Από τη Γωγώ Καρκάνη

Αν παντρεύεστε αυτόν τον χειμώνα, το πιο πιθανό είναι να κληθείτε όχι μόνο να τακτοποιήσετε τις καθιερωμένες λεπτομέρειες (όπως νυφικό, ναό, χώρο δεξίωσης), αλλά και να ακολουθήσετε μια σειρά από κανόνες για να παραμείνετε ασφαλείς, τόσο εσείς όσο και οι καλεσμένοι σας, απέναντι στον κορωνοϊό.

Φωτογραφια: freepic.diller – www.freepik.com.

Λίστα καλεσμένων

Μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουμε lockdown, αλλά η εμπειρία των προηγούμενων μηνών δείχνει ότι το πρωτόκολλο αναθεωρείται διαρκώς και συνεπώς τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει όταν έρθει η μέρα του γάμου σας. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο επιλεκτικοί στα άτομα που θα προσκαλέσετε – είναι και μια καλή δικαιολογία για να έχετε κοντά σας μόνο όσους θέλετε πραγματικά, παραλείποντας τις καθαρά τυπικές προσκλήσεις.

Εθιμοτυπικό κοινωνικής απόστασης

Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε πλέον τους κανόνες του social distancing, ωστόσο κάποιοι δυσκολεύονται ακόμα να φανταστούν έναν γάμο χωρίς αγκαλιές και φιλιά και μπορεί να γίνουν υπέρ το δέον εκδηλωτικοί. Για να ξεκαθαρίσετε από την αρχή τα πράγματα χωρίς παρεξηγήσεις, μπορείτε να προσθέσετε στο προσκλητήριο ένα κειμενάκι, σε ανάλαφρο και χιουμοριστικό ύφος, ζητώντας ευγενικά από τους καλεσμένους σας να αποφύγουν τις χειραψίες και τους ασπασμούς.

Επιλογή ναού και χώρου δεξίωσης

Ένα ξωκλήσι και ένας υπαίθριος χώρος για το after wedding party συνιστούν την καλύτερη επιλογή. Υπολογίστε ότι, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα (όταν δεν είχαμε lockdown), σε κλειστούς χώρους όπως ένας ναός πρέπει να αναλογούν 5 τ.μ. ανά άτομο και οι καλεσμένοι να απέχουν μεταξύ τους κατά τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Εξετάστε το ενδεχόμενο όχι μόνο η δεξίωση αλλά και το μυστήριο να γίνουν σε εξωτερικό χώρο: Είναι προτιμότερο να εφοδιάσετε τους καλεσμένους σας με κουβέρτες και ζεστά ποτά παρά να συνωστιστείτε σε αίθουσες με περιορισμένο εξαερισμό. Συζητήστε επίσης τις πολιτικές ακύρωσης ή μεταφοράς ημερομηνίας, για να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση που επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια της πανδημίας.

Μπομπονιέρες, μάσκες και αντισηπτικά

Το πιο πιθανό είναι την ημέρα του γάμου σας, η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική στο εσωτερικό των ναών. Μια ευαίσθητη χειρονομία, χωρίς υψηλό κόστος, θα ήταν, πέρα από το ρύζι και τις μπομπονιέρες, να έχετε εξασφαλίσει και μάσκες για τους καλεσμένους σας. Επιπλέον, τόσο στις εισόδους της εκκλησίας όσο και σε διάφορα σημεία του χώρου δεξίωσης, φροντίστε να υπάρχουν σταθμοί με αντισηπτικά υγρά, μαντιλάκια, καθώς και κάδοι απορριμμάτων για τον προστατευτικό εξοπλισμό μίας χρήσης.

Οργάνωση δεξίωσης

Οι υπεύθυνοι του χώρου δεξίωσης οφείλουν να τοποθετήσουν τα τραπέζια των καλεσμένων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους. Εσείς, με τη σειρά σας, στο table plan προσπαθήστε να έχετε τους ελάχιστους δυνατούς καλεσμένους ανά τραπέζι. Ακόμα, συζητήστε με τους μουσικούς που θα καλύψουν το event μήπως παραλείψουν από την playlist τους χορούς που προϋποθέτουν άμεση σωματική επαφή, όπως τα νησιώτικα, αν δηλαδή δεν δυσκολεύεστε να φανταστείτε τον γάμο σας χωρίς αυτούς.

Timetable

Για φέτος τον χειμώνα, το πιο πιθανό είναι οι χώροι δεξιώσεων να κλείνουν γύρω στις 12 το βράδυ, οπότε διαμορφώστε ανάλογα το πρόγραμμα του γάμου, ώστε και το μυστήριο και το τραπέζι να ξεκινούν νωρίς.

Ταξίδι του μέλιτος

Αν είναι όνειρο ζωής το honeymoon σε εξωτικό προορισμό ή οπουδήποτε στο εξωτερικό, το καλύτερο ίσως θα ήταν να το καθυστερήσετε μέχρι το τέλος της πανδημίας. Διαφορετικά, μπορείτε να το οργανώσετε στην Ελλάδα, επενδύοντας τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε από τα αεροπορικά εισιτήρια σε ένα σούπερ ξενοδοχείο και σε άλλες πολυτελείς παροχές που θα κάνουν την εμπειρία αληθινά μοναδική.

Must Read:

Τι γίνεται με τα «αστεφάνωτα» ζευγάρια εν μέσω lockdown;

10 wedding trends που θα βλέπουμε παντού το 2021

Τι συμβαίνει με τους γάμους κατά τη διάρκεια του lockdown;

Most Popular:

10 wedding trends που θα εξαφανιστούν μέσα στο 2021 (και σε τι θα δώσουν τη θέση τους)

Δώρο γάμου: Ο απόλυτος οδηγός για το 2021, με επιλογές για κάθε γούστο και κάθε budget

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.