Από τη Γωγώ Καρκάνη

Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε έναν γάμο χωρίς εκατοντάδες καλεσμένους, χορούς, αγκαλιές και φιλιά, αλλά για κάποιον λόγο -επειδή για παράδειγμα περιμένετε παιδί- θέλετε να επισημοποιήσετε άμεσα τη σχέση σας, ένας πολιτικός γάμος έρχεται να δώσει τη λύση στην εποχή του κορωνοϊού.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Ο λαμπερός θρησκευτικός γάμος που ίσως ονειρεύεστε μπορεί να περιμένει για αργότερα, όταν θα έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα. Ή ίσως, απλά, ο πολιτικός γάμος να είναι η τελετή που θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μπορείτε να κάνετε την όλη εμπειρία όχι μόνο πιο εύκολη, αλλά και αληθινά ονειρεμένη. Ο πολιτικός γάμος συνοδεύεται από πολλές δυνατότητες – κάποιες από τις οποίες εύχομαι να γνώριζα κι εγώ προτού διασχίσω το κατώφλι του δημαρχείου.

– Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να αρχίσεις να συγκεντρώνεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ίσως τον έχετε στο μυαλό σας σαν μια απλή, σύντομη τελετή, αλλά η γραφειοκρατία που προηγείται μπορεί να αποδειχθεί πιο χρονοβόρα. Και αρκεί ένα και μοναδικό έγγραφο σε εκκρεμότητα για να κρατήσει την όλη διαδικασία πίσω και να φτάσετε να παντρευτείτε με την κοιλιά στο στόμα – βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

– Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να κλείσεις ημερομηνία. Δεν είναι μόνο τα γραφικά ξωκλήσια που γίνονται ανάρπαστα. Οι πολιτικοί γάμοι γίνονται συνήθως δύο φορές την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, σε πρωινές και μεσημεριανές ώρες, και μπορεί η πρώτη διαθέσιμη μέρα να είναι πολλές εβδομάδες αργότερα.

– Κάποιοι δήμοι, ωστόσο, δίνουν τη δυνατότητα να παντρευτείς και Σάββατο. Όπως ο Δήμος Αθηναίων. Έτσι θα αποφύγετε τις απώλειες σε αγαπημένους καλεσμένους που διαφορετικά θα δυσκολεύονταν να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους.

– Σε έναν πολιτικό γάμο, το δημαρχείο δεν είναι μονόδρομος. Κάποιοι δήμοι επιτρέπουν την τέλεσή του σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα και άλση. Δεν θα ήταν το ιδανικό περιβάλλον για έναν καλοκαιρινό γάμο;

– Δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code: μπορείς να φορέσεις νυφικό. Σίγουρα δεν προσφέρεται για την περίσταση ένα φόρεμα με ογκώδες τούλι ή ουρά πολλών μέτρων, αλλά οι περισσότερες νυφικές συλλογές έχουν και πιο μίνιμαλ προτάσεις: από ολόσωμες φόρμες και μίνι φορέματα μέχρι two-pieces σύνολα (π.χ. νυφικά τοπ και μάξι φούστες), που και άνετα είναι και δεν θα δείχνουν παράταιρα στο περιβάλλον ενός δημαρχείου.

-Το ίδιο με το νυφικό ισχύει και για τις άλλες λεπτομέρειες της τελετής. Τίποτα δεν σας εμποδίζει, για παράδειγμα, να ετοιμάσετε προσκλητήρια, μπομπονιέρες και φυσικά να ανταλλάξετε βέρες, το απόλυτο σύμβολο της αιώνιας αφοσίωσης.

– Η επιλογή των μαρτύρων είναι καθαρά τυπική υπόθεση, δεν χρειάζεται να σε ενώνουν στενοί δεσμοί. Η μοναδική τους υποχρέωση είναι να δώσουν το παρών στο δημαρχείο την ημέρα του γάμου με την ταυτότητά τους. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορείτε να αναθέσετε το συγκεκριμένο ρόλο στους κολλητούς σας και μετά να τους αποκαλείτε «κουμπάρους»!

– Μετά τον πολιτικό γάμο, αντί για ένα μεσημεριανό γεύμα σε εστιατόριο υπάρχει και η επιλογή του brunch party. Πιο casual, για όσους γιορτάζουν τον πολιτικό γάμο με φίλους, και ιδανική για πολιτικούς γάμους που έχουν προγραμματιστεί νωρίς το πρωί – οπότε μετά οι καλεσμένοι αμφιταλαντεύονται ακόμα ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα.

– Αν έχεις ονειρευτεί μια λαμπερή after wedding δεξίωση, μπορείς να την κάνεις Σάββατο βράδυ, όποια μέρα της εβδομάδας κι αν είναι ο γάμος. Μπορείτε να παντρευτείτε κάποιο πρωί καθημερινής και το Σάββατο να το γιορτάσετε όπως ονειρεύεστε.

– Η επιλογή φωτογράφου μετράει ακόμα περισσότερο σε έναν πολιτικό γάμο. Χωρίς την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική ενός ναού ή τη θέα που έχει ένα ξωκλήσι, ο φωτογράφος πρέπει να επιστρατεύσει όλη τη δημιουργικότητά του για να πετύχει ένα ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχει φαντασία, στυλ και εμπειρία σε πολιτικούς γάμους. Η φωτογράφιση δεν χρειάζεται να γίνει έξω από το δημαρχείο: μπορείτε να την κάνετε ακόμα και εκτός Αθηνών, για να έχετε την αίσθηση ενός destination wedding.

– Ακόμα και αν παντρευτείς με πολιτικό γάμο, δικαιούσαι την άδεια γάμου (των πέντε ημερών, αν δουλεύεις πενθήμερο, ή των έξι, αν εργάζεσαι εξαήμερο).

– Μην ξεχάσεις μετά τον πολιτικό γάμο να τον δηλώσεις, μέσα σε σαράντα μέρες, στο ληξιαρχείο όπου ανήκει ο δήμος στον οποίο παντρευτήκατε.

Διαβάστε επίσης…

«Παντρεύτηκα στο δημαρχείο με την κοιλιά στο στόμα και μαύρο φουστάνι»

Πολιτικοί γάμοι αυτό το καλοκαίρι: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Έχω κάνει πολιτικό γάμο. Αξίζει να προχωρήσω και σε θρησκευτικό;