Από τη Γωγώ Καρκάνη

Ως μια ανάσα ανακούφισης για όλα τα ζευγάρια που προγραμματίζουν για το καλοκαίρι του 2021 το γάμο τους ήρθε η νέα ανακοίνωση ότι από τον Ιούνιο το όριο καλεσμένων, σε εξωτερικούς χώρους, ανέρχεται στους 100. Καθώς όμως δεν έχουμε ξεμπερδέψει από την πανδημία ακόμα, πώς θα οργανώσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της ζωής μας με απόλυτη ασφάλεια για όλους; Ιδιαίτερα αν η εμβολιαστική κάλυψη, μέχρι τότε, δεν έχει φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα;

Φωτογραφίες  / οlivia Βauso / Tamanna Rumee-unsplash

Πρόσφατα έγινε ένα εντυπωσιακό πείραμα στη Βαρκελώνη: μια μεγάλη συναυλία, την οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 5.000 άτομα, αρκεί να είχαν αρνητικό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Το αποτέλεσμα; Δεν υπήρξε ούτε μία ένδειξη διασποράς της COVID-19 στη διάρκεια του μαζικού event.

Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι ένα σπουδαίο μέτρο προστασίας βρίσκεται κυριολεκτικά στο χέρι μας και, κρίνοντας από τις πολυπληθείς εκδηλώσεις του εξωτερικού, θα γίνει τάση και στους γάμους του 2021: το self test. Το καλύτερο ευχαριστήριο δώρο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε στους καλεσμένους μας είναι ένα self test bar, ένας «σταθμός» υποδοχής όπου κάθε ένας θα υποβάλλεται σε self test και μέσα σε λίγα λεπτά θα γνωρίζει αν μπορεί να παραστεί στη γιορτή. Μερικές ιδέες για να το κάνουμε πράξη;

-Επιλέγουμε ανάμεσα στο τεστ ανίχνευσης με σάλιο και εκείνο με ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό επίχρισμα. Και τα δύο είναι αρκετά εύκολα και δεν χρειάζονται επαγγελματία για τη διεξαγωγή τους. Ουσιαστικά, αναμειγνύουμε το σάλιο ή αντίστοιχα το επίχρισμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα με ειδικό διάλυμα που περιέχεται στην ίδια συσκευασία και περιμένουμε για 10-20 λεπτά μέχρι μία γραμμούλα (ή περισσότερες) να δείξει αν είμαστε αρνητικοί (ή θετικοί).

-Υπολογίζουμε το κόστος κάθε τεστ γύρω στα 5-7 ευρώ ώστε ανάλογα με τον αριθμό καλεσμένων, να εκτιμήσουμε το budget ενός self test bar.

-Προπαραγγέλνουμε τα τεστ όσο γίνεται νωρίτερα (θα τα προμηθευτούμε από φαρμακείο), για να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε το απαραίτητο απόθεμα, γιατί ανά περιόδους παρατηρούνται ελλείψεις.

-Ζητάμε από έναν ή και περισσότερους φίλους ή συγγενείς να αναλάβει το self test bar: Ουσιαστικά, να φροντίσει να τηρείται η σειρά προτεραιότητας και να δίνει οδηγίες σε όσους δεν έχουν εξοικειωθεί με τη διεξαγωγή ενός self test.

-Ιδανικά, στον ίδιο χώρο μοιράζουμε και άλλα μέσα προστασίας, όπως μπουκαλάκια με αντισηπτικά και μάσκες της μίας χρήσης.

-Κοντά στο self test bar δημιουργούμε έναν άνετο χώρο αναμονής, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, με καθίσματα σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους και σκίαστρα.

-Συνεργαζόμαστε με τον wedding planner ή τον διακοσμητή ώστε να ενσωματώσουμε το self test bar στην αισθητική του χώρου. Δεν θέλουμε να αποπνέει τη δυσοίωνη αίσθηση ενός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, αλλά να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι μια ακόμα γωνιά αναψυχής! Ανθοσυνθέσεις, έπιπλα και αντικείμενα υψηλής αισθητικής, αλλά και αναψυκτικά, μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την ατμόσφαιρα.

-Ήδη από το προσκλητήριο, δεδομένου ότι τα self tests δεν έχουν 100% ακρίβεια, μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά από τους καλεσμένους μας να έχουν κάνει ένα ακόμα τεστ στο σπίτι προτού ξεκινήσουν, ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας.

YES I DO Note: Δεν επαναπαυόμαστε στα self tests, αλλά τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ που είναι υποχρεωτικά, ή συστήνονται, την περίοδο του γάμου μας, π.χ. τον περιορισμένο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι και την αποφυγή εναγκαλισμών και χειραψιών. Ακόμα και αν είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον, θα είμαστε αγαπημένοι και υγιείς, κι αυτό είναι το σπουδαιότερο.