Από τη Γωγώ Καρκάνη

Τελικά, ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, ακόμα και αν το πάθος των πρώτων ραντεβού θυμίζει τις «9½ εβδομάδες», στην πορεία ξεθυμαίνει από διάφορους παράγοντες, όπως η ρουτίνα, το στρες, η εξάντληση, η τεκνοποίηση. Όμως, οι ειδικοί δεν έχουν μόνο κακά, αλλά και καλά νέα. Από τη μία, σύμφωνα με μελέτες, μόλις το 48% των παντρεμένων γυναικών επιζητεί συστηματικό σεξ έπειτα από τέσσερα χρόνια γάμου. Από την άλλη, όσες βρίσκονται σε σταθερή σχέση έχουν διπλάσια πιθανότητα να έρθουν σε οργασμό από ό,τι σε μια ευκαιριακή επαφή. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια κάνουν σεξ κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα. Πώς θα κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα ή πώς θα την αναθερμάνουμε; Ακόμα και οι πιο «πεζές» συμβουλές, έχουν αποτέλεσμα.

1. Προγραμματίζουμε το σεξ:

Ακούγεται άχαρο, κι όμως αυτό προτείνει η σεξολόγος Jess O’Reilly, PhD. Να το βάλουμε στην ατζέντα μας, ειδικά αν δεν υφίσταται πλέον η επιλογή του αυθόρμητου σεξ και απαιτείται εκ των προτέρων οργάνωση babysitting και υποχρεώσεων.

2. Χτίζουμε την ερωτική επιθυμία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας:

Ιδιαίτερα αν ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα και μοναδικό βράδυ μέσα στην εβδομάδα για τους δυο μας, δημιουργούμε από πριν ατμόσφαιρα, ανταλλάσσοντας ερωτικά μηνύματα, αφήνοντας σημειώματα ή κάνοντας ένα ντους μαζί το πρωί (αλλά χωρίς αγγίγματα), όπως συμβουλεύει η O’Reilly. Άλλωστε, η ίδια εξηγεί ότι, για τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια και γενικά στις μακροχρόνιες σχέσεις–, η ερωτική επιθυμία δεν έρχεται αυθόρμητα αλλά πυροδοτείται με αμοιβαία προσπάθεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  /  Anna Vedischeva (PEXELS)

3. Όσο περισσότερο σεξ κάνουμε, τόσο περισσότερο το θέλουμε:

Η αιτία; Οι ορμόνες, σύμφωνα με τη σεξοθεραπεύτρια Holly Richmond, PhD: «Στη διάρκεια της επαφής απελευθερώνονται ενδορφίνες και ωκυτοκίνη, που ανεβάζουν την ερωτική επιθυμία». Ακόμα και η αυτοϊκανοποίηση ενισχύει τη λίμπιντο, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τις προσωπικές ανάγκες μας και βελτιώνει την ερωτική ζωή με τον σύντροφό μας.

4. Διερευνούμε τον λόγο που η λίμπιντο χάθηκε κάπου στον δρόμο:

Αν, για παράδειγμα, «κουβαλάμε μέσα μας θυμό, γιατί έχουμε αναλάβει έναν δυσανάλογο φόρτο υποχρεώσεων του νοικοκυριού, θα μεταφέρουμε αυτό το συναίσθημα και στην κρεβατοκάμαρα» επισημαίνει η O’Reilly. Γενικά, η καλή ερωτική ζωή είναι αλληλένδετη με την ουσιαστική επικοινωνία, καθώς τα προβλήματα που υποβόσκουν σε μια σχέση σαμποτάρουν και τη λίμπιντο. Αν δυσκολευόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε μέσα από συζητήσεις, δεν διστάζουμε να καταφύγουμε σε έναν σύμβουλο σχέσεων.

5. Μαθαίνουμε ο ένας τη γλώσσα της αγάπης του άλλου:

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα θεωρία που έχει αναπτύξει ο Dr Gary Chapman, ο οποίος εξηγεί ότι ο τρόπος με τον οποίο δίνουμε και παίρνουμε αγάπη χωρίζεται σε πέντε γενικές κατηγορίες: δώρα, ποιοτικός χρόνος, χάρες (εξυπηρετήσεις), τρυφερές κουβέντες, σωματική επαφή. Και επειδή, όπως είπαμε, η σεξουαλική ζωή είναι αλληλένδετη με την αγάπη σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, εστιάζουμε σε πράγματα που όχι μόνο συγκινούν αλλά και διεγείρουν ερωτικά τον δικό μας σύντροφο, είτε πρόκειται για μια φράση που τονώνει την αυτοπεποίθησή του είτε για ένα δείπνο ώστε να ξεκινήσει ο έρωτας απ’ το στομάχι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  / Emma Bauso (PEXELS)

6. Σταματάμε να συγκρίνουμε την ερωτική ζωή μας με εκείνη των άλλων ζευγαριών:

«Με τον σύντροφό σας πρέπει να συζητήσετε πόσο συχνά θέλετε να κάνετε σεξ και με ποιον τρόπο, αποκλειστικά, σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες» όπως συνοψίζει η Richmond.

7. Πειραματιζόμαστε με νέες απολαύσεις:

«Η φυσιολογική μείωση της ερωτικής επιθυμίας με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αντισταθμιστεί από τον ενθουσιασμό του καινούριου» μας διαβεβαιώνει η O’Reilly. Δεν διστάζουμε λοιπόν να δοκιμάσουμε νέες στάσεις, νέα μέρη, αλλά και νέα ερωτικά παιχνίδια – άυλα ή sex toys.

8. Καταφεύγουμε στο πορνό:

«Ρωτώντας ο ένας τον άλλο τι θέλει να παρακολουθήσει, καταλαβαίνετε τι διεγείρει τον σύντροφό σας – ίσως και κάποια πράγματα που νιώθει αμήχανα να σας ζητήσει» όπως εξηγεί η Richmond. «Πολλές φορές στη θεραπεία ζεύγους η παρακολούθηση εκπαιδευτικού τύπου πορνό μπορεί να απελευθερώσει το ζευγάρι από συναισθήματα όπως ντροπή, ενοχή και να αναζωογονήσει το κρεβάτι του με νέα μοτίβα» αναφέρει η σεξολόγος, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Σμαρούλα Κυριαζίδη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  /  Katerina Holmes (PEXELS)

9. Φροντίζουμε το σώμα μας:

Η λίμπιντο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την υγεία και την ευεξία μας. Τόσο στην ερωτική επιθυμία όσο και στην ικανοποίηση μπορούν να βοηθήσουν πρακτικές όπως η σωματική άσκηση (στη διάρκεια της οποίας εκκρίνονται, μεταξύ άλλων, οι ευεργετικές ενδορφίνες) και η έκθεση στον ήλιο, καθώς τα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.