Από τον Παναγιώτη Κούστα

Ο τίτλος «Métiers d’Art» που έδωσε στη νέα κολεξιόν του οίκου Chanel η καλλιτεχνική του διευθύντρια Virginie Viard, αναφέρεται στα υπό προστασία στη Γαλλία παραδοσιακά καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όπως των κεντηστρών και των πιλοποιών, και καθοδηγεί το βλέμμα μας από το μεγαλείο της εικόνας των ρούχων στη δεξιοτεχνία και τις μελετημένες λεπτομέρειες της κατασκευής τους. Τι κι αν στο σύνολό τους τα 67 looks που παρουσιάστηκαν δεν έχουν τίποτα που να θυμίζει με έναν παραδοσιακό -και ίσως γι’ αυτό ντεμοντέ- τρόπο «outfit για γάμο»; Εμείς ξεχωρίσαμε 5 που έχουν αυτό το «je ne sais quoi» που μας κάνει να θέλουμε να τα επιλέξουν γυναίκες με μοναδική αίσθηση του στιλ για να παντρευτούν με πολιτικό γάμο.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της η κολεξιόν εμπνέεται από την αρχιτεκτονική του κάστρου του 16ου αιώνα που φιλοξένησε την ψηφιακή παρουσίασή της και αξίζει να αναφερθεί ότι το εμβληματικό Château de Chenonceau με τις γοτθικές και πρώιμες αναγεννησιακές επιρροές είναι επίσης γνωστό ως Château des Dames, λόγω της σύνδεσής του με την ερωμένη του Ερρίκου Β’, τη Ντιάν ντε Πουατιέ και την αντίζηλό της, Αικατερίνη των Μεδίκων. Βέβαια, τα looks κάποιες στιγμές δυναμιτίζονται από μια ποπ ανάγνωση του παρελθόντος που τα κάνει να προσλαμβάνονται λες και φτιάχτηκαν για να φορεθούν από… πριγκίπισσες της Disney. Την ίδια στιγμή, πατούν γερά πάνω στο αναγνωρίσιμο στιλ της Chanel και την αισθητική παρακαταθήκη που άφησε το 1983 το πρώτο show του Karl Lagerfeld για τον οίκο. Οι αναφορές στη δεκαετία του 1980 δεν τελειώνουν εκεί, αλλά αποθεώνονται με τη δημιουργική χρήση και αναβάθμιση του πρακτικού και παρεξηγημένου κολάν.

Πάντως, το πιο σπουδαίο και εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι παρά τις αναφορές στο παρελθόν, η συλλογή αποπνέει φρέσκο αέρα λες και φτιάχτηκε αποκλειστικά και μόνο με υλικά του σήμερα για να φορεθεί από γυναίκες που ζουν στο εδώ και τώρα.

Must Read:

Τι νέο φέρνει η bridal collection του Oscar de la Renta για την Άνοιξη του 2021;

Elie Saab | H 1η συλλογή υψηλής ραπτικής του Λιβανέζου σχεδιαστή μετά την καταστροφή της Βηρυτού

Η μεγάλη επιστροφή της broderie anglaise! Τα νυφικά του 2021 θα είναι γεμάτα κεντήματα.

Most Popular:

Bridal fashion, ώρα μηδέν: Το μέλλον δεν έχει ακόμη (γ)ραφτεί!

Ζώδια: Όλα όσα θα συμβούν μέχρι τα Χριστούγεννα και στην αρχή του 2021

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.