Ένα υπέροχο bohemian νυφικό, ένα ρομαντικό location και ο άντρας της ζωής σου. Πώς να μη χαμογελάς εκείνη την ημέρα; Συναντήσαμε τη χειρουργό οδοντίατρο, DDS,MSc, με εξειδίκευση στην Αισθητική Οδοντιατρική, Χριστίνα Μπουτσιούκη και κάναμε μαζί της ένα wedding countdown για το χαμόγελο κάθε νύφης και όχι μόνο!  Τι πρέπει να κάνετε 6 μήνες πριν, τι την τελευταία στιγμή και ποιες θεραπείες στο σπίτι θα αναδείξουν το χαμόγελό σας;

cDSC_3516_nf

5-6 μήνες πριν

Με αυτό το χρονικό διάστημα στη διάθεσή μας, ακόμη και οι πιο απαιτητικές οδοντιατρικές επεμβάσεις είναι πραγματοποιήσιμες. Ελλείποντα δόντια μπορούν να αποκαταστηθούν με εμφυτεύματα σε 3-4 επισκέψεις και συνολική διάρκεια 4 μηνών. Στραβά δόντια, κενά και συνωστισμοί δοντιών μπορούν να διορθωθούν με την τεχνική της αόρατης ορθοδοντικής, στην οποία τα δόντια μετακινούνται σταδιακά στις σωστές τους θέσεις με τη χρήση εξατομικευμένων, διαφανών ναρθήκων. Η ορθοδοντική θεραπεία για τα πρόσθια δόντια ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τους 6 μήνες, ενώ για να ισιώσουν 1-2 στραβά δόντια απαιτείται μόλις 1-1,5 μήνας.

Αόρατη Ορθοδοντική
Αόρατη Ορθοδοντική

1 μήνας πριν

Μέσα σε διάστημα 4 εβδομάδων μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι αποκαταστατικές οδοντιατρικές εργασίες για την επιδιόρθωση χαλασμένων δοντιών ή την αναπλήρωση δοντιών που λείπουν, και περιλαμβάνουν την κατασκευή γέφυρας ζιρκονίου, ολοκεραμικών στεφανών και ενθέτων πορσελάνης. Οι γέφυρες ζιρκονίου προτιμώνται έναντι των συμβατικών μεταλλοκεραμικών γεφυρών, λόγω της απαράμιλλης αισθητικής που επιτυγχάνεται από την απουσία του μετάλλου. Εάν θέλετε να διορθώσετε το σχήμα των δοντιών, να αλλάξετε το μέγεθός τους, να κλείσετε τα μεσοδόντια διαστήματα άμεσα χωρίς ορθοδοντική θεραπεία ή να αποκτήσετε μόνιμο λευκό χρώμα στα δόντια, οι όψεις πορσελάνης σας λύνουν το πρόβλημα. Πρόκειται για λεπτές φλούδες κεραμικού που τοποθετούνται σαν επικαλύψεις στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών και ολοκληρώνονται σε χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων. Τέλος, μεμονωμένα δόντια που έχουν μαυρίσει μετά από απονεύρωση μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εσωτερική λεύκανση, διαδικασία κατά την οποία το δόντι λευκαίνει σταδιακά κατά τη διάρκεια 3-4 επισκέψεων μέσα σε 2 εβδομάδες.

Όψεις Πορσελάνης
Όψεις Πορσελάνης

1 εβδομάδα πριν

Είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσετε λαμπερό, λευκό χρώμα στα δόντια με συνδυασμό λεύκανσης δοντιών στο ιατρείο με τη χρήση λάμπας λεύκανσης για έντονο αποτέλεσμα και σταθεροποίηση του χρώματος για μεγαλύτερη διάρκεια με μασελάκια λεύκανσης στο σπίτι. Η τεχνική ονομάζεται power bleaching και ολοκληρώνεται σε 4-5 ημέρες, ενώ το αποτέλεσμά της διαρκεί ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του καθένα, την κατανάλωση καφέ και το κάπνισμα, εώς και 3 χρόνια. Ακόμα, μεμονωμένες λευκές ή σκουρόχρωμες κηλίδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τεχνική infiltration. Σε μία μόλις επίσκεψη μπορούν επίσης να διορθωθούν τα κενά ανάμεσα στα δόντια, τα σπασίματα και οι ρωγμές, στραβά δόντια αλλά και το σχήμα ή το μέγεθος των δοντιών με την τεχνική bonding. Με αυτή τη μέθοδο, οι προβληματικές περιοχές ανιχνεύονται ξεχωριστά σε κάθε δόντι, και εκεί χωρίς να προηγηθεί τρόχισμα, προστίθενται σύνθετες ρητίνες, δίνοντας την εικόνα ενός αρμονικότερου χαμόγελου. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε ένα ίσιο και αρμονικό χαμόγελο ονομάζεται cosmetic recontouring και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη. Με αυτήν την τεχνική διορθώνονται, επίσης χωρίς τρόχισμα, ανομοιομορφίες στα κοπτικά άκρα των δοντιών, διαφορές στο μήκος τους και σπασμένες γωνίες, έτσι ώστε το περίγραμμα του χαμόγελου να ακολουθεί τις ιδανικές αναλογίες. Αυτό που κάνει την τεχνική ιδιαίτερη, είναι ότι ενώ οι αλλαγές που πραγματοποιούνται είναι μικρές και το τελικό αποτέλεσμα είναι θεαματικό λόγω της ομοιομορφίας που επιτυγχάνεται. Εάν οι διορθώσεις που απαιτούνται είναι πιο εκτεταμένες, και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, οι όψεις ρητίνης είναι ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσετε το τέλειο χαμόγελο. Ολοκληρώνονται σε 1 επίσκεψη και παρόλο που είναι μόνιμη θεραπεία, υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν με όψεις πορσελάνης ή να πραγματοποιηθεί ορθοδοντική θεραπεία προκειμένου να διορθωθεί το χαμόγελο. Τέλος, μέσα σε 1 εβδομάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί αντικατάσταση δυσχρωμικών σφραγισμάτων στα πρόσθια δόντια ή αντικατάσταση μαύρων σφραγισμάτων στα οπίσθια δόντια, ιδιαίτερα στα οπίσθια δόντια της κάτω γνάθου, τα οποία γίνονται εμφανή όταν γελάμε με την ψυχή μας!

Bonding
Bonding
Cosmetic Recontouring
Cosmetic Recontouring

Την τελευταία στιγμή

Μόλις 1-2 ημέρες πριν την τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί λεύκανση των δοντιών, η οποία θα περιοριστεί σε λεύκανση μόνο στο ιατρείο, χωρίς την ενίσχυση με μασελάκια στο σπίτι. Ακόμη και λίγες ώρες πριν το γάμο μπορεί να πραγματοποιηθεί καθαρισμός των δοντιών, για ένα φρέσκο, υγιές χαμόγελο, γυάλισμα των δοντιών με ειδικές πάστες στίλβωσης και ταυτόχρονη απομάκρυνση των χρωστικών με αμμοβολή, προκειμένου να αναδειχθεί το φυσικό λευκό των δοντιών. Φροντίστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτική τις τελευταίες ημέρες για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής και τα μικροατυχήματα και μην χρησιμοποιειτε τα δόντια σας σαν εργαλεία (π.χ. για το κόψιμο κλωστής, ονυχοφαγία, άνοιγμα συσκευασιών κλπ). Στην περίπτωση ωστόσο ατυχήματος, μην πανικοβάλλεστε, καθώς ό,τι κι αν έχει συμβεί, η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική μπορεί να σας εγγυηθεί ότι την ημέρα του γάμου θα μπορείτε να χαμογελάτε ελεύθερα!

Λεύκανση
Λεύκανση

DIY λεύκανση στο σπίτι:

Την τελευταία εβδομάδα πριν το γάμο, φροντίστε καθημερινά τη στοματική σας υγιεινή με σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών 3-4 φορές την ημέρα με μία λευκαντική οδοντόκρεμα και χρήση οδοντικού νήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα διώξετε το μεγαλύτερο ποσό των επιφανειακών χρωστικών και θα αναδείξετε το λευκό χρώμα των δοντιών σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τη λευκαντική οδοντόκρεμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποτριβές στα δόντια.

Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού και χρωματιστών φαγητών καθώς θαμπώνουν το χρώμα των δοντιών σας.

Πιείτε τα ροφήματα με καλαμάκι για να μειώσετε την επαφή των χρωστικών με τις οδοντικές επιφάνειες.

Φάτε φράουλες για να ενισχύσετε το φυσικό λευκό χρώμα των δοντιών.

Εάν έχετε μασελάκια για λεύκανση στο σπίτι, χρησιμοποιείστε τα το προηγούμενο βράδυ πριν το γάμο, καθώς το πρώτο 24ωρο μετά από τη λεύκανση, το λευκό χρώμα είναι εντονότερο.

 

Dental kit

Τι μπορείτε να έχετε μαζί σας για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις μετά το γάμο:

Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα σε travel size.

Στοματικό διάλυμα για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

Οδοντικό νήμα για το κομματάκι τροφής που σφηνώθηκε στα δόντια.

Μαστίχα Χίου σε περίπτωση απώλειας σφραγίσματος στα πίσω δόντια, ώστε να μπορέσετε για λίγες ώρες να «μπαλώσετε» τη ζημιά και να αποφύγετε τον πόνο και τη συσσώρευση τροφής.

Παυσίπονο, για παν ενδεχόμενο.

 

Site: www.odontiatreio-smiles.gr

Facebook: Οδοντιατρείο Smiles

Twitter: @Smiles_Odontiat

Credits:

Photoshooting by: Άγγελος Μπαφατάκης

Make up by: Κωνσταντίνα Μιχοπάνου

Hairstyle by: Ξένια Καπιζώνη

Location: Πύργος Πετρέζα

Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο και στο 3ο τεύχος του Yes I Do free press, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ.

12170994_10153721275882710_1801095213_o

Από την Αργυρώ Γιακούμα