πιο κατανοητά στην πράξη ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Telegraph, στο οποίο μία 59χρονη γυναίκα παραδέχθηκε πως είναι η μη μονογαμική σχέση που έχει με τον σύζυγο της αυτό που κράτησε τον γάμο τους δεμένο σε δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισαν. Όπως αναφέρει στη μαρτυρία της, τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου ήταν υπέροχα και ο ερχομός των παιδιών τους έμοιαζε να ολοκληρώνει τη σχέση τους. Παράλληλα, όμως, υπήρχαν απιστίες, καυγάδες, συναισθηματική απόσταση και σεξουαλικά αδιέξοδα. «Υπήρξαν στιγμές που ο σύζυγός μου ήταν το τελευταίο άτομο με το οποίο ήθελα να μοιραστώ τις πιο μύχιες σκέψεις μου», δήλωσε. «Ωστόσο, αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα τον επέλεγα ξανά. Γιατί πάντα με στήριζε σε θέματα που αφορούσαν την καριέρα μου και γιατί είναι ένας έξυπνος και αστείος άνθρωπος, αλλά και αφοσιωμένος γονιός. Παρόλα αυτά, ο γάμος μας μου δίδαξε πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να καλύπτει όλες μας τις ανάγκες. Με έμαθε, επίσης, να βλέπω την απιστία υπό διαφορετικό πρίσμα: ο γάμος μας δεν θα είχε επιβιώσει αν εγώ και σύζυγος μου δεν είχαμε αμφότεροι άλλους εραστές».

Όταν το 1982, σε ηλικία μόλις 22 ετών, παντρευόταν τον αγαπημένο της, πίστευε ακόμη στην παραμυθένια, γαμήλια λογική του «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Λίγο καιρό μετά το γάμο τους, έμεινε έγκυος και για τα επόμενα 12 χρόνια τα παιδιά της ήταν το επίκεντρο της προσοχής της. «Κοιτάζοντας πίσω, διαπιστώνω πως ήμουν υπερβολικά βυθισμένη στις ανάγκες τους για να προσέξω πως τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου σταδιακά απομακρυνόμασταν μεταξύ μας», είπε.

Όταν οι υποψίες της για μία παράλληλη σχέση του άντρα της επιβεβαιώθηκαν, έπαθε σοκ. Για μήνες, ήταν κυριευμένη από ζήλια και αισθήματα ανασφάλειας, ειδικά όταν ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικά ταξίδια, σε μερικά από τα οποία τον συνόδευε, μάλιστα, η ερωμένη του. Η στάση της τόσο απέναντι στον σύζυγό της όσο και απέναντι στη ζωή, άλλαξε λίγο καιρό μετά. Επέστρεψε στο κολλέγιο και ξεκίνησε μια νέα καριέρα, η οποία της έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει αρκετά αλλά και να βρεθεί στη «θέση» του συζύγου της. «Ένα απόγευμα δούλευα στο lobby ενός ξενοδοχείου στον Καναδά, όταν ένας εντυπωσιακός άνδρας μου ζήτησε να βγούμε για ένα ποτό. Υπήρχε έλξη με την πρώτη ματιά και ήξερα ότι όλο αυτό θα κατέληγε σε έναν ισχυρό δεσμό. Γνωρίζοντας πως ο άνδρας μου είχε ήδη υπάρξει άπιστος δεν ένιωσα πως καταπατούσα τους γαμήλιους όρκους μας».

Αυτή η εμπειρία την έκανε να νιώσει ξανά «ζωντανή» και να αναθεωρήσει την άποψή της για τον γάμο και την απιστία. Μάλιστα, όλη αυτή η ιστορία την έφερε πιο κοντά στον άντρα της και πλέον απολάμβανε πραγματικά τον χρόνο που μοιράζονταν οι δυο τους. Όταν η ερωμένη του συζύγου της αποφάσισε να τον αφήσει για να μετακομίσει μόνιμα στην Αυστραλία με τον δικό της σύζυγο, εκείνη μπορούσε να αντιληφθεί πόσο στεναχωρημένος ήταν, έβλεπε πόσο του έλειπε και τον στήριξε να την ξεπεράσει.

Προσπάθησε επανειλημμένα να τον κάνει να νιώσει καλύτερα και εκείνος της το αναγνώρισε παρότι δεν είχε σταματήσει να συναντά περιστασιακά τον εραστή της. Στη συνέχεια, μάλιστα, γνώρισε έναν νέο άνδρα, με τον οποίο δημιούργησε σχέση. «Είχαμε μια πρωτόγνωρη σύνδεση. Για εβδομάδες είμασταν αχώριστοι. Είμασταν ερωτευμένοι. Όπως κι εγώ, ήταν παντρεμένος και λίγο καιρό μετά με εγκατέλειψε προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση με τη σύζυγό του. Αν και μου έλειπε τρομερά, κατάλαβα αυτή του την απόφαση». Ο χωρισμός της με τον εραστή της την έκανε μοναχική και -guess what- ήταν ο σύζυγος της εκείνος που τη βοήθησε να τον ξεπεράσει.

«Αν κάτι έμαθα από όλα αυτά για τον γάμο, είναι πως αποτελεί μια συνθήκη διαπραγματεύσιμη. Είναι μύθος η άποψη ότι μια απιστία σηματοδοτεί το τέλος ενός γάμου. Όταν παντρευτήκαμε με τον σύζυγό μου ήμασταν νέοι και φάνηκε πως χρειαζόμασταν περισσότερες σχέσεις στη ζωή μας». Στην ιστορία της σχέσης αυτού του ζευγαριού, η απιστία υπήρξε το «συστατικό της ευτυχίας» ενός γάμου που μετρά ήδη 37 χρόνια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως μπορεί να λειτουργήσει για όλα τα ζευγάρια. Για άλλους μπορεί να είναι μια περιπέτεια που θα «αναζωογονεί» τη σχέση, όμως σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι όντως ο παράγοντας που θα σημάνει το τέλος μιας ρομαντικής ιστορίας. Εσείς, τι πιστεύετε;

Με πληροφορίες από www.telegraph.co.uk. 

Διαβάστε επίσης…