Από τον Παναγιώτη Κούστα

Το έχει τραγουδήσει και η Μαρινέλλα: «Άμμος ήτανε προτού γυαλί να γίνει, γάμος ήταν που δεν ήτανε να γίνει». Οι άνθρωποι χωρίζουν και πολύ καλά κάνουν όταν δεν γίνεται να είναι άλλο μαζί. Τι πρέπει να ξέρεις, όμως, πριν βγεις στον πηγαιμό για το διαζύγιο;

Photo by Hutomo Abrianto on Unsplash

1. Ξε-χώρισε τα οικονομικά σου

Be pro-active. Πριν ανακοινώσεις στον ή στη σύντροφό σου ότι θέλεις διαζύγιο, κάνε τις απαραίτητες κινήσεις που θα σου εξασφαλίσουν την  περιουσία σου. Άνοιξε έναν δικό σου λογαριασμό τραπέζης, κατέγραψε τα περιουσιακά στοιχεία σου πριν από τον γάμο και από όσα αποκτήθηκαν στην κοινή σας πορεία, σκέψου ποιο είναι το δίκαιο μερίδιο που σου αναλογεί.

2. Φτιάξε ένα ασφαλές συναισθηματικό περιβάλλον

Επικοινώνησε με σημαντικούς για σένα άλλους ανθρώπους, όπως μέλη της οικογένειάς σου και φίλους με τους οποίους υπάρχουν αληθινό, αμοιβαίο νοιάξιμο και αγάπη. Μοιράσου μαζί τους το πώς αισθάνεσαι, ποιοι είναι οι λόγοι που σε έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και ζήτησέ τους να είναι στο πλάι σου και να σε στηρίξουν.

3. Έχε κατά νου ότι ίσως δεν αποχαιρετήσεις μόνο τον ή τη σύζυγό σου

Κάποιες φορές μετά από ένα διαζύγιο, ειδικά αν δεν είναι απόλυτα συναινετικό, μαζί με το αντίο στον αλλοτινό μας έρωτα πρέπει να αποχαιρετίσουμε και τις κοινές μας παρέες, τα παιδιά που αποκτήσαμε μαζί ή ακόμα και το κατοικίδιό μας. Σκέψου πόσους από αυτούς θέλεις να συνεχίσεις να έχεις στη ζωή σου και με ποιον τρόπο και φρόντισε να τους «μοιραστείς» με έναν συναισθηματικά ορθό τρόπο.

4. Πήρα το πικάπ σου και μου πήρες το ψυγείο

Δεν επενδύουμε συναισθηματικά μόνο σε έμβια όντα, αλλά και σε αντικείμενα που έχουν και αυτά τη δική τους ψυχή. Αφού τελειώσεις με τα βαριά οικονομικά δεδομένα τύπου σπίτια, εξοχικά, πλάκες χρυσού σε τράπεζες της Ελβετίας και δεν συμμαζεύεται, φτιάξε μια λίστα με όλα τα πράγματα που ίσως δεν είναι τόσο ακριβά, αλλά θέλεις να τα κρατήσεις για τους δικούς σου πολύ σημαντικούς λόγους.

5. Μη σκίσεις όλες τις φωτογραφίες

Είμαστε (και) το παρελθόν μας. Ακούγεται περίεργο, αλλά όσο κι αν θέλεις με ένα τελετουργικό σκίσιμο φωτογραφιών και ερωτικών γραμμάτων ή με την καταστροφή των δώρων που σου έκανε να ξεγράψεις έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν θέλεις να έχεις καμία σχέση, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσεις τη δυνατότητα της ανάμνησής του ζωντανή. Αφού κατανοήσεις το τι πήγε στραβά στον γάμο σας, διαφύλαξε για σένα κάποια δικά του ή δικά της πράγματα ως μνημεία-μνήματα μιας περιόδου της ζωής σου.

Must Read:

Αλαβαρντάχαλα: 7 τραγούδια για τον τελευταίο χορό του γάμου σου

Διαζύγιο στην εποχή του κορωνοϊού – Χαμός με τα τηλεφωνήματα σε δικηγόρους και ληξιαρχεία

10 stars του Hollywood που είχαμε ξεχάσει ότι κάποτε υπήρξαν παντρεμένοι…

Most Popular:

Έχω κάνει πολιτικό γάμο. Αξίζει να προχωρήσω και σε θρησκευτικό;

Πώς είναι να οργανώνεις τον γάμο σου μέσα σε δύο lockdown

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.