Συνάντησα τον Λίνο και την Ευγενία, τα αδέρφια Σκάρα, στο κοσμηματοπωλείο τους στο Παγκράτι, με σκοπό να με μυήσουν στην κινηματογραφική ιστορία της οικογένειάς τους. Οι δυο τους, τρίτη γενιά κοσμηματοπωλών, συνεχίζουν με αγάπη και μεράκι την παράδοση του παππού τους, φέρνοντας έναν νέο, σύγχρονο αέρα στο brand τους.

«Λίνο» του είπα κατευθείαν και κάθισα αναπαυτικά στην καρέκλα μου στο γεμάτο με φως του ήλιου και υπέρκομψο κοσμηματοπωλείο τους «θέλω να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή». «Φυσικά» μου απαντά με εκείνο το κλασικό του, ζεστό χαμόγελο και ξεκινά.

 

«Ο παππούς μας ξεκίνησε την επιχείρηση κάπως ανορθόδοξα. Έπειτα από έναν πολύ μεγάλο τραυματισμό, είχε ανάγκη να καταπιαστεί με κάτι. Κι επειδή ήταν ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το εμπόριο! Συγκεκριμένα, μιλάμε για το 1952, όπου, νέος τότε, πήγαινε στον Πειραιά στους ναυτικούς της εποχής, προμηθευόταν ρολόγια και στη συνέχεια τα πουλούσε στην ελληνική αγορά. Οι εποχές ήταν πολύ σκληρές» μου εξηγεί «δεν μπορούσε δηλαδή να πουλάει στον δρόμο το εμπόρευμά του, έτσι, σύντομα, και πάντα με την καθοδήγηση της γιαγιάς Γλυκερίας, έφτιαξαν το πρώτο τους μαγαζί στην Καισαριανή. Ο παππούς μας ήταν ένας άνθρωπος ευγενής, αδρός, λακωνικός αλλά και με έντονο χιούμορ, και οι πελάτισσες τον αγαπούσαν πολύ».

«Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο πατέρας μας» τον συμπληρώνει η Ευγενία με αυτήν τη γλυκιά φωνή, που μου δείχνει πως είναι πάντα δίπλα στον αδερφό της, ως στήριγμα αλλά και ως μια ζεστή αγκαλιά.

«Έτσι λοιπόν, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ο παππούς βρίσκεται σε ένα ημιυπόγειο στην Καισαριανή, στο πρώτο μας κατάστημα, που στην πορεία των ετών εξελίχθηκε στο κοσμηματοπωλείο που είναι σήμερα. Εκεί πουλούσε τα ρολόγια του, ραδιόφωνα, ξυπνητήρια και κάποια λίγα χρυσά».

«Στην Καισαριανή» μου εξηγεί η Ευγενία «ζούσαν πρόσφυγες. Οι άνθρωποι αυτοί, οι Μικρασιάτες, είχαν αφήσει πίσω τα υπάρχοντά τους και, καθώς ρίζωσαν σταδιακά στην Αθήνα, θέλησαν να αναπληρώσουν τα χαμένα χρυσά τους».

Ήδη η ιστορία στο μυαλό μου έχει χρώμα sepia και μοιάζει με κινηματογραφική ταινία εποχής. «Στην πορεία άλλαξε κατάστημα, κυνηγώντας το καλύτερο» μου λέει ο Λίνος όλο καμάρι. «Έτσι ήταν ο παππούς μας, πάντα ήθελε το κάτι παραπάνω. Ώσπου βρέθηκε στο ανερχόμενο τότε Παγκράτι, σε έναν χώρο αρκετά μεγαλύτερο με ένα σχεδόν τρομακτικά μεγάλο ενοίκιο».

«Ο μπαμπάς μας μπήκε στην επιχείρηση στα τέλη της δεκαετίας του ’70, και, γύρω στο 1982, έκανε μια μεγάλη ανακαίνιση. Οι δυο τους, παππούς και μπαμπάς, συνυπήρξαν αρμονικά για αρκετά χρόνια, και το 1985 ο μπαμπάς μας προχώρησε σε κάτι… καινοτόμο για την εποχή: προσέλαβε ως υπάλληλο έναν πιτσιρικά εκτός οικογενείας!»

Αλήθεια, αναρωτιέμαι, πώς είναι να μεγαλώνεις με μπαμπά κοσμηματοπώλη; «Εμείς γεννηθήκαμε εκεί» μου λέει τρυφερά η Ευγενία. «Οι παιδικές μου μνήμες είναι όλες εκεί. Εγώ πήγαινα σχολείο στη Σπύρου Μερκούρη, στο 1o, οπότε μετά, απευθείας, πήγαινα στο κατάστημα του μπαμπά. Και έχω δεκάδες ζωντανές αναμνήσεις ως κοριτσάκι να φοράω δαχτυλίδια σε όλα μου τα δάχτυλα και να κυκλοφορώ περήφανα στο μαγαζί!».

«Εγώ ως αγοράκι ασχολιόμουν περισσότερο με το τεχνικό κομμάτι» συμπληρώνει ο Λίνος «πήγαινα στον πάγκο εργασίας και μαστόρευα. Επίσης, τακτοποιούσα όλο το εργαστήριο, κάτι που αποδείχθηκε σπουδαία γνώση για το μέλλον. Το πρώτο πράγμα που έμαθα ήταν πώς να φτιάχνω ένα ρολόι. Να του αλλάζω μπαταρία, να το ρυθμίζω, να φτιάχνω το μπρασελέ…».

Άρα, κάνω την εικασία, θέλατε από μικροί να ασχοληθείτε με αυτό!

«Κι όμως, κανείς από τους δυο μας δεν είχε επιλέξει αυτόν τον δρόμο» μου λένε. Η Ευγενία σπούδασε Θεατρολογία, έπειτα ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό μακιγιάζ και στη συνέχεια, κι αφού έγινε μαμά, αποφάσισε να στραφεί στην οικογενειακή επιχείρηση. O Λίνος, από την άλλη, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού στην Αγγλία, εργάστηκε για ένα διάστημα σε ένα ξενοδοχείο και γύρισε στην Ελλάδα για να πάει στον στρατό. Τότε…

Η έκφραση του προσώπου του αλλάζει, γιατί πρέπει να μου περιγράψει την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. «Ενώ ήμουν φαντάρος, εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα, χάσαμε τον μπαμπά μας από έμφραγμα. Ετών 58. Έτσι, μέσα σε ένα βράδυ, μπήκα στη δουλειά για να αντικαταστήσω τον πατέρα μου που είχε φύγει».

«Το σοκ για εμάς αλλά και για τον κλάδο ήταν τεράστιο» μου εξηγεί η Ευγενία. «Πελάτες του μπαμπά έμπαιναν στο κατάστημα και, όταν μάθαιναν πως τον είχαμε χάσει, δεν δέχονταν να ψωνίσουν, καθώς είχαν συνηθίσει την επαφή μαζί του. Ήθελαν εκείνον. Δεν άντεχαν την απώλεια. Ξέρεις, Μυρτώ, η σχέση με τον κοσμηματοπώλη είναι μια σχέση πολύ στενή. Από εμάς αγοράζεις κοσμήματα για τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου. Τις βέρες του γάμου σου, το μονόπετρο, τον βαπτιστικό σταυρό του παιδιού σου».

Τον πρώτο καιρό ευτυχώς είχαν στο πλευρό τους τη μητέρα τους αλλά και τους υπαλλήλους, που ήταν έμπιστοι και τους στήριξαν πολύ σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο που συνέπεσε με την έναρξη της κρίσης, το 2007.

«Αποφασίσαμε λοιπόν να κλείσουμε το ένα από τα δύο καταστήματα που είχαμε. Ήταν το σημείο μηδέν για εμάς! Τότε κάναμε το πρώτο βήμα να μπούμε στο ηλεκτρονικό εμπόριο δημιουργώντας το e-shop μας. Προφανώς τα πρώτα χρόνια δεν απέδωσε, όμως στην πορεία ο κόσμος ερχόταν στο κατάστημά μας για να δει από κοντά τα κοσμήματα που είχε δει στο e-shop!

Έτσι φτάνουμε στο 2015, όπου κάναμε ένα ολικό rebranding, με νέο logo, νέα εταιρική ταυτότητα, χρωματολόγιο και εικόνα. Η διαδικασία ήταν μακρά, αλλά το αποτέλεσμα μας οδήγησε στο σήμερα» μου λέει ο Λίνος και κοιτάζουμε μαζί το κοσμηματοπωλείο που έχουν φτιάξει. Λογικό να αισθάνονται περήφανοι…

«Το νέο e-shop μας, το skarasjewels.com, βγήκε στον αέρα και μπορούσε να δείξει στον πελάτη αυτό που πραγματικά έχουμε και αυτό που πραγματικά είμαστε. Σήμερα βρισκόμαστε πλέον στη Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι, ένα σημείο που αγαπάμε πολύ». «Έχει δίπλα και ζαχαροπλαστείο» μου λέει η Ευγενία χαριτολογώντας!

Το κατάστημα Skaras Jewels, που βρίσκεται σε έναν από τους πιο δημοφιλείς δρόμους της Αθήνας, είναι ένα υπέροχο κοσμηματοπωλείο, μεγάλο, πλημμυρισμένο στο φως, με μοναδική αισθητική και – πολύ σημαντικό – δεκάδες ετοιμοπαράδοτα κοσμήματα.

«Έχουμε περίπου 500 ετοιμοπαράδοτους βαπτιστικούς σταυρούς και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» μου εξηγεί η Ευγενία. «Είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε κάθε ανάγκη του πελάτη» συμπληρώνει ο Λίνος. «Ακόμα και στην περίπτωση που μπορεί να μην έχω αυτό που θέλει, θα το βρω ή θα το φτιάξω. Γι’ αυτό και οι πελάτες μας είναι σταθεροί, ενώ η διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι η καλύτερη για εμάς, εδώ και δεκαετίες».

Ποιες είναι οι τάσεις στο κόσμημα για τους γάμους και τις βαπτίσεις το 2024;

«Νομίζω ότι επιστρέφουμε δυναμικά στο λευκό, σίγουρα στον αγορίστικο σταυρό αλλά γιατί όχι και για τα κορίτσια. Ο κίτρινος χρυσός φυσικά δεν θα χάσει ποτέ την αίγλη του. Οι βέρες, για φέτος αλλά και όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα είναι απλές και λιτές. Είναι τόσο βαθιά χαραγμένη η παράδοση στο μυαλό μας, που η κλασική βέρα είναι αξεπέραστη. Εγώ βέβαια προτιμώ πάντα το tailor-made πάνω στο κλασικό. Θέλω να σχεδιάζω τις βέρες μαζί με το ζευγάρι!»

Το λογότυπό τους κερδίζει την προσοχή μου. «Πες μου την ιστορία πίσω από αυτό» ζητάω στον Λίνο. «Δύο πράγματα ζήτησα από τον άνθρωπο που το δημιούργησε, να μπορεί να αποτυπωθεί σε σφραγίδα και φυσικά να έχει το σήμα μας. Ο άνθρωπος αυτός όμως ζύγισε πολύ περισσότερα πράγματα μαζί!» Παίρνω ένα κουτί με το λογότυπο Skaras Jewels στα χέρια μου και ο Λίνος συνεχίζει την «ξενάγηση». «Θα δεις φυσικά το S, το αρχικό μας. Θα δεις ίσως μια κλεψύδρα που δείχνει την ιστορία μας και τη διαχρονικότητα της επιχείρησης, καθώς και δύο διαμάντια, που αποτελούν το προσωπικό μου μεράκι. Βέβαια, αν το κοιτάξεις καλύτερα, ίσως δεις και έναν ακόμα συμβολισμό. Τα δύο χέρια, που συμβολίζουν τη μεταξύ μας σύμπνοια, με την Ευγενία».

«Σε 10 χρόνια από σήμερα;» τον ρωτάω για να κλείσουμε την κουβέντα μας. «Θέλω ο επόμενος χώρος να είναι ένας χώρος τέχνης, ένα ατελιέ, ένας χώρος δημιουργίας» μου εκμυστηρεύεται και ξέρω πως νοερά είναι ήδη εκεί. Και τους το εύχομαι με όλη μου την καρδιά. Η Ευγενία και ο Λίνος, ο Λίνος και η Ευγενία είναι δύο υπέροχοι άνθρωποι, ταλαντούχοι, ζεστοί, τρυφεροί, με αισθητική και αξίες. Είμαι σίγουρη πως το μέλλον της Skaras Jewels θα είναι ακόμα πιο μοναδικό.

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do 

που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS