ANNA

Η Anna Maria Lambert, είναι καταρχάς καλλιτέχνις, και έπειτα η δημιουργός των ομώνυμων κοσμημάτων που έχετε σίγουρα δεί. Πλέον, σχεδιάζει  και γαμήλια στέφανα, στην ίδια αισθητική και διάθεση, που είναι απλά must. Για εσάς που επιθυμείτε να πρωτοτυπήσετε, και αγαπάτε την μίνιμαλ αισθητική, είναι αυτό ακριβώς που ψάχνατε.  Εμείς μιλήσαμε μαζί της, για τη δουλειά της και την αισθητική της, και ανακαλύψαμε ένα χαρούμενο κορίτσι, με καταγωγή από την Ελλάδα και την Κολομβία, που κρύβει μέσα της καλοκαίρια, ήλιο και πολύ πολύ ταλέντο και έμπνευση. Απολαύστε την!

Άννα-Μαρία! Διάβασα πολλά για σένα πολλές συνεντεύξεις και άρθρα για την δουλειά σου! Είναι υπέροχο που έχεις σπουδάσει τόσο πολύ και δουλέψει γύρω από την τέχνη, το θαυμάζω πολύ. Οι σπουδές και η καταγωγή  σου σε έχουν επηρεάσει;

Βασικά, επειδή από μικρή  μου άρεσαν πολλά πράγματα και ασχολούμουν με όλα αυτά δεν μπορούσα να δώσω προτεραιότητα σε ένα, σπούδασα κινηματογράφο, που ουσιαστικά συνδυάζει όλες τις τέχνες παράλληλα, προσπαθούσα λοιπόν, οι σπουδές μου να είναι όσο πιο πλήρεις είναι σχετικά με όσα πράγματα μου αρέσουν! Σίγουρα όλα αυτά  παίζουν ρόλο, καθώς έτσι, και μέσα από όλα αυτά, είναι φτιαγμένη η ψυχοσύνθεση μου. Σίγουρα  η με έχει επηρεάσει και καταγωγή μου, ωστόσο, έχω τόσες πολλές προσλαμβάνουσες, από τόσα πολλά πράγματα, που δεν μπορώ να πώ οτι είναι  κάτι τόσο συγκεκριμένο όπως η καταγωγή. Μα σίγουρα με έχει κατευθύνει, αν όχι επηρεάσει!

Από μικρή πάντα ήξερα, χωρίς να το θέλω, πως όλα αυτά κάπως θα συνδυαστούν μεταξύ τους, και θα βγάλουν ένα αποτέλεσμα. Μέσα από το κόσμημα βγήκε αυτό, αν και φυσικά αισθάνομαι πως έχω πολύ δρόμο ακόμα, μα πάντα νιώθω πως όλο αυτό το αποτέλεσμα, είναι η σύμπτυξη πολλών διαφορετικών κουλτούρων.

Οι άνθρωποι που δηλώνουν καλλιτέχνες πολύ περισσότερο από σχεδιαστές ή δημιουργούς, μας εμπνέουν πάρα πολύ! Κι αυτό είναι πολύ εμφανές στη δουλειά σου. Τι είναι αυτό που πιστεύεις πως σε κατηγοριοποιεί στους πρώτους;

Η λέξη καλλιτέχνης πρέπει να χρησιμοποιείται γενικά με πολύ προσοχή, γιατί δεν είναι απλά ένα θέμα δημιουργίας αλλά κρύβει μέσα του και μια ευθύνη. Ο διαχωρισμός, γίνεται στο ότι γεννιέσαι καλλιτέχνης, το κουβαλάς μέσα σου, κι απλά ξέρεις πως κάπου θα βγεί. Ευλογία και βάρος ταυτόχρονα, και πρέπει να βρείς εσύ το πώς. Ακόμα πιστεύω πως έχω πολλά πράγματα που πρέπει να βρούνε τον δρόμο τους και ανυπομονώ πολύ, το κόσμημα βέβαια είναι ένα μέσο με το οποίο εγώ εκφράζομαι. Από την άλλη υπάρχει φυσικά και το πλαίσιο στο οποίο η τέχνη έχει ένα στόχο, πρέπει να συμβάλει στην ανέλιξη του ανθρώπου. Θέλω λοιπόν τα κοσμήματά μου, να προσφέρουν χαρά και να αλλάζουν τη διάθεση όσων τα φορούν, γι αυτό παίζω πολύ με το χρώμα και το πώς αυτό επηρεάζει την ψυχολογία.

new

Πώς προέκυψε η ιδέα να σχεδιάσεις γαμήλια στέφανα; 

Τα στέφανα γίνανε με προτροπή μιας φίλης, και ήταν ουσιαστικά η επέκταση και εξέλιξη της ήδη υπάρχουσας δουλειάς μου, δηλαδή, στο ίδιο στυλ και τεχνοτροπία και κυρίως ήθελα να κρατήσω την αφαιρετική τάση  που χαρακτηρίζει τη δουλειά μου. Είναι σημαντικό για εμένα μέσα από τις επιρροές να βγάζω ένα ενιαίο αποτέλεσμα και να κρατάω μια ξεκάθαρη και αναγνωρίσιμη  ταυτότητα. Επίσης, γενικά εμένα η αισθητική μου είναι πολύ minimal, και είχα παρατηρήσει πως στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος, κυριαρχούσε μια τάση υπερβολής σε ότι αφορούσε τα στέφανα, και ήθελα να το «αλλάξω» αυτό, να δώσω την δική μου πρόταση. Ήθελα να μιλάει κομψότητα μέσω της λιτότητας. Και ουσιαστικά παρατήρησα, πως στην Ελλάδα πλέον γενικότερα παρατηρείται μια τάση «αφαίρεσης», μια επιστροφή στο απλό και λιτό, οπότε κάπως ήρθε και έδεσε!

Φαντάσου πως όσοι ξένοι είδανε τα στέφανα και δεν ξέρουν τι είναι, μιας και δεν είναι ορθόδοξοι, μου έλεγαν ότι άνετα τα φορούσαν ως headpiece έξω. Και πολύ πιθανό να είναι και κάποια επόμενη δουλειά αυτή με τα headpieces!

yes-i-do-anna-maria-4

Πώς φαντάζεσαι το καλύτερο νυφικό για να ταιριάξει το συγκεκριμένο στέφανο;

Πολύ απλό λινό, ή κάποιο αέρινο ύφασμα, λίγο αρχαιοελληνικό, σίγουρα όχι κάτι υπερβολικό, ούτε πολύ girly! Γενικά αποφεύγω πολύ την υπερβολή, μου αρέσουν τα απλά και λιτά πράγματα που όμως έχουν μια ομορφιά και μια ποιότητα στα υλικά κυρίως.

yes-i-do-anna-maria-5

Τα φαντάζεσαι  περισσότερο σε χειμερινό ή καλοκαιρινό γάμο; Εμένα πάντως, όταν τα είδα, μου ήρθε η εικόνα γάμου σε ξωκλήσι σε βράχο απάνω σε απομονωμένο νησάκι του αιγαίου, αύγουστο, ηλιοβασίλεμα, απλό λινό νυφικό και χρυσά κοσμήματα, μαυρισμένο σώμα γαμπρός και νύφη και κρίνα της παραλίας. Μίνιμαλ, αρχαιοελληνικό, μποέμ, θαλασσινό… υπέροχα.. 

Σίγουρα είμαι από τους πιο «καλοκαιρινούς» ανθρώπους, ωστόσο έχω προσπαθήσει να προσαρμόσω τις συλλογές μου σε κάθε εποχή, το χειμώνα γεννιούνται άλλα πράγματα απ’ ότι το καλοκαίρι, και σίγουρα κι αυτά εκφράζονται κάπως! Ωστόσο, αν έπρεπε να περιγράψω τον ιδανικό γάμο, στον οποίο φαντάζομαι τα στέφανα, και γενικά τον ιδανικό γάμο, θα είναι καλοκαιρινός, σε κάποιο ξωκλήσι, δίπλα στη θάλασσα και χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες. Κάπως δηλαδή όπως το φαντάστηκες και εσύ και χαίρομαι που οι δημιουργίες μου, δίνουν ακριβώς την εικόνα που φαντάστηκα εγώ φτιάχνοντάς τα στέφανα!

yes-i-do-anna-maria-3

Πώς συνδέεις, την άποψη που έχεις εσύ για τον γάμο, με την δημιουργία των στεφάνων; 

Μου αρέσουν τα ουσιαστικά πράγματα, στην ουσία λοιπόν για μένα, ένας γάμος, είναι κάτι ιερό, πρέπει να συμβαίνει για έναν και μόνο λόγο, γιατί δύο άνθρωποι που αγαπιούνται θέλουν να ενώσουν τις ζωές τους. Έτσι όταν έφτιαχνα αυτά τα στέφανα ένιωθα δέος. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα, αλλά πραγματικά πήγα στην ουσία. Όταν ένωνα την κορδέλα που ενώνει τα δύο στέφανα, ένιωθα πως ενώνω δύο ανθρώπους σαν ψυχές με αυτή την συμβολική χειρονομία, είναι μια ιερή κίνηση που με έκανε να ανατριχιάσω καθώς τα έφτιαχνα. Έβαζα και την «ευλογία» μου στα στέφανα, ευχόμουν, οι άνθρωποι που θα τα φορέσουν να μείνουν πραγματικά αγαπημένοι, και μαζί. Η αγάπη είναι απέριττη και λιτή, γι αυτό και η δημιουργία των στεφάνων ήταν επικεντρωμένη στο νόημα του αντικειμένου που φτιάχνω, στην ιερότητα του, στην ουσία του γάμου, που είναι η αγάπη.

Θα μπορούσες κατά παραγγελία να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό κομμάτι σαν νυφικό headpiece για κάποιον γάμο, στο έχουν ζητήσει;

Βεβαίως, και ειδικά από το εξωτερικό! Μου έχουν ζητήσει ειδικές παραγγελίες, σε συγκεκριμένες αποχρώσεις που θέλουν για το γάμο τους! Μπορούν να υπάρξουν διάφορες εκδοχές, απλά πάντα θα κρατάω την ίδια μίνιμαλ αισθητική και αυτό το κάτι το «αρχοντικό», όπως μου λένε συχνά! Ειδικά με τα κοσμήματα, πολλές πελάτισσες μου λένε πως νιώθουν να εξυψώνονται, φορώντας το κόσμημα μου!  Υπάρχει μια οικουμενικότητα, ως προς τις αξίες και τις «εικόνες»,  στα στέφανα που δημιουργώ, δεν ήθελα να είναι απλά τα ορθόδοξα στέφανα, αλλά  είναι κάπως ιερά, σαν αντικείμενα, που έρχονται να ενώσουν δύο ανθρώπους.

Νομίζω πως αυτή η μίνιμαλ διάθεση στα στέφανα, θα είναι ιδιαιτέρως αγαπητή από τους γαμπρούς, λόγω της έλλειψης λουλουδιών και στολιδιών. Τα κλασσικά στέφανα είναι κάτι που βαρέθηκες κι εσύ; 

Πιστεύω πως γενικά η απλότητα που έχουν τα στέφανα, σίγουρα τα κάνει αγαπητά στους άνδρες από την άποψη ότι εκείνοι σίγουρα εστιάζουν περισσότερο στο γεγονός παρά στη διαδικασία. Μέχρι τώρα είχαμε πολύ καλό feedback από το αντρικό κοινό, και δεν το περίμενα! Είναι μια καινούργια πρόταση, διαφορετική από τα συνηθισμένα, και σίγουρα αυτό παίζει ρόλο!

yes-i-do-anna-maria-2

Τις δημιουργίες της Anna Maria, μπορείτε να τις δείτε στην ομώνυμη σελίδα στο facebook,  απ’ όπου μπορείτε να συνεννοηθείτε για να κάνετε τις παραγγελίες σας.

By Irene Theodosi