Από τη Γωγώ Καρκάνη

Ακόμα και μια βόλτα με παρέα να κανονίσουμε, όλο και κάτι θα πάει στραβά – κάποιος θα αρρωστήσει, στην καφετέρια δεν θα βρίσκουμε τραπέζι. Πόσο μάλλον σε έναν γάμο, που όσο καλά οργανωμένος κι αν είναι, έχει άπειρους αστάθμητους παράγοντες. Σε κάποιες περιστάσεις, ωστόσο, οι αναποδιές είναι τόσο μεγάλες, που ίσως αναρωτηθείτε αν το σύμπαν θέλει να σας προειδοποιήσει για κάτι. Μην το πάρετε προσωπικά. Πάρτε βαθιές ανάσες και θα βρείτε τρόπο να αντιμετωπίσετε τα πάντα. Εκτός, ίσως, από το… ghosting του γαμπρού.

1. Weather issues

Έρχεται μια κακοκαιρία τόσο μεγάλη, που οι μετεωρολόγοι τής έχουν δώσει ονοματεπώνυμο. Δεν είναι μόνο οι χειμωνιάτικοι γάμοι που απειλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και τα καλοκαιρινά μυστήρια. Ακόμα και αν προγραμματίζετε τον δικό σας γάμο για την καρδιά του καλοκαιριού, προνοήστε τουλάχιστον για ένα στέγαστρο που θα σας προστατεύσει τόσο από μια πιθανή βροχή όσο και από τον καυτό ήλιο ενός καύσωνα. Σε κάθε περίπτωση, «μια από τις σημαντικότερες συμβουλές που μπορώ να δώσω είναι να μη στρεσάρεστε για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε» υποστηρίζει η wedding planner Jennifer Spector. Αν, πάντως, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν είναι με το μέρος σας, συνεννοηθείτε με τους συνεργάτες σας, π.χ. το catering και τον χώρο δεξίωσης, ώστε να ετοιμάσετε από πριν ένα σχέδιο Β.

2. Wedding list 

Είχατε πολλές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής από καλεσμένους. Αρχικά, παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι αυτό το απρόοπτο δεν είναι και τόσο απρόοπτο, αλλά κάτι που συμβαίνει σε πολλούς γάμους. Έτσι, αν είστε ακόμα στη φάση της οργάνωσης και ονειρεύεστε κοσμοσυρροή, καλύτερα να καλέσετε λίγο περισσότερους (με τον «κίνδυνο» να έρθουν όλοι) παρά λίγο λιγότερους από όσους έχετε υπολογίσει. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώστε όσο γίνεται νωρίτερα τον χώρο δεξίωσης ώστε, όπως σχολιάζει η Shannon Connolly, υπεύθυνη για τα ιδιωτικά events στο νεοϋορκέζικο ξενοδοχείο Castle Hotel and Spa, «να απομακρύνει τις επιπλέον καρέκλες και τα τραπέζια για να μην υπάρχουν άδεια καθίσματα».

3. Bridal dress & wedding chapter 

Κάτι πήγε στραβά στο νυφικό ή τη διακόσμηση. Μη διστάσετε να το επισημάνετε, σύμφωνα με τη Spector: «Σίγουρα δεν θα είναι τα πάντα όπως τα είχατε σχεδιάσει, αλλά αν έχει γίνει ένα προφανές λάθος, για παράδειγμα τα λουλούδια δεν έχουν το χρώμα που παραγγείλατε ή έσπασε το φερμουάρ του νυφικού, πείτε το. Μη στεναχωριέστε για μικροπράγματα, αλλά διεκδικήστε αυτό που πληρώσατε».

4. Family issues 

Η μαμά/η πεθερά/η κουνιάδα σάς έκανε σκηνή. Όσο κι αν καταπιέζεστε, προσπαθήστε να κάνετε υπομονή μέχρι να γίνει ο γάμος και αφήστε για αργότερα τις συζητήσεις που ενέχουν τον κίνδυνο μαλλιοτραβήγματος. «Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στην αγάπη. Μην αφήσετε κανέναν να σας χαλάσει τη διάθεση», συμβουλεύει η Spector. Άλλωστε, όταν ο θυμός σας θα έχει ξεθυμάνει θα είστε σε θέση να δείτε και πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Ακόμα καλύτερα, για να προλάβετε όσο γίνεται τη δυσαρέσκεια, ξεκαθαρίστε στους κοντινούς ανθρώπους σας τις λεπτομέρειες που τους αφορούν, για παράδειγμα το πώς τούς έχετε τοποθετήσει στα τραπέζια και ποια θα είναι η σειρά με τις γαμήλιες φωτογραφίες.

5. Last-minute cancellation

Σας ακύρωσε η makeup artist (ή κάποιος άλλος συνεργάτης) στην εκπνοή του χρόνου. Ίσως νομίζετε ότι τέτοια περιστατικά είναι σπάνια, αλλά η Ashley Stone, της αμερικανικής εταιρείας Beauty Entourage που προσφέρει υπηρεσίες νυφικού μακιγιάζ, σχολιάζει ότι στην περίοδο αιχμής συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Από όποιον επαγγελματία κι αν έρχεται η ακύρωση της τελευταίας στιγμής, ζητήστε του να σας συστήσει έναν συνεργάτη. Ιδανικά, συζητήστε από τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού τι θα συμβεί σε περίπτωση ασθένειας ή κάποιου άλλου αναπάντεχου γεγονότος. Αν απευθυνθείτε σε άλλον επαγγελματία, έχετε κατά νου ότι θα είναι ευκολότερο να βρείτε ένα ατομικό ραντεβού π.χ. για μεικάπ ή χτένισμα και πως ίσως χρειαστεί οι άλλες γυναίκες της οικογένειας να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, έστω κι αν αυτό σημαίνει να κάνουν μόνες τους το μακιγιάζ.