Από τη Γωγώ Καρκάνη

Μέχρι το 1982, οι μελλόνυμφοι δεν αντιμετώπιζαν διλήμματα για το πώς θα παντρευτούν: η εκκλησία ήταν μονόδρομος. Εκείνη τη χρονιά, ωστόσο, ο πολιτικός γάμος θεσπίστηκε στη χώρα μας και τα πρώτα ζευγάρια άρχισαν δειλά δειλά να ανταλλάσσουν όρκους και βέρες στο δημαρχείο. Το 2012, οι πολιτικοί γάμοι στην Ελλάδα ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους θρησκευτικούς. Όμως, ο θρησκευτικός γάμος μέχρι σήμερα καλά κρατεί στη χώρα μας. «Πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν να προχωρήσουν αρχικά σε ένα σύμφωνο συμβίωσης ή σε έναν πολιτικό γάμο, κι από τη στιγμή που αποκτήσουν παιδί προχωράνε σε θρησκευτικό γάμο συνδυάζοντας το μυστήριο του γάμου με αυτό της βάφτισης», επιβεβαιώνει ο Βύρωνας Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο θρησκευτικός γάμος μέχρι σήμερα καλά κρατεί στη χώρα μας.

Γιατί οι περισσότεροι Έλληνες, ενώ με τον πολιτικό γάμο έχουν ξεμπερδέψει με τα διαδικαστικά, μπαίνουν αργότερα από την αρχή στη διαδικασία της οργάνωσης ενός θρησκευτικού γάμου; Οι λόγοι είναι διαφορετικοί για κάθε ζευγάρι. Ακολουθούν, όμως, μερικοί από τους σημαντικότερους και πιο κοινούς. Αν ταυτίζεστε, αξίζει να χορέψετε τον χορό του Ησαΐα με παπά και με κουμπάρο.

1. Είναι θρησκευόμενοι αλλά αναγκάστηκαν να κάνουν πρώτα πολιτικό γάμο λόγω, συνήθως, μιας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης.

2. Δεν είναι θρησκευόμενοι, αλλά θεωρούν έναν θρησκευτικό γάμο σημαντικό για τους γονείς τους. Όπως προτείνει και η Αμερικανίδα Mandy Connor, δημιουργός της εταιρείας Hummingbird Bridal and Events, «αν είστε σε δίλημμα αλλά ο θρησκευτικός γάμος είναι σημαντικός για την οικογένειά σας κι εσείς δεν είστε ενάντια σε αυτόν, τότε είναι καλό να τους τιμήσετε».

3. Δεν είναι σίγουροι αν πιστεύουν στον Θεό, αλλά θέλουν να γιορτάσουν την ευλογία που γνώρισαν τον σύντροφο της ζωής τους. Αυτή η ευλογία έκανε τη Μυρτώ Κάζη να νιώσει ότι τελικά υπάρχει κάτι εκεί έξω, όπως περιγράφει συγκινητικά στο άρθρο της Γιατί έκανα θρησκευτικό γάμο ενώ δεν είμαι σίγουρη αν πιστεύω στον Θεό….

4. Αγαπούν την ατμόσφαιρα της εκκλησίας, που κανένα δημαρχείο δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Το λαμπερό μεγαλείο ενός μητροπολιτικού ναού, τη ρομαντική μοναξιά που αποπνέει ένα εξωκλήσι, τη μαγευτική ιστορία αιώνων που κουβαλούν στις στιβαρές, πέτρινες πλάτες τους οι εκκλησίες από την εποχή του Βυζαντίου.

5. Αγαπούν όλες τις γοητευτικές λεπτομέρειες ενός θρησκευτικού γάμου. Τον στολισμό στο προαύλιο, το νυφικό φόρεμα, τις κομψές λαμπάδες, τα φίνα στέφανα, τις γλυκιές, χειροποίητες μπομπονιέρες. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις το ζευγάρι μπορεί να τις ακολουθήσει και στο δημαρχείο (τίποτα δεν εμποδίζει, για παράδειγμα, μια νύφη να φορέσει νυφικό σε πολιτικό γάμο), αλλά θα δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκονται εκτός του φυσικού τους χώρου.

6. Ονειρεύονται να μοιραστούν τη σπουδαία στιγμή της ένωσής τους με έναν ευρύτερο κοινωνικό κύκλο, που υπερβαίνει τους στενούς συγγενείς και φίλους. Σε αντίθεση με το δημαρχείο, η εκκλησία προσφέρεται για μια πολυπληθή γιορτή που τιμά την αιώνια αγάπη και αφοσίωση.

Ο γάμος σας είναι μια ευκαιρία να παραμείνετε πιστοί σε αυτό που είστε.

Πότε δεν αξίζει να προχωρήσετε σε θρησκευτικό γάμο

«Ο γάμος σας αφορά εσάς και τον σύντροφό σας, οπότε το νόημα είναι να σας περιβάλλουν άνθρωποι και πράγματα σημαντικά και για τους δύο και να βρίσκεστε σε έναν χώρο που σας εκφράζει» υπενθυμίζει η θεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας Nicole Richardson. «Αν αυτός ο χώρος δεν είναι για εσάς η εκκλησία, τότε ίσως σας ταιριάζει περισσότερο κάποιο άλλο περιβάλλον». Αν, λοιπόν, δεν σας εκφράζει καθόλου ένας θρησκευτικός γάμος, μην τον κάνετε μόνο και μόνο για να υποκύψετε στις πιέσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος ή επειδή έτσι το θέλει η παράδοση. Όπως σχολιάζει συνοπτικά η Mandy Connor: «Ο γάμος σας είναι μια ευκαιρία να παραμείνετε πιστοί σε αυτό που είστε».

Must Read:

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν;

Αληθινή Μαρτυρία: Παντρεύτηκα στο δημαρχείο με την κοιλιά στο στόμα και μαύρο φουστάνι

Not married but willing to be: Οι vintage φωτογραφίες γκέι ζευγαριών που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Most Popular:

Breaking News | Η χώρα μπαίνει σε 2ο lockdown από το πρωί του Σαββάτου – Τι συμβαίνει με τους γάμους;

Wedding boom στην Κίνα με 600.000 γάμους! Να περιμένουμε το ίδιο και στην Ελλάδα;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.