Τι κάνει ένα γάμο επιτυχημένο;  Πιθανότατα ο καθένας να σου δώσει μια διαφορετική απάντηση, αλλά ίσως όλοι να συμφωνούν σε κάτι κοινό. Η αγάπη, να απαντήσεις πιθανότατα. Κι εγώ το ίδιο θα έλεγα.

Συνέντευξη της Λένας Καστρήσιου στη Μάρω Παρασκευούδη.

Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν κάποια ακόμη «μυστικά» για να είναι ένας γάμος επιτυχημένος και να καταφέρει να διατηρηθεί. Είτε λοιπόν ετοιμάζεσαι να παντρευτείς είτε έχεις κάνει ήδη το επόμενο βήμα, είμαι σίγουρη ότι θα βρεις άκρως διαφωτιστικές τις συμβουλές της ψυχολόγου Λένα Καστρησίου. Η Λένα ασχολείται με τη θεραπεία σχέσεων και γάμου στην Αμερική και στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια κι έχει συναντήσει πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους.  Η εμπειρία της τής έχει διδάξει ότι τα ζευγάρια έρχονται κάπως αργά για θεραπεία, όταν διαπραγματεύονται πια τον χωρισμό και θεωρούν ότι η συμβουλευτική θα σώσει τη σχέση, τον γάμο, την οικογένεια, κι ολόκληρη την ζωή τους.  «Συνήθως έχουν αφήσει τον χρόνο να περάσει χωρίς να έχουν φροντίσει πραγματικά τη σχέση τους. Φροντίζουν τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους, την εικόνα τους, αλλά την ουσία την παραμελούν. Η σχέση χρειάζεται και αυτή την φροντίδα της και τον χρόνο της» εξηγεί και συμβουλεύει.

1. Αφιέρωσε  χρόνο στη σχέση. Μίλα  για αυτό που αισθάνεσαι, φοβάσαι ή έχεις ανάγκη. Επέμεινε σε αυτό και διεκδίκησέ το.

2. Άκουσε τον σύντροφό σου, όχι παθητικά αλλά ενεργητικά, με ενδιαφέρον και διάθεση να καταλάβεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα σε ενδιαφέρει σε «ποιον θα περάσει» αλλά καταλαβαίνοντας τον άλλον μπορείς να βάλεις νερό στο κρασί σου,  και έτσι  η επιμονή και η διεκδίκηση θα γλυκάνει και δεν θα είναι συμβιβασμός.

3. Μη κρίνεις  αυτά που ακούς. Ο κάθε άνθρωπος έχει βιώματα και εμπειρίες  που τον καθορίζουν. Ασχολήσου να μάθεις και να καταλάβεις  τον σύντροφό σου. Πως μεγάλωσε, έζησε, ερωτεύτηκε και σκέφτεται. Τι τον ταλαιπωρεί,  ευχαριστεί, θυμώνει ή συγκινεί.

4. Διασκεδάστε μαζί. Η ζωή είναι δύσκολη, σκληρή για πολλούς και το οφείλουμε στους εαυτούς μας  να φροντίζουμε να γελάμε, να αντλούμε χαρά, να ταξιδεύουμε, να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε,  να χαλαρώνουμε, να μην είμαστε πάντα σοβαροί και επικεντρωμένοι στις υποχρεώσεις μας.

5. Φροντίστε την ερωτική σας ζωή. Αυτό που διαχωρίζει τα ζευγάρια από τους φίλους είναι ο έρωτας, το σεξ, η σωματική απόλαυση. Ασχολήσου  με το τι ευχαριστεί τον σύντροφο σου ερωτικά.  Τέλος,  να θυμάσαι γιατί τον επέλεξες. Είναι ο κοντινός σου  άνθρωπος.  Όσο επιλέγεις  να είσαι μαζί του σεβάσου τον, γιατί μόνο έτσι σέβεσαι  και τον εαυτό σου,  και την υπόσχεση που έδωσες κάποτε.

Contact Info

psychotherapists.gr

210 808 2490

lena-kastrisiou