Αν πρόκειται να γίνετε νύφη, δεν χρειάζεται να σας πούμε εμείς πως οι καλύτερές σας φίλες, οι παιδικές, αυτές της εφηβείας, εκείνες που είναι συνδεδεμένες με τα φοιτητικά σας χρόνια, γράφονται πρώτες και με κεφαλαία γράμματα στη λίστα με τους καλεσμένους στον γάμο σας! Η παρουσία τους είναι συνδεδεμένη με τα πιο δυνατά γέλια, τις πιο αμήχανες στιγμές, τις πρώτες διακοπές χωρίς γονείς και τις πιο fancy εμφανίσεις με messy updo, πιτζάμες και δύο κιλά παγωτό στο χέρι. Κι ενώ σας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και δεν μπορείτε επουδενί να φανταστείτε τον γάμο σας χωρίς αυτές, αυτή η οικειότητα μπορεί να σταθεί αφορμή για παρεξηγήσεις! Για να σας βοηθήσουμε να παραμείνει το κλίμα του γάμου ευχάριστο και γεμάτο θετικά συναισθήματα, ετοιμάσαμε μια λίστα με έξοδα για τα οποία επικρατεί μια σύγχυση ως προς το αν πρέπει να τα καλύψουν οι φίλες της νύφης ή πρέπει να τα αναλάβει η ίδια

Liberté – Egalité – Sororité !

1. Το πάρτι

Είτε πρόκειται για ένα ρομαντικό bridal shower, είτε για ένα bachelorette, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποια πληρώνει και τι. Εδώ κερδισμένη βγαίνει η νύφη, καθώς τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι φίλες της – ή οι παράνυμφες αν ακολουθηθεί το έθιμο του εξωτερικού. Τι περιλαμβάνει το σύνολο; Την αξία των props, τη διακόσμηση, τα γλυκά, το φαγητό και τα ποτά.

Tα destination bachelorettes είναι η #1 προτίμηση παγκοσμίως. Αν τα επιλέξετε, το κόστος του πάρτι θα ανέβει αισθητά! Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν προτιμότερο να αντιμετωπίσετε το bachelorette σαν girls-only διακοπές. Έτσι, η καθεμία της παρέας θα αναλάβει να καλύψει τα δικά της έξοδα και η νύφη θα περιοριστεί σε εκείνα της βραδινής εξόδου ή του beach party. 

2. Οι μάξι τουαλέτες των παρανύμφων

Ένα έθιμο που αγαπούν ολοένα και περισσότερες μελλόνυμφες στην Ελλάδα είναι εκείνο των παρανύμφων με τις ονειρικές, ασορτί μεταξύ τους, μάξι τουαλέτες! Αν είστε νύφη, μάθετε ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε εσείς τα φορέματά τους. Παρόλα αυτά, θα μπορούσατε να χαρίσετε στις φίλες σας από ένα κόσμημα, στο ίδιο σχέδιο για όλες τους.

Χαρίστε στις φίλες σας ένα διακριτικό βραχιόλι από κορδέλα ή ένα διανθισμένο στεφάνι! 

3. Το χτένισμα και το μακιγιάζ

Αν ως νύφη θέλετε να υιοθετήσετε το έθιμο των παρανύμφων και σκέφτεστε να ζητήσετε από τις φίλες σας να έχουν συγκεκριμένο μακιγιάζ και χτένισμα, τα οποία απαιτούν τη βοήθεια επαγγελματία, ετοιμαστείτε να τον πληρώσετε κιόλας!

Sisters!

4. Τα δώρα και τα αντίδωρα

Μια νύφη πρέπει να λάβει υπόψη τα έξοδα που έχουν κάνει οι φίλες της για το bachelorette ή το δώρο του bridal shower και να φροντίσει να είναι επιεικής και συνεννοήσιμη όσον αφορά τις προσδοκίες της για το κανονικό δώρο του γάμου. Αν, πάλι, είστε η φίλη της νύφης, θυμηθείτε ότι ο γάμος είναι ένα αρκετά δαπανηρό project, με τα έξοδα του bachelorette ή του δώρου της κουμπάρας να μην πιάνουν μία μπροστά στα έξοδα του honeymoon ή του wedding party – πράξτε το κατά δύναμιν!

Τα δώρα είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο κεφάλαιο στον γάμο!

5. Τα μεταφορικά και η πιθανή διαμονή

Η μεταφορά των φίλων της νύφης από τον χώρο της νυφικής προετοιμασίας στον χώρο τέλεσης του γάμου, είναι κάτι για το οποίο πρέπει εκείνη να προνοήσει. Αν, μάλιστα, οι φίλες της έρχονται π.χ. από την πόλη που σπουδάζανε μαζί, από το εξωτερικό ή από την άλλη άκρη της Ελλάδας, καλό θα ήταν -εφόσον το επιτρέπει το γαμήλιο budget- να τους καλύψει και τη διαμονή! 

Ιδανικά, μεριμνήστε για ένα συμβολικό δώρο που θα βρουν οι καλεσμένες σας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

6. Αναμνήσεις

Ο φωτογράφος, εφόσον υπάρχει επαγγελματίας φωτογράφος στο πάρτι, πληρώνεται από τη νύφη. Αρκεί, βέβαια, η ίδια να το γνωρίζει και να είναι σύμφωνη με την παρουσία του.

Μπορεί οι επαγγελματικές, με concept φωτογραφίες να είναι συχνά δαπανηρές, το αποτέλεσμα, όμως, αξίζει. 

Yes I Do Tip: 

Να είστε ειλικρινείς! Εάν είστε νύφη και η οικονομική σας κατάσταση δεν σας επιτρέπει να καλύψετε όλα τα έξοδα που σας αναλογούν ή αν είστε φίλη της και δεν δύναστε να συμμετέχετε σε όλα τα γαμήλια σχέδια, απλά συζητήστε το μεταξύ σας και αναλάβετε δράση! Όπως λένε και οι Γαλλίδες φίλες μας, «Liberté – Egalité – Sororité», να είστε ελεύθερες, ίσες μεταξύ σας και αδελφομένες. Αλλιώς, «sisters για πάντα, μια ζωή»! 

Διαβάστε επίσης… 

Ξεχάστε το bachelorette! Αυτή είναι η νέα wedding εμμονή που ξετρελαίνει τις brides-to-be παγκοσμίως!

Εμπνευστείτε από τα πιο επικά bachelorette parties των celebrities!

Bachelorette party στις Σπέτσες! Πήγαμε, είδαμε, γράφουμε!