Από τη Γωγώ Καρκάνη

Όλα του γάμου δύσκολα, ιδιαίτερα αν τον προγραμματίζετε εκτός έδρας, όπως στη Σαντορίνη, στη Σίφνο ή ακόμα και στην Τοσκάνη. Παρόλα αυτά, όσα ζευγάρια έχουν επιλέξει ένα ονειρεμένο location για τη σημαντικότερη γιορτή της ζωής τους, θα σας διαβεβαιώσουν ότι, τελικά, αξίζει τον κόπο. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τον οργανώσετε τέλεια, ώστε η εμπειρία να μείνει αξέχαστη για όλους τους σωστούς λόγους.

yes_i_do_destination_wedding_sandra_aberg.jpg

1. Διαλέξτε ένα μέρος με συναισθηματική αξία. Αν, για παράδειγμα, γνωριστήκατε σε ένα κυκλαδίτικο νησί, θα υπήρχε καλύτερη τοποθεσία για να επισφραγίσετε τη σχέση σας; Αν η καταγωγή σας είναι κοινή, από ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα, ίσως δεν υπάρχει ιδανικότερη επιλογή από τα πάτρια εδάφη.

2. Το timing είναι το Α και το Ω. Αν π.χ. ονειρεύεστε κυκλαδίτικο γάμο τον Αύγουστο, ίσως βρεθείτε να ανταλλάσσετε όρκους αγάπης ανάμεσα σε χιλιάδες τουρίστες. Η ιδανική εποχή για να προγραμματίσετε έναν destination wedding είναι στα «άκρα» της high season, όταν ο προορισμός έχει αρχίσει να ζωντανεύει αλλά όχι να πήζει από κόσμο, για παράδειγμα τον Μάιο στη Σαντορίνη ή τέλη Αυγούστου στην Αμοργό.

3. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον προορισμό, μήνες πριν από τον γάμο. Δεν θα ήταν υπερβολή να αρχίσετε να τον οργανώνετε έναν χρόνο νωρίτερα, με μια επιτόπια έρευνα ώστε να δείτε από κοντά το ξενοδοχείο και τον χώρο δεξίωσης (ιδανικά, στην εποχή που θα γίνει ο γάμος σας). Όσο περισσότερα ταξίδια μπορείτε να κάνετε στον προορισμό στη διάρκεια της προετοιμασίας, τόσο το καλύτερο.

4. Συνυπολογίστε από την αρχή τα επιπλέον έξοδα. Στα πάγια έξοδα του γάμου -όπως νυφικό, χώρος δεξίωσης, διακόσμηση κ.λπ.- θα προσθέσετε το κόστος εισιτηρίων και διαμονής (τουλάχιστον για τους κοντινούς συγγενείς), αλλά και για όσους επαγγελματίες προσλάβετε, για παράδειγμα του φωτογράφου και του dj.

5. Αντιμετωπίστε τους καλεσμένους σας σαν να είστε το καλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο. Ενημερώστε τους για το location και την ημερομηνία του γάμου πολλούς μήνες νωρίτερα και, ακόμα και αν δεν μπορείτε να τούς καλύψετε τα έξοδα του ταξιδιού, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους συστήσετε ένα οικονομικό κατάλυμα, σε απόσταση το πολύ 10-15 λεπτών από την τοποθεσία του γάμου. Επικοινωνήστε με το ξενοδοχείο και διαπραγματευτείτε ώστε να εξασφαλίσετε καλύτερες τιμές για τους καλεσμένους σας.  Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία (π.χ. χάρτες, πλήρες πρόγραμμα), δημιουργήστε μια σελίδα στο Facebook μέσα από την οποία θα τους ενημερώνετε διαρκώς.

6. Αν παντρεύεστε στο εξωτερικό, ξεκαθαρίστε όλες τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες πολλούς μήνες νωρίτερα. Επικοινωνήστε τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και με εκείνες της χώρας προορισμού και ζητήστε να σας ενημερώσουν για τα απαραίτητα έγγραφα ώστε ο γάμος να αναγνωριστεί διεθνώς.

7. Ένας wedding planner θα σας σώσει στον γάμο εκτός έδρας. Αν καταφέρετε να βρείτε από συστάσεις έναν έμπιστο επαγγελματία από τον τόπο προορισμού, είναι το ιδανικό, καθώς θα επιβλέπει ο ίδιος στενά τη διαδικασία προετοιμασίας, γλιτώνοντάς σας από πολλές μετακινήσεις. Εναλλακτικά, αναζητήστε έναν wedding planner με εμπειρία και εξειδίκευση σε destination weddings.

8. Εξοικονομήστε χρήματα από τη διακόσμηση αφήνοντας τον πρώτο λόγο στην ομορφιά του τοπίου. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στους destination weddings; Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία όταν έχετε το μεγαλείο της φύσης, όπως τη θέα στην καλντέρα της Σαντορίνης ή τη μεσογειακή γοητεία της Τοσκάνης.

9. Προσαρμόστε το bridal look στις συνθήκες του προορισμού. Αναφερόμαστε και στο στιλ και στο πρακτικό κομμάτι – για παράδειγμα ένας γάμος στην Κρήτη επιβάλλει πιο ανάλαφρα υφάσματα στο νυφικό από έναν άλλο στα Ζαγοροχώρια, ακόμα και αν είναι και οι δύο καλοκαιρινοί. Ενημερώστε τους καλεσμένους σας για το dress code αν προγραμματίζετε ειδικά events, όπως ένα pool party μετά το μυστήριο.

10. Το νυφικό και τα μάτια σας. Αν ταξιδεύετε αεροπορικώς, ποτέ μα ποτέ μην κάνετε check-in το νυφικό. Πάρτε το μαζί σας σε χειραποσκευή, ακόμα και αν διπλωθεί και τσαλακωθεί. Απλά, φροντίστε να σιδερωθεί μετά την άφιξή σας.

Διαβάστε επίσης…

Πού θα περάσεις καλά στο ταξίδι του μέλιτος, ανάλογα με το ζώδιό του

Wedding Breakfast από το Plaza της Νέας Υόρκης μέχρι το d´Anglettere της Κοπεγχάγης…

Bridezilla: H Νύφη-Δυνάστης και πώς θα τη βοηθήσετε να χαλαρώσει